Μακαρονάδα «τσουχτή»

Τα μυστικά των Chef

Η αυθεντική μακαρονάδα της Μάνης

Η ευρηματική κουζίνα της Μάνης, είναι μια κουζίνα povera, δωρική. Είναι η κουζίνα της πέτρας, των βράχων, του αλατιού που κρύβει πιάτα θησαυρούς.

Η νοστιμιά ξεχειλίζει και οι συνταγές παρασκευάζονται εύκολα, χωρίς ιδιαίτερα «φτιασιδώματα», όπως μου είχε πει η περίφημη φουρνάρισσα Μηλιά Ξεπαπαδάκου, στην Αρεόπολη.

Η μακαρονάδα γινόταν βέβαια με χερίσια μακαρόνια που έφτιαχναν και με το ελαιόλαδο «ζεμάτιζαν» και ροδοκοκκίνιζαν την ντόπια μυζήθρα. Συνήθως ήταν το πρώτο «γιορτινό» φαγητό όταν παρελάμβαναν το ελαιόλαδο από το λιοτρίβι. Άρα το πιάτο αυτό ανακαλεί αναμνήσεις … Επειδή το κρέας ήταν μόνον για τις γιορτινές ημέρες, έβαζαν πάνω σε αυτή την μακαρονάδα αυγά τηγανητά, που είχαν άφθονα και έτσι έπαιρναν τις απαραίτητες πρωτείνες για τον οργανισμό τους.

Την καλύτερη «τσουχτή» μακαρονάδα την δοκίμασα πρόσφατα στην Καλαμάτα, τον τόπο του ελαιολάδου και της ελιάς. Η μυζήθρα εξαιρετική και τα αυγά από κοτούλες ελευθέρας βοσκής. Τη γεύση δέσαμε αρμονικά με ένα απίθανο λευκό κρασί, του βραβευμένου οινοποιού Σπύρου Λαφαζάνη, από τους αμπελώνες «Νέστωρ» του Πύργου Τριφυλίας.

Πάντως οι γευστικές δημιουργίες που δοκίμασα στο «Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη», δίπλα στην Υπαπαντή στο κέντρο της Καλαμάτας, με ενθουσίασαν για την αυθεντικότητά τους και τη νοστιμιά τους.

Μοιραζόμαστε μαζί σας την πανεύκολη συνταγή για μακαρονάδες … και μη.

Μακαρονάδα τσουχτή

Από τον Λεωνίδα Κυριακόπουλο, chef «Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη»,Kαλαμάτα

Υλικά για 4 άτομα

Ο chef Λεωνίδας Κυριακόπουλος


1 πακέτο μακαρόνια Νο5

8 φρέσκα αυγά

150 γρ. μυζήθρα ξερή

100 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι των βράχων

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια για 7 λεπτά σε αλατισμένο νερό.

Ταυτόχρονα σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε την τριμμένη μυζήθρα και με ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε καλά και τη σοτάρουμε για 5 – 7 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει,  χωρίς να καεί και να μαυρίσει γιατί χάνει τη βουτυρένια γεύση της.

Σε μεγάλο τηγάνι αντικολλητικό ρίχνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ανά 4 τα αυγά «μάτια» φροντίζοντας  ο κροκός να είναι μελάτος.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα αφού την ξεπλύνουμε.

Περιλούζουμε τα μακαρόνια με το τηγανισμένο τυρί και ανακατεύουμε για να πάει παντού.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και από πάνω βάζουμε ένα ή δύο αυγά.

Πασπαλίζουμε με το πιπέρι και αν θέλουμε λίγο ανθό αλατιού.

Σπάμε στη μέση τον κρόκο για να περιχυθεί σε όλα τα μακαρόνια.

Mικρά μυστικά

Αν δεν μας αρέσει η ρουστίκ πινελιά της μυζήθρας, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αρσενικό Νάξου ή κεφαλοτύρι ή πεκορίνο.

H εκκλησία της Υπαπαντής στην παλιά πόλη

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !