Μικρασιάτικη Ρεβιθάδα

Tips

Μια εύκολη χειμωνιάτικη ρεβιθάδα, που έχει τη δική της ιστορία, αφού ήταν εθιμικό πιάτο της Ιωνίας του χθες. Νόστιμη γευστική δημιουργία θρεπτική και συνάμα απολαυστική. Εμείς παρουσιάζουμε την αυθεντική συνταγή 200 ετών.

Τα ρεβίθια έχουν πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος. Είναι πηγή φολικού οξέος, βιταμίνης Β9 που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των κυττάρων. Τα ρεβίθια πρέπει να μαγειρεύονται με τη φλούδα, γιατί σε αυτή βρίσκονται το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Η αυθεντική ρεβιθάδα φωτογραφημένη στο Μουσείο Εστίας Ν.Σμύρνης σε πιάτο του 1800 και μεταξωτά υφαντά της ίδιας εποχής.

Μικρασιάτικη Ρεβιθάδα

Από τη Θέμιδα Παπαδοπούλου, έφορο Μουσείων Εστίας Ν. Σμύρνης

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ.  ρεβίθια, βραστερά

3-4 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες

2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα

Μία μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Δύο κλαράκια δενδρολίβανο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος Παρασκευής

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια για 12 ώρες, αλλάζοντας δύο φορές το νερό.

Σιγοβράζουμε τα ρεβίθια σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Βγάζουμε τα ρεβίθια με κουτάλα και τα βάζουμε σε πυρέξ ή πήλινη γάστρα.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το τριμμένο κρεμμύδι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που βράσαμε τα ρεβίθια και συμπληρώνουμε με το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε στη γάστρα το δενδρολίβανο.

Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις ροδέλες κρεμμυδιού και μόλις πάρουν χρώμα τις «στρώνουμε» στην επιφάνεια των ρεβιθιών.

Πάνω από το κρεμμύδι στρώνουμε τις ροδέλες ντομάτας.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Ψήνουμε τη ρεβιθάδα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα. μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες καλά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Αφήνουμε τη ρεβιθάδα να κρυώσει λίγο ώστε να αναδυθούν τα αρώματα και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Oι μαγείρισσες της Σμύρνης συνήθιζαν να βάζουν το δενδρολίβανο μέσα σε τουλπάνι ώστε για να πάρει το  φαγητό όλο το διακριτικό άρωμά του,  χωρίς να «χάνεται» το δενδρολίβανο στη ρεβιθάδα και πικρίσει.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !