Μικρασιάτικη Ρεβιθάδα

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια εύκολη χειμωνιάτικη ρεβιθάδα, που έχει τη δική της ιστορία, αφού ήταν εθιμικό πιάτο της Ιωνίας του χθες. Νόστιμη γευστική δημιουργία θρεπτική και συνάμα απολαυστική. Εμείς παρουσιάζουμε την αυθεντική συνταγή 200 ετών.

Τα ρεβίθια έχουν πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος. Είναι πηγή φολικού οξέος, βιταμίνης Β9 που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των κυττάρων. Τα ρεβίθια πρέπει να μαγειρεύονται με τη φλούδα, γιατί σε αυτή βρίσκονται το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Η αυθεντική ρεβιθάδα φωτογραφημένη στο Μουσείο Εστίας Ν.Σμύρνης σε πιάτο του 1800 και μεταξωτά υφαντά της ίδιας εποχής.

Μικρασιάτικη Ρεβιθάδα

Από τη Θέμιδα Παπαδοπούλου, έφορο Μουσείων Εστίας Ν. Σμύρνης

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ.  ρεβίθια, βραστερά

3-4 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες

2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα

Μία μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Δύο κλαράκια δενδρολίβανο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος Παρασκευής

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια για 12 ώρες, αλλάζοντας δύο φορές το νερό.

Σιγοβράζουμε τα ρεβίθια σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Βγάζουμε τα ρεβίθια με κουτάλα και τα βάζουμε σε πυρέξ ή πήλινη γάστρα.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το τριμμένο κρεμμύδι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που βράσαμε τα ρεβίθια και συμπληρώνουμε με το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε στη γάστρα το δενδρολίβανο.

Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις ροδέλες κρεμμυδιού και μόλις πάρουν χρώμα τις «στρώνουμε» στην επιφάνεια των ρεβιθιών.

Πάνω από το κρεμμύδι στρώνουμε τις ροδέλες ντομάτας.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Ψήνουμε τη ρεβιθάδα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα. μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες καλά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Αφήνουμε τη ρεβιθάδα να κρυώσει λίγο ώστε να αναδυθούν τα αρώματα και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Oι μαγείρισσες της Σμύρνης συνήθιζαν να βάζουν το δενδρολίβανο μέσα σε τουλπάνι ώστε για να πάρει το  φαγητό όλο το διακριτικό άρωμά του,  χωρίς να «χάνεται» το δενδρολίβανο στη ρεβιθάδα και πικρίσει.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Γαρίδες σαγανάκι

Ένας απίθανος μεζές για ούζο ή κρασί. Μοσχομυρίζει θάλασσα και γίνεται σε χρόνο dt. Για μεγαλύτερη ευκολία χρησιμοποιούμε έτοιμη σάλτσα και το τυράκι που...

Muffins αμυγδάλου με μαύρη σοκολάτα και πορτοκάλι

Πανεύκολα muffins για το πρωινό αλλά και για σνακ όλες τις ώρες της ημέρας. Αρέσουν πολύ και είναι από τις συνταγές, που μπορείτε να...

Παντζάρια … τα πολύτιμα λαχανικά

Μια υπερτροφή για τον οργανισμό μας, που πρέπει άμεσα να την εντάξουμε στη διατροφή μας. Τα 100 γραμμάρια δίνουν 43 θερμίδες. Ο χυμός παντζαριού βελτιώνει...

9 + 1 τρόποι για να περάσουν όμορφα τα παιδιά σας στο σπίτι

Τα σχολεία είναι κλειστά πολύ καιρό λόγω των ειδικών συνθηκών coronavirus. Έτσι τα παιδιά είναι περιορισμένα στο σπίτι και γρήγορα βαριούνται. Εμείς λοιπόν σας προτείνουμε...

Tυροκαυτερή  με κόκκινες πιπεριές

Μια σαλάτα υπερτροφή με κόκκινες πιπεριές που είναι υψηλής διατροφικής αξίας, γιαούρτι και τυρί φέτα. Μια νόστιμη σαλάτα που πλημμυρίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ευωδιαστή, με...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !