Μικρόβια φωλιάζουν σε προσωπικά μας αντικείμενα…τί κάνουμε;

Tips

Πολλά από τα προσωπικά μας αντικείμενα, που καθημερινά χρησιμοποιούμε όπως αποδείχθηκε από πρόσφατες έρευνες, αποτελούν «κρησφύγετο» επικίνδυνων βακτηρίων και ιών, όπως ο covid-19. Το 80% αυτών μεταδίδονται με τα χέρια. Έτσι επιβάλλεται να τα πλένουμε τακτικά, με δροσερό νερό και μπόλικο σαπούνι. Όπου αυτό δεν είναι δυνατόν χρησιμοποιούμε το υδροαλκοολικό gel.

Eμείς σας αποκαλύπτουμε τα «ύποπτα» αντικείμενα που θα πρέπει να τα καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε προσεκτικά, για να μην κινδυνεύουμε από ύπουλους εχθρούς για την υγεία μας.

Η τσάντα μας

Η μελέτη που έγινε στη Βοστώνη, έδειξε ότι η μια στις πέντε τσάντες είναι μια κρυφή φωλιά βακτηριδίων. Στις γυναικείες τσάντες βρίσκεις τα πάντα, από κλειδιά μέχρι είδη maquillage, άρωμα, βούρτσα μαλλιών, στικάκια, πορτοφόλι, αλλά και τσιγάρα, τσίχλες, μπισκοτάκια ή μπουκαλάκι νερό. Ένα ακόμα λάθος είναι ότι «ακουμπάμε» την τσάντα μας από το αυτοκίνητο και το ταξί μέχρι το γραφείο, σε καρέκλες των καφέ, αλλά και το πάτωμα…

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε τα ρέστα, χύμα στην τσάντα όταν βιαζόμαστε. Να αποφεύγουμε να μεταφέρουμε οτιδήποτε φαγώσιμο άλλωστε υπάρχουν υφασμάτινα τσαντάκια για τα τρόφιμα. Σημαντικό είναι να προσέχουμε πολύ που ακουμπάμε τη τσάντα μας.

Η λύση είναι να την καθαρίζουμε συχνά, όπως και τα αντικείμενα που μεταφέρει και να την αερίζουμε συχνά, αφήνοντάς την ανοιχτή στο μπαλκόνι.

Τα κλειδιά μας

Είναι το αντικείμενο που χρησιμοποιούμε καθημερινά αρκετές φορές. Σε συνδυασμό ακουμπάμε το πόμολο της πόρτας σπιτιού και αυτοκινήτου, το τιμόνι. Τα βακτήρια μεταφέρονται πολλαπλασιαζόμενα οπότε η καθαριότητα και η απολύμανση των κλειδιών και των πόμολων είναι απαραίτητες.

Το κινητό

Για τους περισσότερους από εμάς το κινητό είναι η προέκταση του χεριού μας. Η μελέτη έδειξε ότι ένα στα πέντε τηλέφωνα «έκρυβαν» βακτήρια. Θα πρέπει λοιπόν να καθαρίζουμε το κινητό καθημερινά με ειδικά μαντηλάκια, βγάζοντάς το και από τη θήκη. Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να τα απολυμαίνουμε, να αποφεύγουμε τις χειραψίες έστω και με την μπουνιά, που δεν προφυλάσσει καθόλου.

Το τιμόνι του αυτοκινήτου

Στο τιμόνι του αυτοκινήτου μας «αφήνουμε» συχνά τον ιδρώτα σας και κάποιες φορές τα χέρια μας, δεν είναι και τόσο καθαρά. Άρα το τιμόνι συγκεντρώνει του κόσμου τα βακτήρια… Το ίδιο βέβαια συμβαίνει με το εσωτερικό του αυτοκινήτου, που αφήνουμε από χαρτιά μέχρι τις συσκευασίες του καφέ μας.

Η τακτική καθαριότητα του εσωτερικού του αυτοκινήτου και το καθημερινό σκούπισμα του τιμονιού, είναι εντελώς απαραίτητο χρησιμοποιώντας απολυμαντικά μαντηλάκια. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν δεν χρησιμοποιείτε μόνον εσείς το αυτοκίνητο…

Τα παπούτσια μας

Στους δημόσιους χώρους, στους δρόμους, στο μετρό, αλλά και στα κτήρια, ειδικά στις τουαλέτες κατοικοεδρεύουν κατά χιλιάδες τα βακτήρια και οι ιοί.  Έτσι τα παπούτσια μας συγκεντρώνουν μεγάλο φορτίο και το μεταφέρουν και στο σπίτι.

Όταν μπαίνουμε στο σπίτι πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια αμέσως και να τα βάζουμε σε ξεχωριστό έπιπλο. Μέσα στο σπίτι πρέπει να κυκλοφορούμε μόνον με παντόφλες. Έτσι μόνον εμποδίζουμε την εισβολή βακτηρίων στο σπίτι μας.

Το πληκτρολόγιο

Θα μας φανεί περίεργο ίσως αλλά, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας αποτελεί κρησφύγετο ιών και βακτηρίων. Μάλιστα λέγεται ότι συναγωνίζεται σε αριθμό αυτών που φιλοξενούνται στη λεκάνη της τουαλέτας.

Αναλογιστείτε πόσες φορές τρώμε στα γρήγορα δίπλα ή πάνω στο πληκτρολόγιο, πόσες φορές ακουμπάμε τα πλήκτρα χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας. Αλλά και στο γραφείο πόσες φορές άλλοι συνάδελφοι πληκτρολόγησαν στο δικό μας υπολογιστή, για να μας δείξουν κάτι…

Καθαρίζουμε προσεκτικά λοιπόν το πληκτρολόγιο και αποφεύγουμε τις κακές συνήθειες που αναφέραμε…

Το εσωτερικό του σπιτιού

Η καθαριότητα του σπιτιού βοηθά την ευεξία και την ευζωία μας. Είναι γνωστό ότι στο σύγχρονο σπίτι «κρύβονται» παντού χιλιάδες διαφορετικά βακτήρια, ιοί και μύκητες.

Πρέπει λοιπόν το σπίτι μας να καθαρίζεται συχνά, να αερίζεται καθημερινά, χειμώνα καλοκαίρι, ειδικά το πρωί και το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη.

opening window

Όταν υπάρχει ηλιοφάνεια αερίζουμε το στρώμα και τα μαξιλάρια όπως επίσης και τα παπλώματα εννοείται χωρίς καλύμματα.

Το ψυγείο επίσης είναι ένα σημείο ευαίσθητο για την υγεία μας. Πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Είναι έξυπνο να γεμίζει μόνον με ψώνια της εβδομάδας, που θα διατηρούνται φρέσκα και θα έχουμε οικονομία. Διαφορετικά μουχλιάζουν, μολύνουν το χώρο και αναγκαστικά τα πετάμε.

Οι πετσέτες

Οι πετσέτες πρέπει να αλλάζουν 1-2 φορές την εβδομάδα και να μην χρησιμοποιούνται από τα άλλα μέλη της οικογένειας. Η πετσέτα προορίζεται για ατομική χρήση. Επίσης το πατάκι του μπάνιου πρέπει να πλένετε 1-2 φορές την εβδομάδα και να προτιμάμε τα βαμβακερά.

Συνήθως οι πετσέτες είναι ο αγαπημένος χώρος μυκήτων λόγω υγρασίας και θερμοκρασίας του χώρου. Όταν τις χρησιμοποιούμε πρέπει να απλώνονται για να στεγνώσουν.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !