Μην προσποιείσαι ότι είσαι καλά …

Tips

Ένα από τα λάθη που κάνουμε επιβαρύνοντας την υγεία μας σωματική και ψυχική είναι να προσποιούμαστε ότι είμαστε μια χαρά, ενώ συμβαίνει το αντίθετο…

Οι περισσότεροι μάλιστα το παίζουμε και διασκεδαστικοί, παριστάνοντας τους ευτυχισμένους, πιέζοντας τον εαυτό μας ενώ βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις. Όμως αυτό μακροχρόνια μας επιβαρύνει πολύ…

Οι άνθρωποι παρόλο που περνούν δύσκολες στιγμές συχνά ενθαρρύνονται από το περιβάλλον τους, να συνεχίσουν να χαμογελούν και να μην δείχνουν τα πραγματικά τους αισθήματα κάτι που φαίνεται ότι επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία.

Εμείς κάναμε την έρευνά μας και θα σας παρουσιάσουμε τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι η στάση αυτή είναι επικίνδυνη.

Mην κρύβεις τα αληθινά σου συναισθήματα

Το να κρατάς καλά κρυμμένα τα αληθινά σου συναισθήματα σίγουρα έχει επιπτώσεις.

Εάν χαμογελάτε πάντα για να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε τη δική σας άσχημη κατάσταση ή δυσφορία, αυτό μπορεί κάποια στιγμή να σας οδηγήσει σε απύθμενα νερά …

Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι που προσπάθησαν να κρύψουν τα συναισθήματά τους, την ταλαιπωρία και τη καθημερινή δυσφορία τους παρουσίασαν μετά από λίγο καιρό επιδείνωση της συναισθηματικής τους κατάσταση και επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας.

Για όλους αυτούς τους λόγους η υπομονετική, εκτός ορίων στάση και η συνεχής προσποίηση ότι όλα είναι καλά είναι επιζήμια για την υγεία μας γενικότερα. Η συνεχής πίεση, το άγχος και η θλίψη που νιώθουμε αποδυναμώνει ακόμα και το ανοσοποιητικό μας.

Το να χαμογελάμε, να δείχνουμε ευδιάθετοι και να διατηρούμε μια μάσκα απατηλή απλά καθυστερεί το breakdown.

Το σίγουρο είναι ότι αν κρύβουμε τα αληθινά μας συναισθήματα μόνον κακό κάνουμε στην ψυχολογία μας.

Το ψεύτικο χαμόγελο

Όταν προσπαθείτε να χαμογελάτε και να είστε αισιόδοξοι όλο και περισσότερο, δεν σημαίνει ότι θα είστε πιο ευτυχισμένοι. Αν βλέπετε τη ζωή με θετική στάση, δεν σημαίνει ότι όλα θα πάνε καλά. Επίσης να ξέρετε ότι η ψευδώς θετική στάση που έχετε υιοθετήσει οδηγεί εσάς και το περιβάλλον σας, σε λάθος συμπεράσματα και πεποιθήσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Αντίθετα οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό το ψεύτικο  χαμόγελο μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό, να επιδεινώσει την ψυχική υγεία και να δημιουργήσει απαισιοδοξία και κατάθλιψη.

Το «προσωπείο»

Όταν προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας, ότι είμαστε ευτυχισμένοι δίνουμε μια λανθασμένη εντύπωση σε όλους. Έτσι και εκείνοι με τη σειρά τους ενθαρρύνονται να συμπεριφέρονται με τον συνήθη τρόπο, που μπορεί να μας κουράζει, αγνοώντας την δύσκολη περίοδο που περνάμε.

Έτσι ενώ θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε κάποιας ζεστασιάς, φροντίδας ή ακόμα και προστασίας, που θα μας βοηθούσε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη κατάσταση, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ίσως και κάποιες δύσκολες συμπεριφορές από τους υπόλοιπους.

Έτσι η αδιαφορία ή η μη λήψη υποστηρικτικής συμπεριφοράς από το περιβάλλον μας μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε χειρότερα αφού θεωρούμε τον εαυτό μας αδικημένο και πολύ μόνο…

Το συμπέρασμα είναι ένα, όταν έχουμε προβλήματα που μας απασχολούν δεν πρέπει να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, ούτε να προσποιούμεθα αλλά να μιλήσουμε και να εξωτερικεύσουμε να συναισθήματά μας στους δικούς μας ανθρώπους και αν χρειαστεί να απευθυνθούμε στους ειδικούς.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΤα μυστικά για να πετύχουμε στη ζωή …
Επόμενο άρθροSamos Mojito

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !