Μήπως το παιδί σας πάσχει από ΔΕΠΥ και δεν είναι απλά άτακτο;

Τα μυστικά των Chef

Αν στις διακοπές, που είσαστε συνεχώς με τα παιδιά σας,  διαπιστώσατε κάποια υπερβολική κινητικότητα, αδιαφορία ή έλλειψη πειθαρχίας καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε τον παιδιάτρό σας. Ειδικά αν το παιδάκι σας είναι σε ηλικία 6 ετών και πρόκειται να πάει στην πρώτη τάξη Δημοτικού.

Ίσως χρειάζεται μεγαλύτερη παρατήρηση προκειμένου να διαγνωστεί αν πάσχει από ΔΕΠΥ ή απλά είναι άτακτο. Ο παιδίατρος θα σας παραπέμψει σε ένα νευροπαιδιάτρο ή νευρολόγο προκειμένου να εντοπίσει τη διαταραχή και να βοηθήσει το παιδί έγκαιρα.  Από την ηλικία των 6 ετών, η διάγνωση της ΔΕΠ/Υ περνά μέσα από ένα ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώσουν οι γονείς, η δασκάλα του παιδιού και θα ακολουθήσει νευροψυχολογική αξιολόγηση, προκειμένου να γίνει η τελική διάγνωση.

Περίπου το 8% των παιδιών στην Ελλάδα και το 4% των ενηλίκων έχουν ΔΕΠΥ, δηλαδή Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα.

Πως όμως θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε αρχικά τα σημάδια για τον εντοπισμό αυτής της διαταραχής;

Kάποιοι γονείς παραπονούνται ότι τα παιδιά τους είναι πολύ άτακτα και δεν μπορούν να «τα κάνουν καλά» και η υπομονή τους έχει εξαντληθεί …

Μάλλον θα πρέπει να παρατηρήσουν την συμπεριφορά των παιδιών τους καλύτερα και να απευθυνθούν στους ειδικούς για να πάρουν από εκείνους μια κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν πραγματικά τα παιδιά τους.

Εμείς ερευνήσαμε και σας παρουσιάζουμε σημεία της συμπεριφορά των παιδιών σας, που προειδοποιούν ότι κάτι συμβαίνει… Έτσι άμεσα θα συμβουλευτείτε τον παιδιάτρο σας, που θα σας δώσει την ανάλογη κατεύθυνση ώστε μετά τη διάγνωση να ασχοληθούν ειδικοί επιστήμονες με το παιδί σας.

Όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο καλύτερα.

Η ΔΕΠΥ θεωρείται μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Πρόκειται για μια ανισορροπία στο επίπεδο των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.

Δεν σημαίνει ότι κάθε απείθαρχο, υπερκινητικό ή πολύ ζωηρό παιδί έχει αυτή τη διαταραχή.

Στα παιδιά, η ΔΕΠΥ συνδυάζει ελλειμματική προσοχή, κινητική υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα: αυτά τα 3 σημάδια που σε άλλα παιδιά εμφανίζονται περισσότερο ή λιγότερο έντονα πρέπει να υπάρχουν για τουλάχιστον 6 μήνες συνεχώς, ώστε να μπορεί να γίνει διάγνωση.

Η ΔΕΠΥ είναι γενικά μια οικογενειακή διαταραχή αφού υπάρχει γενετική προέλευση στο 60% έως 80% των περιπτώσεων.

Ποια σημάδια σημαίνουν alert;

Είναι “στον κόσμο του”

Το παιδί δίνει συχνά την εντύπωση ότι δεν ακούει όταν του μιλάμε. Δίνει την αίσθηση ότι ονειρεύεται και είναι κλεισμένο στον κόσμο του. Δεν συμμετέχει σε συζητήσεις και αδιαφορεί για τους γύρω του.

Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί

Το παιδί δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε μια εργασία για αρκετά λεπτά, ειδικά αν η εργασία είναι επαναλαμβανόμενη. Αυτό περιλαμβάνει εργασίες για το σπίτι, τακτοποίηση του δωματίου του  και «ήσυχα» παιχνίδια όπως παζλ ή κατασκευές.

Το παιδί ξεχνάει τακτικά τα μαθήματα του ή τα πράγματά του

Αν το παιδί σας ξεχνά τα πράγματά του στο σχολείο ή τα παιχνίδια του στο πάρκο, ψάχνει την μπάλα του ή ψάχνεται γιατί δεν θυμάται τι πρέπει να κάνει ή ακόμα τελευταία στιγμή προσπαθεί να θυμηθεί τα αυριανά του μαθήματα… τότε θέλει την προσοχή μας.

Όταν είναι υπερκινητικό

Το παιδί έχει περιόδους υπερκινητικότητας. Στο σπίτι δεν μπορεί να σταθεί σε μια θέση για να παρακολουθήσει μια ταινία ή να κάνει παρέα με άλλα παιδιά. Στο σχολείο δεν μπορεί να καθίσει για πολύ ώρα στο θρανίο ή σηκώνεται χωρίς να ζητήσει άδεια. Άλλες φορές κουνιόνται στην καρέκλα ή κάνουν κινήσεις εκκρεμές όταν είναι όρθια. Αυτά είναι σημάδια που αξιολογούνται άλλα κάποιες φορές ειδικά στα κορίτσια δεν υπάρχουν αυτές οι ιδιαιτερότητες.

Η φλυαρία …

Στο σπίτι και στο σχολείο, το παιδί είναι πολύ φλύαρο. Επαναλαμβάνει φράσεις και λέει δυνατά αυτά που σκέφτεται ή κάνει χωρίς να του έχει ζητηθεί από κάποιον.

Ενοχλεί τους γύρω του

Στο σπίτι και στο σχολείο ενοχλεί τους γύρω του. Προσπαθεί να διακόψει το παιχνίδι τους ή άλλες δραστηριότητες των αδελφών του, των συμμαθητών του ή των φίλων του. Αρπάζει τα παιχνίδια άλλων παιδιών χωρίς να τους τα ζητήσει. Δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του σε όλα.

Είναι υπερευαίσθητο

Το παιδί φαίνεται ότι έχει πρόβλημα να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, ειδικά όταν είναι δυνατά. Λιώνει σε δάκρυα, γέλια, θυμώνει και πετάει τα παιχνίδια του ή τα πράγματά του.

Είναι παρορμητικό

Το παιδί αντιδρά πολύ γρήγορα και ενεργεί πριν καν σκεφτεί, χωρίς να περιμένει όλες τις οδηγίες ή να αξιολογεί τις αρνητικές ή ακόμα και επικίνδυνες συνέπειες.

Έχει μεταβολές της διάθεσης

Το παιδί έχει μερικές φορές βίαιες επιθέσεις θυμού, που συμβαίνουν ξαφνικά ενώ φαινόταν ήρεμο. Η διάθεσή του αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, απογοητεύεται συχνά και έχει μια εκρηκτική ιδιοσυγκρασία.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !