Μοναστηριακό κέικ πορτοκαλάτο

Tips

Ένα κέικ με άρωμα πορτοκαλιού που μας προσφέρθηκε σαν ευλογία, σε κάποιες από τις μονές των Μετεώρων, μια μέρα γιορτινή και ιδιαίτερη.

Τοπίο μαγευτικό, το σύμπλεγμα των τεράστιων παλαιολιθικών βράχων με βυζαντινά μοναστήρια, να στέκουν θαρρείς αιωρούμενα στις απότομες κορυφές τους. Σήμερα σώζονται οκτώ Μονές. Τα Μετέωρα έχουν ανακηρυχθεί σαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 15 λεπτά / Εύκολο

Μοναστηριακό κέικ πορτοκαλάτο

Από τη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων

Υλικά για ένα ταψί

1 κούπα ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο

2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική

2 φρέσκα πορτοκάλια ολόκληρα

1 κ.γ σόδα

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

5 φρέσκα αυγά

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα βάζουμε στο μπλέντερ.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψει».

Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα πορτοκάλια και χτυπάμε για λίγο.

Παράλληλα βάζουμε το αλεύρι μαζί με τη σόδα και αφού τα ανακατέψουμε τα κοσκινίζουμε σε μπολ.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε εναλλάξ το αυγό και το αλεύρι και χτυπάμε με το σύρμα για 5 λεπτά πάντα με την ίδια φορά.

Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή βάζουμε αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα περίπου.

Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι, αν είναι έτοιμο το κέικ και το βγάζουμε από το φούρνο.

Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Τα πρώτα 35 λεπτά δεν ανοίγουμε το φούρνο για να μην καθίσει η ζύμη.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !