Mοσχαράκι μελένιο με κάστανα, πράσινο μήλο και πετιμέζι

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια γιορτινή χειμωνιάτικη γεύση… με άρωμα Κρήτης. Ένα από ωραιότερα χριστουγεννιάτικα πιάτα, σαν εναλλακτική της γαλοπούλας. Εμείς σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε και σίγουρα θα εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας.

Το γιορτινό τραπέζι είχε διακόσμηση με καρύδια, ρόδια και κάστανα, χωρίς πολλά φτιασιδώματα, αυθεντικό όπως μόνον οι Κρητικοί γνωρίζουν … και κυρίως φιλόξενο. Ένα ωραίο ρωμαλέο κόκκινο κρασί δένει αρμονικά.

Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά /Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολο

Mοσχαράκι μελένιο με κάστανα, πράσινο μήλο και πετιμέζι

Από την Αργυρώ Μουστεράκη, Villa Varouxaki hotel, Πλατανιάς Χανίων

Υλικά για 6-8 άτομα

2 κιλά μοσχαράκι, σε φέτες

500 γρ. κάστανα, βρασμένα

2 πράσινα μήλα, καθαρισμένα κομμένα κυδωνάτα

1 σφηνάκι κονιάκ ή μπράντυ

Χυμό από 2 φρέσκα πορτοκάλια

Χυμό από 1 λεμόνι

2-3 ξερά λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

2 κ.σ. πετιμέζι

1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο ή ανθέων

2 ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης

Τρόπος παρασκευής

Σε πλατιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο «θωρακίζουμε» σε δυνατή φωτιά, κάθε φέτα μοσχαράκι γυρίζοντας με τη λαβίδα σε κάθε πλευρά.

Αφού περάσουμε όλες τις φέτες κρέατος χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια σιγά σιγά.

«Σβήνουμε» με το κονιάκ αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ

Ρίχνουμε 3-4 κούπες ζεστό νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Σιγοβράζουμε για 1 ½ – 2 ώρες και το μοσχαράκι μας θα είναι μαλακό.

Τότε, ρίχνουμε τα κάστανα σε κομμάτια και κάποια ολόκληρα, το χυμό πορτοκαλιού και του λεμονιού, το αλάτι και τα πιπέρια.

Αφού πάρει βράση και «τραβήξει» τους χυμούς, ρίχνουμε τα μήλα και σιγοβράσει με σκεπασμένη κατσαρόλα για 10 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε το πετιμέζι αργά αργά ανακινώντας την κατσαρόλα.

Τέλος, ρίχνουμε το μέλι και την κανέλα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 λεπτά για να αναδυθούν τα αρώματα.

Σερβίρουμε σε πιάτα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Πώς να επιλέξω μαγιό αν έχω μεγάλη περιφέρεια;

Αν η περιφέρειά σου είναι κάπως μεγαλύτερη από το επιθυμητό, δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα. Κανένα σώμα δεν είναι τέλειο και λίγο πολύ οι...

Αυθεντική Λαδόπιτα

Το παραδοσιακό γλυκό ή αλλιώς το γλυκό της χαράς, του γάμου και όλων των σημαντικών στιγμών στη ζωή των Πρεβεζάνων… Τελευταία εκτιμάται πολύ και από...

Πώς ψήνω σε σκεύη σιλικόνης;

Τα σκεύη σιλικόνης έχουν εισχωρήσει για τα καλά στις κουζίνες μας. Είναι ελαφρά και εύκαμπτα και μπορείς να τα αποθηκεύσεις εύκολα, ενώ αντέχουν σε...

Πώς αποστειρώνω τα ρούχα του μωρού;

Το δέρμα των βρεφών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ερεθίζεται πολύ εύκολα. Για αυτό τον λόγο ό,τι έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα τους κατά...

Τί να κάνω για να ξεμυρίσει το μπάνιο;

Όπου υπάρχει υγρασία και μικρόβια υπάρχουν και δυσάρεστες οσμές. Το μπάνιο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρου που συχνά σε προβληματίζει καθώς ενώ το διατηρείς...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !