Mοσχαράκι μελένιο με κάστανα, πράσινο μήλο και πετιμέζι

Tips

Μια γιορτινή χειμωνιάτικη γεύση… με άρωμα Κρήτης. Ένα από ωραιότερα χριστουγεννιάτικα πιάτα, σαν εναλλακτική της γαλοπούλας. Εμείς σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε και σίγουρα θα εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας.

Το γιορτινό τραπέζι είχε διακόσμηση με καρύδια, ρόδια και κάστανα, χωρίς πολλά φτιασιδώματα, αυθεντικό όπως μόνον οι Κρητικοί γνωρίζουν … και κυρίως φιλόξενο. Ένα ωραίο ρωμαλέο κόκκινο κρασί δένει αρμονικά.

Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά /Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολο

Mοσχαράκι μελένιο με κάστανα, πράσινο μήλο και πετιμέζι

Από την Αργυρώ Μουστεράκη, Villa Varouxaki hotel, Πλατανιάς Χανίων

Υλικά για 6-8 άτομα

2 κιλά μοσχαράκι, σε φέτες

500 γρ. κάστανα, βρασμένα

2 πράσινα μήλα, καθαρισμένα κομμένα κυδωνάτα

1 σφηνάκι κονιάκ ή μπράντυ

Χυμό από 2 φρέσκα πορτοκάλια

Χυμό από 1 λεμόνι

2-3 ξερά λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

2 κ.σ. πετιμέζι

1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο ή ανθέων

2 ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης

Τρόπος παρασκευής

Σε πλατιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο «θωρακίζουμε» σε δυνατή φωτιά, κάθε φέτα μοσχαράκι γυρίζοντας με τη λαβίδα σε κάθε πλευρά.

Αφού περάσουμε όλες τις φέτες κρέατος χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια σιγά σιγά.

«Σβήνουμε» με το κονιάκ αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ

Ρίχνουμε 3-4 κούπες ζεστό νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Σιγοβράζουμε για 1 ½ – 2 ώρες και το μοσχαράκι μας θα είναι μαλακό.

Τότε, ρίχνουμε τα κάστανα σε κομμάτια και κάποια ολόκληρα, το χυμό πορτοκαλιού και του λεμονιού, το αλάτι και τα πιπέρια.

Αφού πάρει βράση και «τραβήξει» τους χυμούς, ρίχνουμε τα μήλα και σιγοβράσει με σκεπασμένη κατσαρόλα για 10 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε το πετιμέζι αργά αργά ανακινώντας την κατσαρόλα.

Τέλος, ρίχνουμε το μέλι και την κανέλα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 λεπτά για να αναδυθούν τα αρώματα.

Σερβίρουμε σε πιάτα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !