Μουστοκούλουρα τραγανά  

Τα μυστικά των Chef

Τα επικά μουστοκούλουρα Δαρεμά έχουν κάνει το Μαρκόπουλο, γαστρονομικό προορισμό του φθινοπώρου και όχι μόνον… Ο φίλος Κώστας Δαρεμάς μας έδωσε την αυθεντική συνταγή από τα χειροποίητα μουστοκούλουρα, παρακολουθήσαμε όλα τα στάδια παρασκευής τους και μας μύησε στον μυστηριακό κόσμο των αρωμάτων και των γεύσεων από τον αμπελώνα μέχρι τον φούρνο του και πολύ τον ευχαριστούμε.

Ο Κώστας είναι ένας δημιουργικός άνθρωπος, που επιμένει στην ποιότητα έτσι η γεύσεις διατηρούνται αναλλοίωτες διαχρονικά.Τα μουστοκούλουρα είναι χειροποίητα από γυναίκες του Μαρκόπουλου. Τα υλικά εξαιρετικά ο μούστος εκλεκτός βιολογικός και το ελαιόλαδο έξτρα παρθένο. Τα μουστοκούλουρα έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, τα έχουν γευτεί γενιές και γενιές, αφού ο φούρνος στέκει στην πλατεία Μαρκοπούλου, από το 1888. Ο Κώστας έχει τον δικό του βιολογικό αμπελώνα ώστε να διασφαλίζει την εκλεκτή ποιότητα για τη μουσταλευριά του, τα μουστοκούλουρα και τα κρασοκούλουρα.

Διαθέτει και οινοποιείο που φτιάχνει τα δικά του κρασιά. Την περίοδο του τρύγου συλλέγονται τα σταφύλια και ο βιολογικός μούστος «γεννιέται» στο οινοποιείο. Βράζεται ελαφρά για να μην υποστεί ζύμωση από ζυμομύκητες και φυλάσσεται στα ψυγεία, για να χρησιμοποιηθεί στα μουστοκούλουρα, που έχουν χαρακτηριστικό άρωμα μπαχαρικών και εξαιρετική επίγευση ποιοτικού ελαιόλαδου. Με τον ελληνικό καφέ και το espresso πηγαίνουν θαύμα.

Ο Κώστας Δαρεμάς

Ο Κώστας Δαρεμάς, μου εξομολογήθηκε την επιθυμία του να είναι ο φούρνος του διαχρονικά σημείο αναφοράς της γαστρονομικής μας κληρονομιάς. Η ανταμοιβή των κόπων του ήρθε από τον περίφημο διεθνή οδηγό Michelin, που στο κεφάλαιο για την Αττική «προτρέπει όσους βρεθούν στο Μαρκόπουλο να δοκιμάσουν τα μουστοκούλουρα Δαρεμά»

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά / Εύκολη

Μουστοκούλουρα τραγανά

Από τον περίφημο Κώστα Δαρεμά, Αρτοποιείο Μαρκοπούλου Αττικής

Υλικά

1 ½ κιλό αλεύρι εκλεκτό για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

600 ml μούστος

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

500 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

100 ml brandy ή κονιάκ

2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

Μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μούστο, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.

Χτυπάμε σε αργή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

Πλάθουμε τα κουλουράκια στρογγυλά ή τους δίνουμε το σχήμα που αγαπάμε.

Έτοιμα για ψήσιμο

Σε ένα ταψί στρώνουμε τη λαδόκολλα ή το λαδώνουμε και αραδιάζουμε σε απόσταση μεταξύ τους τα μουστοκούλουρα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15-20 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και βάζουμε σε σχάρα τα μουστοκούλουρα να κρυώσουν χωρίς να καλύψουμε για να μείνουν τραγανά.

Διατηρούνται σε μεταλλικό κουτί στρωμένο με ρυζόχαρτο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !