Mπανάνα … πολύτιμη και νόστιμη

Tips

Η μπανάνα είναι από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων και είναι ιδιαίτερα χορταστικά. Τα πλεονεκτήματά της πολλά αφού δρα σε πολλές περιπτώσεις σαν φάρμακο.

Οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετική πηγή ενέργειας, οπότε αποτελούν ένα νόστιμο snack πριν την προπόνηση. Χαρίζουν δύναμη στους αθλητές στον αγώνα τους, αφού πλημμυρίζουν με βιταμίνες και μέταλλα.

Οι μπανάνες έχουν το πλεονέκτημα ότι μεταφέρονται εύκολα παντού.

Υπολογίζεται ότι μια μέτρια μπανάνα έχει παρόμοια επίπεδα αντιοξειδωτικών με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Προσφέρει ευεξία και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που είναι αιτία όλων των κακών στον οργανισμό μας.

Ποιες λειτουργίες του οργανισμού βοηθούν οι μπανάνες;

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, που μειώνει την επίδραση νατρίου, που καταπονεί τα αιμοφόρα αγγεία μας. Ενώ το κάλιο χαλαρώνει την ένταση και την πίεση. Έτσι η απέκκριση νατρίου μέσω των ούρων είναι μεγαλύτερη. Η μπανάνα συμβάλει στην ρύθμιση της υπέρτασης.

Αν λοιπόν εντάξετε τις μπανάνες στην καθημερινή σας διατροφή και κάνετε μια προσπάθεια μείωσης του αλατιού, τότε η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσής σας θα είναι ουσιαστική.

Ας μην ξεχνάμε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, που αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στις σύγχρονες κοινωνίες.

Μας ανεβάζουν την ψυχολογία

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6, που συνδέεται με τη ψυχολογική μας διάθεση. Σοβαρή ανεπάρκεια της βιταμίνης δημιουργεί κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και νευρικότητα.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές, αφού το 5% των ενηλίκων έχει επηρεαστεί.

Προφανώς οι μπανάνες δεν αρκούν για να θεραπευτεί η κατάθλιψη αλλά σίγουρα συμβάλλουν όπως και τα λαχανικά στην καλύτερη οργανική λειτουργία. Από εκεί και πέρα χρειάζεται άσκηση, κοινωνική υποστήριξη και θεραπεία. Όμως όπως ισχυρίζονται οι ψυχίατροι όλα μαζί μπορούν να βοηθήσουν στην θεαματική μείωση των αντικαθλιπτικών.

Καταπολεμούν την αϋπνία

Οι μπανάνες δρουν κατά των διαταραχών του ύπνου, που είναι απαραίτητος για την καλή υγεία. Για πολλούς ανθρώπους η έλλειψη ύπνου αποτελεί εμπόδιο για μια ήρεμη ζωή.

Οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνη Β6, που βοηθά στη δημιουργία μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο και την εγρήγορση.

Για πολλούς ανθρώπους η έλλειψη ύπνου αποτελεί εμπόδιο για μια ήρεμη ζωή.

Συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Μία μέτρια μπανάνα έχει 3,1 γραμμάρια φυτικών ινών, οπότε θα σας βοηθήσει να έχετε μια καλή εντερική λειτουργία. Έτσι θα λείψουν και δυσάρεστα συμπτώματα όπως φουσκώματα, πόνος στο στομάχι και δυσκοιλιότητα.

Συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο βασανίζει όλο και περισσότερες γυναίκες. Το μαγνήσιο, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Ε μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Οι μπανάνες έχουν και τα τρία συστατικά.

Η καθημερινή κατανάλωση θα σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο, την εξάντληση, τους μυϊκούς πόνους, τα πεπτικά προβλήματα αλλά και τις εναλλαγές της διάθεσης, κατά τη διάρκεια του συνδρόμου.

Μετά από όλα αυτά τα πλεονεκτήματα νομίζω ότι σας πείσαμε να εντάξετε τις μπανάνες στην καθημερινή σας διατροφή είτε σαν φρούτο, είτε σαν χυμό ή smoothies.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !