Μυδοπίλαφο Καθαράς Δευτέρας

Tips

Καθαρά Δευτέρα και εθιμικά τα μύδια, πρωταγωνιστούν δίπλα στο χαλβά, τις λαγάνες, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και κάθε λογής θαλασσινά … με το ούζο να πρωταγωνιστεί…

Οι νοσταλγικές αναμνήσεις της Καθαράς Δευτέρας έχουν γεύση μυδοπίλαφου και αετό… Πάντα θυμάμαι τα απίθανα έργα με αετό του περίφημου Α.Φασιανού

Τα κούλουμα του Α.Φασιανού

Τα Κούλουμα γιορτάζονται με το πέταγμα του αετού στη φύση… συνήθως δίπλα στη θάλασσα. Η ετυμολογία της λέξης και η προέλευση του εθίμου δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς…

Πάντως η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος της εορταστικής περιόδου των Απόκρεων και την αρχή της Σαρακοστής.

Το πέταγμα του αετού σημαίνει αναγέννηση …και πιο κοντά στους ουρανούς και το Θείο..

Φροντίστε το τραπέζι σας να έχει χρώμα, μπόλικο ελληνικό ρύζι για να είναι πλούσια τα ελέη του Θεού και γεύσεις μοναδικές εμπλουτισμένες με καλή διάθεση και χαμόγελα.

Εμείς ευχόμαστε ο αετός σας να πετάξει όλο και ψηλότερα.

Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Εύκολο

Μυδοπίλαφο μούρλια

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μύδια φρέσκα, με το κέλυφος

100 ml ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

Κόλιανδρος ξερός, τριμμένος

240 ml λευκό κρασί, ξηρό

700-750 ml ζεστό νερό

450 γρ. χυμός ντομάτας, πασάτα

320 γρ. ρύζι Καρολίνα

50 γρ. κουκουνάρι, ελαφρά καβουρδισμένα στο γκρίλ

70 γρ. μαύρες σταφίδες

1 ματσάκι άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια, και με ένα συρμάτινο βουρτσάκι τα τρίβουμε πολύ καλά για να φύγουν ακαθαρσίες και άμμος.

Επίσης τραβάμε και κόβουμε το ≪γένι≫ τους από το κέντρο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το σοτάρουμε για μισό λεπτό ακόμα, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, και προσθέτουμε τα μύδια, την πάπρικα και τον κόλιανδρο.

Κλείνουμε αμέσως την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αχνιστούν και να ανοίξουν.

Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και ελέγχουμε τα μύδια. Πετάμε όσαδεν άνοιξαν, και σβήνουμε με το κρασί.

Ανακατεύουμε για 1 λεπτό  και ρίχνουμε το ζεστό νερό, το χυμό ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση, προσθέτουμε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και μετριάζουμε τη φωτιά.

Μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει τα περισσότερα υγρά.

Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον άνηθο ή τον μαϊντανό, ανακατεύουμε ανά διαστήματα.

Σερβίρουμε αμέσως.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !