Οι πολυφαινόλες, το «φάρμακο» των φυτών ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Τα μυστικά των Chef

Οι πολυφαινόλες χαρίζουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Οι τροφές που περιέχουν πολυφαινόλες ανήκουν στα superfoods.

Τι είναι οι πολυφαινόλες;

Οι πολυφαινόλες αποτελούν τα θρεπτικά συστατικά που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας και τη θωράκιση του οργανισμού μας. Πρόκειται για πολύ ισχυρά προστατευτικά μόρια με πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση και εντοπίζονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά.

Οι πολυφαινόλες παράγονται από τα φυτά όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες ή έχουν υποστεί κάποια σημαντική φθορά. Έτσι παράγονται μόρια με σακχαρώδη υφή που ελκύουν τα μικρόβια στις ρίζες του φυτού. Τα μικρόβια δίνουν το  ερέθισμα στα φυτά να παράγουν πολυφαινόλες για να «ιαθούν»

Οι πολυφαινόλες καθώς και οι υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες που περιέχουν αλληλεπιδρούν με τα μικρόβια του οργανισμού μας και παράγουν ευεργετικά μόρια.

Έτσι φαίνεται να παρέχουν προστασία στο καρδιαγγειακό σύστημα, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, όπως και αντιθρομβωτική και συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μάλιστα πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες;

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί έχει πλούσια περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες με κύρια τη ρεσβερατρόλη που μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία. Παράλληλα, προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και τις συνέπειές του στον οργανισμό, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων.

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Οι ελιές είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες και έτσι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο εκτός από τα καλά λιπαρά περιέχει και πολυφαινόλες που χαρίζουν υγεία… και μακροζωία.

Καφές

Ευχάριστα τα νέα για τους λάτρεις του καφέ αφού προσφέρει την ιδιαίτερη μορφή πολυφαινόλων, το χλωρογενικό οξύ που βοηθά στην πρόληψη χρονίων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος Parkinson και φλεγμονές του ήπατος.

Μαύρη σοκολάτα 

Μια αφορμή για να ενδίδετε στη σοκολάτα είναι η κατανάλωση μερικών κομματιών μαύρης σοκολάτας με ποσοστό κακάο πάνω του 60%. ΄Εχει αποδειχθεί ότι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή από όλες τις τροφές. Η μαύρη σοκολάτα, μας βοηθά να βελτιώνουμε μακροπρόθεσμα τις γνωστικές μας λειτουργίες. Συμβάλει και στον έλεγχο της χοληστερόλης.

Πράσινο τσάι
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, μια μορφή πολυφαινόλων.

Μύρτιλα και μούρα

Όλα τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες αλλά τα μύρτιλα υπερέχουν με διαφορά.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι ιδανικό σνάκ πλούσιο σε πολυφαινόλες. Τα φουντούκια και τα πεκάν υπερέχουν των άλλων αλλά και τα καρύδια έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σύμφωνα με έρευνες.

Σπόροι chia
Οι σπόροι chia είναι ένα πολύ σημαντικό superfood. Περιέχουν ροσμαρινικό οξύ και δαϊσδεΐνη, δυο πολυφαινόλες με πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

Σπανάκι – Αγκινάρα

Τα περισσότερα λαχανικά είναι πλούσια σε πολυφαινόλες αλλά το σπανάκι και η αγκινάρα, ειδικά όταν τρώγονται ωμά είναι οι καλύτερες υπερτροφές με δράση αντιγηραντική.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !