Οι πρώτες οικολογικές αποφάσεις μας για το 2024

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Ο πλανήτης μας εκπέμπει sos … ζητώντας τη βοήθειά μας. Aν λοιπόν σεβόμαστε το περιβάλλον, η αρχή της χρονιάς είναι ιδεατή για να υιοθετήσουμε κάποιες οικολογικές αρχές για ένα καλύτερο 2024.

Θέλοντας να ξεκινήσουμε θετικά, βάζοντας υψηλότερους στόχους και αναζητώντας τρόπους που θα μας οδηγήσουν στην ευτυχία, δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέλλον του πλανήτη μας.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η σωτηρία του πλανήτη είναι εντελώς αναγκαία…

Το δύσκολο είναι να διατηρήσουμε τις οικολογικές μας συνήθειες σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι για μικρό χρονικό διάστημα. Όλοι πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας για τη διάσωση της γης μας… για να υπάρχει αύριο.

Εμείς σας προτείνουμε κάποιες καλές οικολογικές αποφάσεις, που δεν απαιτούν και μεγάλες θυσίες, απλά απαιτούν καλή διάθεση.

Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο λιγότερο

Αφήνουμε το αυτοκίνητο και χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τί προσφέρουμε στην οικολογία; 

Αποφεύγοντας τη χρήση του αυτοκινήτου μας καταναλώνουμε λιγότερα καύσιμα και έτσι εκπέμπουμε λιγότερο CO2 στην ατμόσφαιρα.

Συμβάλουμε και στην οικονομία μας γιατί εξοικονομούμε κόστος συντήρησης και κόστος καυσίμων.

Εξοικονομούμε και επιπλέον χρήματα αν το αυτοκίνητο το αφήναμε σε γκαράζ.

Είναι εφικτό; 

Στην Αθήνα είναι εύκολο γιατί έχει διευρυνθεί το δίκτυο του μετρό, οπότε προσεγγίζει τις περισσότερες γειτονιές και οι ώρες είναι συγκεκριμένες.

Με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς μπορείτε να κατεβάσετε εφαρμογές στο κινητό σας και να γνωρίζετε τις διαδρομές και τις ακριβείς ώρες των δρομολογίων.

Αν ούτε αυτό εξυπηρετεί φροντίστε να βρείτε κάποιο συνάδελφο, που να μοιράζεστε το κόστος μεταφοράς και να χρησιμοποιείται ένα αυτοκίνητο αντί για δύο. Στο εξωτερικό συνηθίζεται πολύ, μάλιστα σε κεντρικές αρτηρίες έχει απαγορευτεί η είσοδος σε αυτοκίνητα με έναν επιβάτη.

Σε κοντινές διαδρομές μπορείτε να πηγαίνετε με τα πόδια και αυτό θα βοηθήσει να είστε fit. Ξεκινήστε λίγο νωρίτερα και σκεφθείτε θετικά ότι προσφέρετε μια extra άσκηση στον εαυτό σας.

Αν και όπου υπάρχουν ποδηλατόδρομοι χρησιμοποιείστε το ποδήλατο. Στο εξωτερικό χρησιμοποιούν πολύ το ποδήλατο και μάλιστα είναι τάση. Όμως υπάρχουν και οι προδιαγραφές στην κυκλοφορία, διαφορετικά το ποδήλατο μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Για τις διακοπές προτιμήστε περισσότερο ταξίδια με πλοίο, άλλωστε προσφέρονται πολλές εναλλακτικές από το να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο μέσο μεταφοράς.

Πάνω από όλα σκεφθείτε με αυτή την οικολογική σας συμπεριφορά συμβάλλετε στη διάσωση του πλανήτη μας.

Τακτοποιούμε συχνά το σπίτι μας

Μην σας φαίνετε παράξενη αυτή μας η αρχή. Η τακτοποίηση του σπιτιού μας προσφέρει στην οικολογία και το περιβάλλον γιατί γνωρίζουμε τα υπάρχοντά μας.

Γιατί προσφέρουμε στην οικολογία;

Όταν τακτοποιούμε τα πράγματά μας γνωρίζουμε τι έχουμε και δεν αγοράζουμε τα ίδια πράγματα δύο φορές.

Γνωρίζοντας τα υπάρχοντά μας, τα αξιοποιούμε καλύτερα.

Τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε δεν τα κρατάμε γιατί καταλαμβάνουν ωφέλιμο χώρο.

Τα χαρίζουμε σε όσους τα έχουν ανάγκη ή τα πουλάμε για να έχουν μια δεύτερη ζωή.

Πάνω από όλα υπηρετούμε την ιδέα «καμία σπατάλη δεν είναι δεκτή»…

Πώς ξεκινάμε;

Ξεκινάμε από τις ντουλάπες που τις περισσότερες φορές στο κάτω μέρος ή σε διάφορα συρτάρια στοιβάζουμε πράγματα ή ακόμα και κάτω από τα κρεβάτια.

Μην πανικοβάλλεστε, δεν σας είπαμε όλα να τα κάνετε όλα μαζί, ούτε να τακτοποιήσετε εκκρεμότητες ετών σε μια βδομάδα.

Αρχίζουμε με πρόγραμμα ίσως κάθε βδομάδα ένα δωμάτιο και βλέπουμε…

Συγκεντρώνουμε ότι δεν θέλουμε και τα χαρίζουμε ή τους δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία αλλάζοντας τη χρήση τους … αρκεί να έχουμε φαντασία και διάθεση.

Θυμηθείτε ότι τα άχρηστα πράγματα μπλοκάρουν την ενέργεια, άλλωστε είναι βασική αρχή του feng sui.

Θα ανακαλύψετε ότι αγνοούσατε την ύπαρξη πολλών αντικειμένων. Ανακαλύπτοντας κάποια μπορεί να νιώσετε χαρά, να ξυπνήσουν αναμνήσεις.

Για τα αντικείμενα που έχετε αποφασίσει να κρατήσετε φροντίστε να τα ταξινομήσετε ανά κατηγορία. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε κουτιά με ωραία χρώματα ή θήκες διαφανείς αν πρόκειται για έγγραφα, γράφοντας κάποια ετικέτα.

Απλά χρειάζεται οργάνωση.

Αγοράζουμε λιγότερα και επιλέγουμε με «πράσινα» κριτήρια

Μια ακόμα καλή οικολογική απόφαση για το 2024 είναι να αλλάξουμε λίγο την αγοραστική μας συμπεριφορά.

Αγοράζουμε λιγότερα πράγματα, αλλά επιλέγουμε προσεκτικά την ποιότητά τους και εξετάζουμε αν καλύπτουν κάποια πράσινα κριτήρια.

Γιατί προσφέρουμε στην οικολογία; 

Αποφεύγουμε να αγοράσουμε αντικείμενα που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα ή σε αγορές που δεν υπάρχουν ντιρεκτίβες για την αλόγιστη χρήση χημικών ουσιών και πλαστικών ή υλικών που διαταράσσουν τους ενδοκρινείς αδένες.

Ας θυμηθούμε ότι αν ένα αντικείμενο προέρχεται από μακρινές χώρες η μεταφορά του επιβαρύνει το περιβάλλον.

Αγοράζουμε μόνον όταν θέλουμε να αντικαταστήσουμε κάποια αντικείμενα ή αν έχουν δημιουργηθεί νέες ανάγκες ή ακόμα αν θέλουμε να ανανεώσουμε το περιβάλλον μας για ψυχολογικούς λόγους.

Αγοράζουμε συγκεκριμένα αντικείμενα οπότε λιγότερες αγορές σημαίνει λιγότερη σπατάλη. Αρκεί να σκεφτούμε ότι αυτά τα χρήματα από ανεξέλεγκτες και επιπόλαιες αγορές, μπορούμε να τα διαθέσουμε κάνοντας πιο εποικοδομητικά πράγματα όπως ταξίδια, εκπαίδευση, χόμπι… που χαρίζουν απόλαυση στη ζωή μας.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε;

Aπό τη στιγμή που έχουμε ένα τακτοποιημένο σπίτι και ξέρουμε τι έχουμε δεν αγοράζουμε αντικείμενα που ήδη υπάρχουν.

Πηγαίνουμε πάντα με λίστα για ψώνια ακόμα και όταν δεν πρόκειται για το super market .

Πριν αγοράσουμε κάποιο αντικείμενο να σκεφτούμε διπλά, το έχουμε πραγματικά ανάγκη, θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και αύριο;

Για να κάνουμε τις αγορές μας με πράσινα κριτήρια αρκεί να προσέξουμε τις ετικέτες, τη χώρα κατασκευής, τα υλικά, τις πιστοποιήσεις. Προτιμάμε φυσικά υλικά και προϊόντα της χώρας μας.

Μπορούμε να επισκευάσουμε κάτι αντί να το πετάξουμε και έτσι να του δώσουμε μια νέα ζωή.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !