Πάτησα αχινό. Τί να κάνω;

Tips

Πολύ συχνά, ιδιαίτερα σε θάλασσες με βράχια ή πλάκες, συναντάμε αχινούς. Καλύτερα λοιπόν να αποφεύγεις το κολύμπι σε αυτά τα νερά όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη και δεν μπορείς να διακρίνεις τον πυθμένα της. Καλό θα ήταν επίσης να προμηθευτείς λαστιχένια παπούτσια θαλάσσης τόσο για να προστατευτείς από τα αγκάθια των αχινών, όσο και για να αποφύγεις κοψίματα και αστάθειες πάνω στα βράχια.

Ας δούμε όμως τί πρέπει να κάνεις αν τελικά δεν σε ευνοήσει η τύχη και πατήσεις αχινό.

Καταρχάς, πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου. Είναι βέβαιο ότι θα πονάς, καθώς όμως πρέπει να δράσεις άμεσα, δεν έχεις πολλά περιθώρια για καθυστερήσεις.

  • Ξέπλυνε πρώτα με νερό το σημείο με τα αγκάθια και προσπάθησε με ένα τσιμπιδάκι ή με το νύχι (αφού πρώτα τα απολυμάνεις) να βγάλεις όσα αγκάθια προεξέχουν από το δέρμα.
  • Μην σκαλίσεις τα σημεία με τα αγκάθια που έχουν ήδη εισχωρήσει κάτω από το δέρμα γιατί ενδέχεται να δημιουργήσεις πληγές και ερεθισμούς.
  • Αφού απολυμάνεις την περιοχή οξυζενέ ή κάποιο άλλο αντισηπτικό, άλειψε με ελαιόλαδο ή baby oil και τύλιξε χαλαρά το σημείο με επίδεσμο.
  • Σιγά σιγά τα αγκάθια είτε θα απορροφηθούν είτε θα αποβληθούν.

Προσοχή! Αν μετά το συμβάν παρατηρήσεις αντιδράσεις όπως έντονο οίδημα, ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώνεις αλλεργική αντίδραση. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επισκεφτείς άμεσα την πιο κοντινή μονάδα υγείας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !