«Περισσότερη γεύση … λιγότερο αλάτι»

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Αυτό είναι το διεθνές μήνυμα για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, προκειμένου να μειώσουν το αλάτι.

alykes
Οι αλυκές αλατιού στο Μεσολόγγι, που τροφοδοτούν όλη την Ελλάδα

Ο Μάρτιος είναι μήνας ευαισθητοποίησης και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μας ενημερώνει ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού θαλασσινού ή ορυκτού, σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά, νεφρολογικά προβλήματα και όχι μόνον.

Δυστυχώς σύμφωνα με μελέτες, οι Έλληνες καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι, από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ φαίνεται να αγνοούν και τη σημασία του «κρυμμένου» αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Να θυμίσουμε ότι η ημερήσια πρόσληψη, πρέπει να είναι μικρότερη από 5γρ. αλατιού, συνολικά από όλες τις τροφές.

Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει τη ζωή μας και τη διατροφή μας. Μένουμε περισσότερο στο σπίτι, μαγειρεύουμε πιο δημιουργικά αναζητώντας νέες συνταγές, γεύσεις και υλικά υψηλής διατροφικής αξίας. Τώρα μας προσφέρετε η ευκαιρία να αλλάξουμε συνήθειες και να βρούμε τρόπους για την  αντικατάσταση του αλατιού στη μαγειρική.

Πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλάτι στη μαγειρική με μυρωδικά και μπαχαρικά;

  • Στα λαδερά φαγητά με δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, κρόκο Κοζάνης ή ρίγανη
  • Στα όσπρια με δάφνη, μαϊντανό, ντομάτα, ρίγανη ή κρόκο Κοζάνης
  • Στις σαλάτες και στα παραδοσιακά φαγητά, το αλάτι ή μέρος αυτού εύκολα αντικαθίσταται με ρίγανη, πιπέρια, λεμόνι, θυμάρι, μαϊντανό, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο κλπ.
  • Τα μαγειρικά βότανα της Ελλάδας είναι εξαιρετικής ποιότητας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γεύσεις και αρώματα.

Ο ΕΦΕΤ συντονίζει τις εθνικές θέσεις για τις προδιαγραφές των μαγειρικών βοτάνων και των καρυκευμάτων/μπαχαρικών σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα και την ασφάλεια τους για την υγεία των καταναλωτών.

Ας προσπαθήσουμε αυτή τη Σαρακοστή τα φαγητά μας να έχουν περισσότερη γεύση αλλά λιγότερο αλάτι!!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Fish and Chips

Η κλασική, αυθεντική συνταγή που είναι νόστιμη πολύ. Το αγαπημένο street food των Άγγλων και όχι μόνον… Σερβίρονται σε χάρτινο χωνάκι ή πιατελίτσα και...

Βάφλες Βρυξελλών

Οι Βέλγοι είναι πολύ περήφανοι για τις βάφλες και θεωρούνται το εθνικό τους γλυκό. Στις Βρυξέλλες προσφέρονται με 30 διαφορετικούς ευφάνταστους συνδυασμούς. Στο περίφημο...

Gazpacho

Tο γκασπάτσο είναι η αυθεντική ισπανική καλοκαιρινή σούπα που δροσίζει και αρέσει πολύ. Είναι πανεύκολη και νόστιμη γιατί οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους,...

Bratkartoffeln, γερμανικές πατάτες

Η αυθεντική γερμανική συνταγή για τις πατάτες, που δένουν αρμονικά με τα λουκάνικα, το κότσι, το σνίτσελ. Στην αγαπημένη μας μπυραρία του Schumacher 1838,...

Γερμανικό χοιρινό κότσι Schweinshaxe

Η αυθεντική συνταγή για ένα κότσι που θα θυμάστε… το δοκιμάσαμε στην περίφημη μπυραρία Schumacher του 1838, στο Dusseldorf. Το περιβάλλον απίθανο, ζεστή...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !