Ποια είναι τα μυστικά για δυνατή μνήμη;

Tips

H μνήμη μας είναι γνωστό ότι επηρεάζεται από το άγχος, την κούραση, την υπερέκθεση σε μεγάλο κοινό, αλλά και την ηλικία. Πριν λοιπόν αρχίσουν να εμφανίζονται τα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα εμείς πρέπει να δράσουμε…

Υπάρχουν μυστικά και δυνατότητες για να ενισχύσουμε την μνήμη μας και να κρατήσουμε τα προβλήματα μακριά …

Ασκήσεις και παιχνίδια εγκεφαλικά

Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να μάθετε τον εγκέφαλό σας να ασκείται καθημερινά. Το διάβασμα, τα σταυρόλεξα, το σκάκι, το scrabble και άλλα παιχνίδια είναι ευεργετικά για την τόνωση της μνήμης. Υπάρχουν και διαδικτυακά παιχνίδια που μας επιτρέπουν να οξύνουμε την μνήμη μας.  Ακόμα υπάρχουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας ανάλογα με το τι θέλετε να δουλέψετε. Τα παιχνίδια μνήμης είναι ενδιαφέροντα και διαδικτυακά δημιουργούνται  διάφορες ομάδες οπότε είναι πιο διασκεδαστικό. Προσπαθήστε να συγκεντρώνεστε και να μην αποσπάτε η προσοχή σας.

Αν αρχίζετε να ξεχνάτε ή να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε ονόματα μην το προσπερνάτε… προσπαθήστε να θυμηθείτε και να επιμένετε είναι και αυτό ένα είδος άσκησης για ενδυνάμωση της μνήμης.

Τρώμε έξυπνα και υγιεινά

Ο εγκέφαλος για να λειτουργεί καλύτερα ζητά θρεπτικά συστατικά που του πρέπουν… Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του, αφού αποτελούν πηγή ενέργειας όπως επίσης και οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα λιπίδια.

Οι μελέτες που έχουν γίνει δίνουν πειστικά αποτελέσματα ότι η ισορροπημένη διατροφή με πολλά λαχανικά, φρούτα, καρύδια, αμύγδαλα, ψάρια βοηθούν στην τόνωση της μνήμης μας.

Αθλούμαστε

Μια τακτική καθημερινή δραστηριότητα αθλητική, έστω και αν είναι μόνον 30 λεπτά, βοηθά στη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων αφού αυξάνεται το οξυγόνο και η ροή του αίματος. Ενισχύεται ο μεταβολισμός και ο εγκέφαλος μπορεί να λειτουργεί πιο γρήγορα…

Το κολύμπι, το περπάτημα, η γυμναστική pilates, η γιόγκα πολύ βοηθούν.

Στον καφέ λέμε ναι …

Σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες μελέτες, η κατανάλωση 3 – 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα βελτιώνουν την απόδοση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η καφεΐνη προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφάλου έτσι τονώνεται η μνήμη. Ας προσπαθήσουμε ο καφές να είναι χωρίς ζάχαρη και χωρίς γάλα για καλύτερα αποτελέσματα χωρίς να επιβαρυνθεί ο οργανισμός μας.

Ο ύπνος … αυτό το μυστήριο

Είναι επιτακτική ανάγκη για τον οργανισμό μας και κυρίως για την καλή εγκεφαλική λειτουργία, να κοιμόμαστε όσο πρέπει ανάλογα με την ηλικία μας. Οι οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα είναι ο μέσος όρος και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος τακτοποιεί και αρχειοθετεί τα μηνύματα και τη μάθηση της ημέρας. Κρατά τα θετικά και τα χρήσιμα και αποσυμφορεί το χώρο του από τα άχρηστα. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική λειτουργία για την μνήμη και τον εγκέφαλο γενικότερα.

Οι διαταραχές και η έλλειψη επαρκούς χρόνου ύπνου διαταράσσουν άμεσα την λειτουργία του εγκεφάλου και ατονούν την μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες.

Ναι στα συμπληρώματα διατροφής

Υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα που βελτιώνουν τις γνωστικές ικανότητες και τονώνουν την μνήμη.

Συζητείστε το με τον γιατρό σας εκείνος θα σας προτείνει τα ανάλογα για τον οργανισμό σας.

Πάντως το ginko biloba θεωρείται το φυτό μνήμης. Πρόσφατη ιατρική μελέτη τεκμηρίωσε ότι με τη λήψη 240 mg gingo biloba την ημέρα, για περίοδο 2 μηνών υπήρξε βελτίωση της μνήμης.

Η επαρκής κατανόηση

Για να θυμόμαστε καλά θα πρέπει να εμβαθύνουμε στις ιδέες και στη γνώση. Θα πρέπει να κατανοούμε την ουσία αυτών που μαθαίνουμε, χωρίς να αφήνουμε κενά. Η επεξήγηση που θα ζητήσουμε από τους διδάσκοντες ή τους εισηγητές, η αναδιατύπωση, η επανάληψη είναι μέθοδοι που βοηθούν ώστε να αποθηκευθούν σωστά τα μηνύματα και οι γνώσεις ώστε να ανακαλούνται πιο εύκολα από τη γνωστική μας μνήμη.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !