Αρκετές φορές στην προσπάθειά μας να μάθουμε το παιδί μας να τρώει σωστά καταφεύγουμε σε πρακτικές που λανθασμένα επηρεάζουν «τη στάση» του παιδιού μας απέναντι στο φαγητό. Πολλές από αυτές τις τακτικές είναι αρνητικές και αναποτελεσματικές και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς.
Φάε όλο το φαγητό σου … άλλα παιδάκια δεν έχουν να φάνε.
Τα υγιή παιδιά τρώνε όταν πεινάνε και όταν χορταίνουν σταματούν. Τα παιδιά έχουν τα δικά τους μηνύματα κορεσμού οπότε είναι καλύτερα να μάθουμε στα παιδιά μας να λειτουργούν ανάλογα με την πείνα τους αυτό θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν υγιή σχέση με το φαγητό. Μην τα πιέζετε να φάνε περισσότερο και μην βάζετε στο πιάτο μεγάλη μερίδα αλλά μέτρια.
Ποτέ φαγητό μπροστά σε ανοικτή τηλεόραση ή υπολογιστή
Μην υποκύπτετε στις πιέσεις πρέπει να είστε σταθεροί σε αυτή σας την απόφαση. Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι όταν παρακολουθούν τηλεόραση ή κάποιο παιχνίδι στον υπολογιστή καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες και θερμίδες αντίστοιχα. Μελέτες αμερικανικών πανεπιστημίων έδειξαν ότι τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση την ώρα του φαγητού επιθυμούν να καταναλώνουν περισσότερες λιπαρές τροφές και λιγότερα λαχανικά και φρούτα. Καλό θα ήταν τα παιδιά να τρώνε σε ένα ήρεμο περιβάλλον με ευχάριστες συζητήσεις ώστε να μην αποσπάται η προσοχή τους από άλλα ερεθίσματα. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να τρώτε όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί.
Φάε τα φασόλια σου και θα σου πάρω παγωτό
Η πρόταση της «εξαγοράς» είναι λάθος τακτική γιατί έτσι το παιδί λαμβάνει το μήνυμα ότι η υγιεινή διατροφή αποτελεί μια βαρετή υποχρέωση ενώ το παγωτό είναι η επιβράβευση και η ευχαρίστηση.
Η πλήρης απαγόρευση των γλυκών
Η ακραία τακτική είναι λάθος όσο απαγορεύουμε τα γλυκά στο παιδί, τόσο αυξάνεται η επιθυμία του για αυτά και σίγουρα θα τα τρώνε κρυφά και χωρίς μέτρο όταν τα βρίσκουν. Απλά προσπαθήστε να επιλέγετε σοκολάτα bitter, γαλατένια ή φρουτένια γλυκά που κυρίως φτιάχνετε στο σπίτι.