Ποιες τροφές κάνουν θαύματα στην καταπολέμηση της χοληστερόλης

Τα μυστικά των Chef

H υπερχοληστερολαιμία είναι η μάστιγα του σύγχρονου ανθρώπου και οι επιπτώσεις πολύ επικίνδυνες στην υγεία μας. Εμείς σας προτείνουμε κάποιες τροφές που βοηθούν αποδεδειγμένα, μετά από ιατρικές μελέτες στην καταπολέμηση της χοληστερόλης.

Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα αποφασίσει τη διατροφή και την όποια αγωγή.

 Το αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, που συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών οξέων σε αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών δρα στην καταπολέμηση της LDL χοληστερόλης.

Αρκετές μελέτες παρουσιάζουν τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης του αβοκάντο, όχι μόνον σε ότι αφορά τη μείωση του επιπέδου κακής χοληστερόλης, αλλά και στην αύξηση του επιπέδου της καλής χοληστερόλης. Οι πλούσιες φυτοστερόλες που περιέχονται στο αβοκάντο περιορίζουν την αφομοίωση της χοληστερόλης.

Το αβοκάντο παρόλο που έχει περισσότερες θερμίδες από άλλα φρούτα είναι απαραίτητο να το εντάξουμε στη διατροφή μας

Avocando

Η  σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι μια άλγη που υπάρχει στον πλανήτη μας πάνω από 3 δισεκατομμύρια χρόνια. Στην Νιγρίτα Σερρών η σπιρουλίνα είναι πολύτιμη και κατατάσσεται στα superfood. Πρόκειται για βόμβα βιταμινών και μετάλλων

Παραγωγή σπιρουλίνας στη Νιγρίτα Σερρών και η ποιότητα εξαιρετική

Αρκετές μελέτες, που έγινα σε ζώα και σε ανθρώπους 1,2 , αποκάλυψαν ότι η σπιρουλίνα συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε αύξηση του επιπέδου «καλής» χοληστερόλης. Η σπιρουλίνα σε μορφή σκόνης μπορεί εύκολα να αναμιχθεί με αλμυρά ή γλυκά κρεμώδη παρασκευάσματα, να πασπαλιστεί με τοστ, σαλάτες … Ο γιατρός σας θα πρέπει να κανονίσει την ακριβή δόση της σπιρουλίνας για την δική σας περίπτωση υπερχοληστερολαιμίας.

Η αποξήρανση της σπιρουλίνας

Τα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός ή το σκουμπρί, ενδείκνυται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υπερχοληστερολαιμίας αφού είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και περιέχουν Ωμέγα-3.

Τα ωμέγα-3 είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, τα τελευταία αποτελούν μέρος της οικογένειας των λιπιδίων, όπως και η χοληστερόλη. Η κατανάλωση ψαριών θα συνέβαλε επίσης στη μείωση της χοληστερόλης LDL σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 7 άτομα, που ακολούθησαν δύο διαδοχικές δίαιτες για 4 εβδομάδες η καθεμία. Η πρώτη δίαιτα αποτελείται από τροφές πλούσιες σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα και η δεύτερη, περιελάμβανε 24 γραμμάρια Ωμέγα-3 την ημέρα. Η δεύτερη δίαιτα είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης LDL κατά 20%, σε αντίθεση με την πρώτη. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 2  φορές την εβδομάδα, θα μπορούσε να εξισορροπήσει το επίπεδο χοληστερόλης σας.

 

Το κόκκινο κρασί

Tο κόκκινο κρασί είναι γνωστό ότι συμβάλει στην εύρυθμη καρδιαγγειακή λειτουργία και θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης αυξάνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης HDL. Άλλωστε η  παρουσία αιθανόλης στο κόκκινο κρασί, καθώς η παρουσία πολυφαινολών που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μετά από μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση κρασιού αύξησε σημαντικά την HDL χοληστερόλη

Ωστόσο, η κατανάλωση κρασιού πρέπει να γίνεται με μέτρο και να μην υπερβαίνει τα 2 ποτήρια την ημέρα.

Βιβλιογραφία

Για τη σπιρουλίνα  
Cheong SH, Kim MY, Sok DE, et αϊ., Η σπιρουλίνα προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση μειώνοντας την υπερχοληστερολαιμία σε κουνέλια που τρέφονται με δίαιτα υψηλής χοληστερόλης, J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo), 2010
Deng R., Chow TJ, Hypolipidemic , Αντιοξειδωτικές και Αντιφλεγμονώδεις Δραστηριότητες Μικροφυκών Spirulina, Cardiovasc Ther., 2011

Για το κόκκινο κρασί

Hansen AS, Marckmann P, Dragsted LO et all, Επίδραση του κόκκινου κρασιού και εκχυλίσματος κόκκινων σταφυλιών στα λιπίδια του αίματος, αιμοστατικοί παράγοντες και άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, Eur J Clin Nutr, 2005

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !