Ποιες τροφές πρέπει να διαγράψετε από τη διατροφή του μωρού σας;

Tips

Oι περισσότερες μαμάδες ακολουθούν κατά γράμμα τις υποδείξεις του παιδιάτρου για τη διατροφή του μωρού τους.  Όμως κάποιες τροφές φαίνονται εντελώς αθώες έτσι θεωρούμε ότι δεν απαγορεύονται …

Εμείς σας αποκαλύπτουμε, μετά από συζήτηση με παιδιάτρους, τα συνήθη λάθη που κάνουν οι μαμάδες στη διατροφή του παιδιού μέχρι την ηλικία του 1 ½ έτους.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν  τις  τροφές που θα πρέπει να τις διαγράψετε από τη διατροφή του παιδιού σας για την ασφάλειά του και την ευζωία του.

Φρέσκο γάλα

Όταν ολοκληρωθεί η περίοδος του θηλασμού και θα πρέπει να αναζητήσουμε αντικατάσταση του γάλακτος με αυτό του εμπορίου, δεν σημαίνει ότι θα πάμε στο φρέσκο γάλα, που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Θυμηθείτε ότι είναι εντελώς απαγορευτικό μέχρι την ηλικία του 1 έτους, γιατί είναι πολύ δύσπεπτο και δημιουργεί προβλήματα.

Ενδεδειγμένο σε αυτή την περίπτωση είναι το πλήρες γάλα σε σκόνη, προκειμένου να προσλαμβάνει τα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξή του.

Τσάι

Το τσάι είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα για εμάς, αλλά όχι για το παιδάκι μας. Οι τανίνες που περιέχονται στο τσάι μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό των νηπίων. Έτσι σε αυτή την ηλικία λέμε ναι μόνον στο γάλα και στο νερό…

Ζάχαρη

Τα φρούτα, οι κρέμες ακόμα και το γάλα περιέχουν ζάχαρη στη φυσική της μορφή. Η επιπλέον ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει από αυτή την τρυφερή ηλικία παχυσαρκία, τερηδόνα και το χειρότερο ο οργανισμός θα συνηθίσει στη ζάχαρη και θα αρχίσει να την αναζητά…

Εννοείται ότι οι καραμελίτσες, τα ζελεδάκια, τα marshmallows, είναι απολύτως απαγορευτικά όχι μόνον γιατί περιέχουν πολύ ζάχαρη αλλά γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πνιγμού.

Μέλι

Το μέλι είναι τροφή που έχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και πραγματικά ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, άρα είναι η τροφή που όλοι έχουμε εντάξει στη διατροφή μας.

Όμως για να παιδάκια μέχρι 1 ½ έτους δεν συνιστάται αφού το μέλι   είναι «ζων οργανισμός», οπότε μπορεί να περιέχει βακτήρια, που σε αυτή την πολύ ευαίσθητη ηλικία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί όπως και τα αποξηραμένα φρούτα πλημμυρίζουν από θρεπτικά οφέλη για την ενδυνάμωση του οργανισμού μας. Όμως είναι απολύτως απαγορευτικά για τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών γιατί μπορεί να πνιγούν.

Εννοείται ότι μετά την ηλικία των 2 ετών μπορείτε να τους τα δίνετε σε μορφή βουτύρου όπως το φιστικοβούτυρο, το βούτυρο αμυγδάλου…

Χυμοί φρούτων με μέτρο

Τα νήπια έχουν πολύ πιο ευαίσθητο πεπτικό σύστημα από τους ενήλικες… Μικρή ποσότητα φρεσκοστυμμένου  χυμού φρούτων είναι συνιστώμενη γιατί εμπλουτίζει τον οργανισμό με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η μεγαλύτερη ποσότητα χυμών ή οι συμπυκνωμένοι χυμοί θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργήσουν διάρροια και δυσπεψία.

Αλάτι

Μέχρι την ηλικία των 2 ετών απαγορεύεται να βάζουμε αλάτι στις πολτοποιημένες ή άλλες τροφές των νηπίων. Τα περισσότερα τρόφιμα έχουν την απαραίτητη ποσότητα νατρίου που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Έτσι η επιπλέον ποσότητα αλατιού μόνον καλό δεν κάνει…

Τσιπς, γαριδάκια, pop corn

Kάποιες φορές την ώρα που άλλα μεγαλύτερα παιδιά ή εμείς απολαμβάνουμε τα τσιπς, θεωρούμε ότι μπορούμε να δώσουμε και ένα δυό και στο νήπιο για να μην ζηλεύει…

Μην το κάνετε γιατί τα πατατάκια έχουν πολύ αλάτι και λιπαρά. Θυμηθείτε ότι τα νήπια πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 1 γρ. αλάτι την ημέρα…

Σκληρές τροφές

Τα λαχανικά, τα φρούτα και γενικά οι σκληρές τροφές πρέπει να αποφεύγονται να δίνονται ωμές… Μπορούμε όμως θαυμάσια να τις δίνουμε αλεσμένες ή να κόβονται σε πολύ μικρά κομμάτια ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο πνιγμού.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !