Πόνοι που προκαλούνται από στενοχώρια

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Η στενοχώρια και το άγχος μπορούν να επιδεινώσουν έναν χρόνιο πόνο ή να είναι η αιτία πρόκλησης συγκεκριμένων ενοχλημάτων και πόνων στον οργανισμό μας.

Τα συναισθήματα σωματοποιούνται … και μαρτυρούν την επιβαρυμένη ψυχολογική μας κατάσταση.

Μην ξεχνάτε ότι ένα συναίσθημα που μεγάλης έντασης θα εκφραστεί με κάποιο σύμπτωμα έντονο στο σώμα μας.

Εμείς σας αποκαλύπτουμε κάποια συμπτώματα που έχουν ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης.

Πονοκέφαλος και ημικρανία

Το stress σχετίζεται άμεσα με τον έντονο πονοκέφαλο και ημικρανίες. Οι πονοκέφαλοι έντασης συνήθως εντοπίζονται στους κροτάφους ή το μέτωπο και κάποιες φορές καλύπτουν περιμετρικά το κεφάλι σαν κράνος. Πολλές φορές ο πονοκέφαλος φθάνει μέχρι τον αυχένα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις ημικρανίες που ο πόνος εντοπίζεται μέχρι μέσα στο μάτι, απλά είναι μονόπλευροι ή ακριβώς στο κέντρο της κεφαλής.

Πολλές φορές οι συνεχείς πονοκέφαλοι ή ημικρανίες χωρίς ιατρικό ιστορικό μπορεί να υποδηλώνουν κατάθλιψη, οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους ειδικούς.

Για την ανακούφισή μας η λήψη παυσίπονων είναι απαραίτητη, όπως και η ξεκούραση, η έλλειψη έντονου φωτός καθώς και η καλή διατροφή και ενυδάτωση.

Πόνος στην πλάτη

Ιατρικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι άτομα με χρόνιο άγχος, στενοχώρια, ψυχολογική πίεση ή εργασιακή πίεση αλλά και προσωπικά προβλήματα συνήθως παραπονούνται για ανεξήγητους πόνους στην πλάτη, χωρίς να εντοπίζονται πάντα σε συγκεκριμένο σημείο.

Αν μετά από έναν ιατρικό έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα τότε οι ασκήσεις χαλάρωσης των μυών της πλάτης, ο διαλογισμός και η ξεκούραση με κάποια αλλαγή περιβάλλοντος, θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν όχι μόνον οι πόνοι αλλά και η κακή ψυχολογική μας κατάσταση.

Πόνοι στο στομάχι και την κοιλιά

Το πεπτικό μας σύστημα και ειδικά τα έντερα είναι ο «δεύτερος εγκέφαλος», το επίκεντρο της καρδιάς και της ψυχής μας, αφού έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν 200 εκατομμύρια νευρώνες στο στομάχι και τα έντερα.

Εάν οι ιατρικές εξετάσεις υγείας είναι φυσιολογικές τότε η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στην ψυχολογική μας σφαίρα.

Οι πόνοι εμφανίζονται ξαφνικά, είναι έντονοι και επίμονοι… όταν δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την πηγή της «γένεσης» του πόνου, που μας έχει κυριεύσει.

Θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας.

Πόνος στους μύες

Οι μυϊκοί πόνοι μπορεί να προκληθούν από την καθιστική ζωή, την έλλειψη σωματικής άσκησης ή ακόμα και από έντονη προσπάθεια, χρόνιες ασθένειες και άλλες παθολογικές αιτίες. Οι μύες χάνουν την ελαστικότητα τους.

Όμως μια ακόμα κύρια αιτία είναι τα καταπιεσμένα συναισθήματα, ο φόβος, η απογοήτευση, η έλλειψη ενδιαφέροντος για την ίδια τη ζωή.

Ο μόνος τρόπος για να απαλύνεται τον ψυχολογικό μυϊκό πόνο είναι να απευθυνθείτε στους ειδικούς. Πρέπει να εκπαιδευτείτε ώστε να είστε πιο χαλαροί και να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις με δύναμη και αισιοδοξία.

Ποιος σας είπε ότι μπορείτε να ελέγξετε εσείς όλες τις καταστάσεις.

Αποδεχόμαστε κάποια πράγματα αλλά αν αυτό μας μειώνει και μας καταπιέζει φροντίζουμε να απομακρυνθούμε από την γενεσιουργό αιτία.

Πόνος στο χέρι

Τα χέρια μας συνδέονται με την ψυχική μας σφαίρα.

Αν δεν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα τότε η αναζήτηση του προβλήματος αφορά τους ειδικούς ψυχικής υγείας.

Ένα πονάμε στα χέρια ή έχουμε δυσκολία στην κίνηση πολύ πιθανόν να σωματοποιείται η μη αποδοχή σου από το περιβάλλον ή επειδή δεν ικανοποιείται η επιθυμία σου να έχεις τον έλεγχο της κατάστασης.

Οι πόνοι προέρχονται από κινήσεις και στάσεις που δεν συνειδητοποιείς όπως σφιγμένες συνεχώς γροθιές, πίεση δαχτύλων που προκαλούν ακόμα και μια πρώιμη οστεοαρθρίτιδα.

Οι πόνοι αυτοί μαρτυρούν την επιθυμία να κλειστεί το άτομο περισσότερο στον εαυτό του.

Πόνοι στα δόντια

Το σφίξιμο της μασέλας από άγχος, η πίεση που ασκείται στα δόντια και ειδικά στο πίσω μέρος, δημιουργεί μακροπρόθεσμα πόνο στα δόντια.

Ο πόνος πολλές φορές αντανακλάται μέχρι τον αυχένα. Αν δεν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα ο λόγος είναι καθαρά από ψυχολογική πίεση.

Επίσης η δυσκολία στην επικοινωνία γενικότερα μπορεί να προκαλέσει πονόδοντο από την πίεση που ασκείται στις μασέλες, επειδή δεν μπορούν να εκφραστούν με τον προφορικό λόγο.

Πόνος στο γόνατο

Το γόνατο είναι η πιο κινητική άρθρωση και η πιο δύσκολη γιατί μεταφέρει όλο το βάρος του σώματος.

Ο πόνος αν δεν προέρχεται από ιατρικό πρόβλημα ή γενετικό, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στους ειδικούς ψυχικής υγείας.

Συνήθως συμβαίνει σε ανθρώπους που δεν θέλουν να φύγουν και είναι εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση επώδυνη ψυχολογικά.

Όταν αυτοί οι άνθρωποι ηρεμήσουν τότε μειώνεται αισθητά η σωματοποίηση του πόνου.

Πόνος στο ισχίο

Όταν δεν υπάρχει οργανικό πρόβλημα και φθορά των συνδέσμων και της άρθρωσης τότε συμβαίνει στους ανθρώπους που φοβούνται να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους. Ο φόβος της μοναξιάς, αν έχει χαθεί ο προσανατολισμός τότε εμφανίζεται πόνος στο ισχίο που εμποδίζει την κίνηση και την ελευθερία κινήσεων.

Οι ειδικής ψυχικής υγείας θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από τους φόβους σας και να επικεντρωθείτε στα «θέλω» σας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !