Πώς θα αποκτήσουν τα παιδιά σας αυτοπεποίθηση;

Tips

Είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή τους να νοιώθουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι και ιδιαίτερα οι γονείς τους τα εμπιστεύονται. Μην ξεχνάτε ότι η αυτοπεποίθηση αποκτάται στην παιδική ηλικία και αργότερα εννοείται ότι καλλιεργείται και καθιερώνεται.

Είμαστε όμως έτοιμοι σαν γονείς; Συνήθως οι γονείς χωρίς αυτοπεποίθηση, περνούν στο παιδί υποσυνείδητα το μήνυμα ότι εκτός της θαλπωρής του σπιτιού υπάρχει ένα κόσμος «ανασφαλής». Αυτοί οι γονείς θα πρέπει να κάνουν δουλειά με τον εαυτό τους, να ζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν πραγματικά το παιδί τους.

Εμείς μελετώντας τις επιστημονικές έρευνες σας δίνουμε ιδέες και τρόπους ανάπτυξης του παιδιού σας.

Πώς θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του;

Είναι πιο εύκολο από ότι πιστεύετε … αρκεί η προσπάθεια να ξεκινήσει από την πολύ τρυφερή ηλικία. Αφήστε το να κάνει πράγματα μόνο του, να ντύνεται, να μαζεύει τα παιχνίδια του, να επιλέγει τα παραμύθια που θέλει να ακούσει, να μελετά μόνο του, να επιλέγει τους καλεσμένους στα γενέθλιά του.

Τότε θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, θα νοιώσει ότι τα καταφέρνει χωρίς τους γονείς του. Αφήστε το να ανακαλύψει «τον άγνωστο κόσμο του» … και απλά να το παρακολουθείται από μακριά… Είναι βασικό να νοιώσει από μικρό ακόμα αυτόνομο.

Η συνεχής κριτική δεν βοηθά…

Πάντα οι επικρίσεις στο παιδί θα πρέπει να αντισταθμίζονται από ανάλογες ή περισσότερες επιβραβεύσεις.

Η συχνότητα και η ένταση της αρνητικής κριτικής ζημιά κάνει στον ψυχικό κόσμο του παιδιού μας. Το αποσταθεροποιούν, βλάπτουν την αυτοεκτίμησή του. Η συνεχής κριτική δεν είναι καθόλου εποικοδομητική.

Αντίθετα πρέπει να επιβραβεύουμε τα πλεονεκτήματα του χαρακτήρα του.

Τονίστε τα δυνατά σημεία του παιδιού

Για να αποκτήσει το παιδί μας αυτοπεποίθηση πρέπει να αναγνωρίζουμε τα δυνατά σημεία του και να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναπτύξουμε τα ταλέντα του, τη δημιουργικότητά του και την «κλήση» του σε ορισμένα μαθήματα…

Προσοχή και εδώ χρειάζεται μέτρο οι υπερβολές δεν βοηθούν και συνήθως αποσυντονίζουν. Πρέπει να είστε κατά το δυνατόν αντικειμενικοί ώστε να μην αναπτυχθεί υπέρμετρος εγωισμός.

Μην είστε υπερπροστατευτικοί

Αφήστε το παιδί σας να αναπτυχθεί. Μην μεταδίδετε τους φόβους σας, αφήστε να έχει τις δικές του εμπειρίες.

Η καταπίεση, ο φόβος, το άγχος ότι δεν θα καταφέρει ή ότι η ζωή αργότερα παρουσιάζει δυσκολίες, σίγουρα δεν βοηθούν την ψυχολογική του ανάπτυξη. Το παιδί θα παρουσιάσει μειωμένη αυτοεκτίμηση αργότερα.

Ζητήστε τη γνώμη του …

Είναι βασικό να αφήνετε το παιδί σας να εκφραστεί. Να ακούγονται οι απόψεις του, η γνώμη του … αφήστε το να βρει τα δικά του επιχειρήματα για να σας πείσει.

Αν δεν ζητάτε τη γνώμη του θα θεωρήσει ότι δεν του δίνετε σημασία και θα αρχίσει να «κλείνεται» στον δικό του κόσμο… και να γίνει ανασφαλής.

Γευστικές προτιμήσεις

Ένα τρόπος για να καταλάβει το παιδί μας ότι το σεβόμαστε είναι να ζητάμε τη γνώμη του, για το καθημερινό φαγητό.

Σίγουρα τα παιδιά θα θέλουν κάθε μέρα πατάτες τηγανητές, μακαρόνια, αλλαντικά. Εμείς θα τους κάνουμε κάποια χατίρια, παράλληλα όμως θα τους εξηγήσουμε με τρόπο πειστικό γιατί θα πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά.

Θα πρέπει με διάφορους τρόπους δημιουργικούς να τα μάθουμε να δοκιμάσουν και να τα αγαπήσουν χωρίς να το επιβάλουμε…

Βάλτε φρένο στις υπέρμετρες απαιτήσεις σας

Πολλοί γονείς βάζουν τον πήχη πιο ψηλά από τις δυνατότητες του παιδιού. Μάθετε να έχετε ρεαλιστικές απαιτήσεις ώστε να μην το αποθαρρύνεται.

Βάζετε στόχους που εύκολα μπορεί να τους κατακτήσει και σιγά σιγά να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, ώστε να κατακτήσει πιο υψηλούς στόχους.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !