Πως οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τον ψυχισμό μας;

Tips

Είναι αλήθεια ότι ο καιρός επηρεάζει τη διάθεσή μας, όμως οι έρευνες δείχνουν ότι δεν έχουν όλοι την ίδια ευαισθησία σε αυτή την κατάσταση. Το σίγουρο είναι ότι οι βροχερές και κρύες ημέρες του χειμώνα μας κάνουν να επιλέγουμε το ζεστό σπίτι ή τη ζεστασιά του κρεβατιού μας. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει την άνοιξη, που το φως και τα χρώματα μας δείχνουν δρόμους εκτός σπιτιού.

Το ίδιο συμβαίνει και το καλοκαίρι που ψυχολογικά είμαστε πιο ανεβασμένοι λόγω διακοπών.

Πώς επηρεάζει ο καιρός τη διάθεσή μας; 

Όλοι έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι ο καιρός μας αλλάζει τη διάθεση. Η αλήθεια είναι διαφορετική, αφού από τις έρευνες προκύπτει ότι ο καιρός απλά μπορεί να επιδεινώσει μια «πεσμένη» διάθεση. Αυτό μπορούμε εύκολα να το διαπιστώσουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι ή χαρούμενοι από κάποια επιτυχία είμαστε «ανεβασμένοι» ανεξάρτητα από τον καιρό… δεν μας ενδιαφέρει αν έξω βρέχει ή αν έχει ήλιο.

Εκείνο που σίγουρα επηρεάζει την ψυχολογία μας είναι η έλλειψη φωτός, περισσότερο από το κρύο ή τη βροχή. Στις βόρειες χώρες που οι νύχτες διαρκούν περισσότερο από τις ημέρες, έχουμε περισσότερους ανθρώπους να πάσχουν από κατάθλιψη και να οδηγούνται σε ακραίες καταστάσεις. Η έλλειψη φωτός επηρεάζει και επιδεινώνει έναν ευαίσθητο ψυχισμό, που φορτίζεται συναισθηματικά.

Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις του καιρού στη διάθεσή μας;

Ο χειμώνας πλησιάζει και η νύκτες γίνονται μεγαλύτερες, οι βροχές συχνότερες και το κρύο αισθητό. Οι μελαγχολικές σκέψεις έρχονται πιο συχνά στο νου, όμως πρέπει να ενεργοποιηθούμε, να αντισταθούμε και να ξεπεράσουμε την εποχιακή κατάθλιψη. Βγείτε έξω τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα. Ασκηθείτε και κάνετε οπωσδήποτε έναν περίπατο στο κοντινό σας πάρκο ή στη γειτονιά σας. Αφήστε να μπαίνει όλο και περισσότερο φως στο δωμάτιο αφήνοντας ανοικτές τις κουρτίνες. Συζητείστε το ενδεχόμενο με το γιατρό σας να πάρετε μαγνήσιο, Ω3 και ίσως βιταμίνη Β12 και C. H γιόγκα και ο διαλογισμός βοηθά, όπως και η αγαπημένη σας μουσική. Εννοείται ότι τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα δεν μένουμε σπίτι…

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Αμερικανοί ψυχολόγοι πρώτοι έκαναν λόγο για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή που συμβαίνει σε ορισμένους ανθρώπους και πρόκειται για μια καταθλιπτική διαταραχή. Η έλλειψη φωτός, οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι συνεχείς χιονοπτώσεις την πυροδοτούν.

Τα πρώτα σημάδια εκδήλωσης της διαταραχής είναι κούραση, μειωμένη συγκέντρωση, έλλειψη ενδιαφέροντος, έλλειψη κοινωνικών επαφών, ανάγκη για ζάχαρη και σοκολάτα, αύξηση βάρους, εκνευρισμός, αϋπνία.

Ότι καλύτερο είναι να ζητήσουμε ψυχολογική υποστήριξη.

Θετικά είναι και τα αποτελέσματα της φωτοθεραπείας και της χρωματοθεραπείας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !