Πώς θα «κρύψουμε» τις ουλές του δέρματος

Tips

Όλοι έχουμε κάποιες ουλές στο δέρμα μας, άλλες σε εμφανή σημεία και άλλες σε σημεία που καλύπτονται από τα ρούχα μας. Οι μεγαλύτερες ουλές μπορεί να προέρχονται από κάποια εγχείρηση ή κάποιο ατύχημα. Στους περισσότερους από εμάς μια ουλή μας ξυπνά άσχημες αναμνήσεις και θέλουμε να τις εξαφανίσουμε. Κάποιες αν είναι μεγάλες μπορούμε να τις μειώσουμε αισθητά με τη βοήθεια ενός πλαστικού χειρουργού.

Οι ουλές που προέρχονται από κάποια χειρουργεία είναι στην αρχή πολύ αντιαισθητικές, αλλά με τον καιρό ελαχιστοποιούνται.

Το πρώτο βήμα για την εξαφάνιση των ουλών είναι η μη δημιουργία τους.

Φροντίζουμε προσεκτικά την πληγή για να ελαχιστοποιήσουμε την ουλή εξαρχής. Μην ξύνετε την πληγή, μην αφαιρείτε το δέρμα τραβώντας το. Το τραύμα πρέπει να είναι καθαρό και φροντισμένο. Θα πρέπει να καλύπτεται με επιδέσμους, που θα κάνουμε συχνά αλλαγή.

Η περιοχή του τραύματος πρέπει να πλένετε με σαπούνι και νερό και να μπαίνει απολυμαντικό, ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη μικροβίων. Αν χρειαστεί με σύσταση γιατρού μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικές αλοιφές ή σκόνες.

Από χειρουργούς συνιστάται η χρήση βαζελίνης στο τραύμα για να διατηρείτε υγρό και έτσι αποτρέπεται η δημιουργία μεγάλων ουλών.

Όμως θα πρέπει να ζητήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας και να τις εφαρμόσετε κατά γράμμα.

Πως σχηματίζεται μια ουλή;

Κατά την επούλωση του τραύματος σαν φυσική διαδικασία σχηματίζεται η ουλή. Όταν το δεύτερο στρώμα του δέρματος καταστραφεί, τότε ο οργανισμός σχηματίζει ίνες κολλαγόνου για να αποκαταστήσει τη βλάβη και έτσι δημιουργείται η ουλή. Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο γρήγορα επουλώνεται μια πληγή, τόσο μικρότερη είναι η ουλή, αφού εναποτίθεται λιγότερο κολλαγόνο.

H διατροφή επιδρά στην αποκατάσταση τραυμάτων;

Μια ισορροπημένη διατροφή ενδυναμώνει τον οργανισμό και παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την επούλωση τραυμάτων.

Η βιταμίνη Α που βρίσκεται στα καρότα, στη γαλοπούλα, στο κοτόπουλο συμβάλει στην επούλωση.

Η βιταμίνη Β5 συμβάλει επίσης και σίγουρα η βιταμίνη C βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων και την ενδυνάμωση του οργανισμού και κυρίως του ανοσοποιητικού.

Οι φυτικές και ζωικές πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την επούλωση τραυμάτων.

Κάψουλες με υγρή  βιταμίνη Ε μπορούν να ανοιχθούν και να τις εφαρμόσουμε απευθείας στο τραύμα, για να βελτιώσουμε μετά από 15 ημέρες την εμφάνιση της ουλής.

Επίσης φροντίζουμε να είμαστε ενυδατωμένοι.

Τι θα πρέπει να αποφεύγουμε κατά τη διαδικασία επούλωσης;

Θα πρέπει να αποφεύγουμε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και την έκθεση στον ήλιο.

Yπάρχουν κάποιες κρέμες που βοηθούν;

Η αλόη βέρα είναι από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για να «σβήσετε» τις ουλές.

Εφαρμόζουμε το gel απευθείας στην πληγή με κυκλικές κινήσεις. Το αφήνουμε 30 λεπτά και μετά ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό. Αυτό μπορούμε να το επαναλάβουμε 2 φορές την ημέρα.

Οι γιαγιάδες συνήθιζαν καθημερινά να βάζουν μια στρώση μελιού πάνω στην ουλή και κάλυπταν την ουλή με ένα επίδεσμο ή πετσέτα.

Το πρωί ξέπλεναν το μέλι και το άφηναν να στεγνώσει.

Προστατεύουμε την ουλή με αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας

Η ουλή πρέπει να προστατεύεται και έτσι ακόμα και το χειμώνα πρέπει να καλύπτεται από αντηλιακό με δείκτη 30-50.

Όταν κολυμπάμε δεν ξεχνάμε να το ανανεώσουμε οπότε έτσι δεν ξεθωριάζει η ουλή και δεν γίνονται κηλίδες.

Μην ανησυχείτε τα πάντα διορθώνονται …

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !