Πώς θα λειτουργεί σωστά το τζάκι μας

Tips

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα το τζάκι αποτελεί το κέντρο του κάθε σπιτιού. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αποτελεί την πιο ζεστή γωνιά του σπιτιού μας γύρω από την οποία όλοι θέλουμε να βρούμε μια θέση. Εκτός αυτού το τζάκι αποτελεί και ένα ενδιαφέρον διακοσμητικό στοιχείο του σπιτιού μας που καθορίζει, σε απόλυτο θα λέγαμε βαθμό, τον  προσανατολισμό των επίπλων στον χώρο.

Για τη σωστή του λειτουργία, σπουδαίο ρόλο παίζει η καλή κατασκευή, ωστόσο  χρειάζεται να γνωρίζουμε και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να το καθαρίζουμε, να το ανάβουμε και να το συντηρούμε αναμμένο.

Τί πρέπει να προσέξουμε κατά τον καθαρισμό του τζακιoύ;

Μετά από κάθε χρήση του τζακιού, πρέπει να γίνεται καθαρισμός της εστίας καθώς η  υπερβολική συσσώρευση στάχτης δυσκολεύει τη λειτουργία του τζακιού και καθιστά την εστία πηγή μεταφοράς σωματιδίων και σκόνης στην ατμόσφαιρα. Ας δούμε τί πρέπει να προσέξουμε:

  • Πριν καθαρίσουμε το τζάκι, σιγουρευόμαστε πως έχει σβήσει καλά και δεν υπάρχουν κάρβουνα που ακόμα καίνε.
  • Απομακρύνουμε τα κομμάτια ξύλου ή κάρβουνου με τη βοήθεια της ειδικής μεταλλικής σκούπας και φαρασιού.
  • Για το καθάρισμα της στάχτης χρησιμοποιούμε την ειδική ηλεκτρική σκούπα στάχτης. Έτσι αποφεύγουμε το σύννεφο σκόνης που θα προκαλούσε το απλό σκούπισμα.
  • Για τον καθαρισμό της καμινάδας υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά χημικά, ωστόσο είναι προτιμότερο, αν δεν διαθέτουμε εμπειρία, να αναθέσουμε αυτή τη δουλειά σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο.

Τί πρέπει να προσέξουμε κατά το άναμμα του τζακιoύ;

Το άναμμα του τζακιού είναι μια αρκετά εύκολη δουλειά που πρέπει όμως να γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε να αποφευχθεί το κάπνισμα και να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό μια ζεστή και πλούσια φλόγα. Ας δούμε τί πρέπει να προσέξουμε.

  • Τοποθετούμε τα ξύλα ημιόρθια, σχηματίζοντας μια τριγωνική σκηνή ώστε να περνάει ο αέρας ανάμεσά τους.
  • Δεν ξεχνάμε να ανοίξουμε το καπάκι της καμινάδας.
  • Χρησιμοποιούμε προσάναμμα (χαρτί, ξερά κλαδάκια, έτοιμο ξύλινο προσάναμμα ή χημικά κυβάκια).
  • Περιορίζουμε την κυκλοφορία αέρα στο δωμάτιο (ρεύματα από ανοιχτές πόρτες, απορροφητήρας, κλιματιστικό).

Τί πρέπει να προσέξουμε κατά τη λειτουργία του τζακιoύ;

Ο πιο σημαντικός κανόνας είναι ότι δεν αφήνουμε ποτέ το τζάκι χωρίς επίβλεψη, ιδιαίτερα αν είναι ανοιχτού τύπου. Επιπλέον, πρέπει να επεμβαίνουμε κάθε φορά που:

  • Παρατηρούμε ότι η φωτιά έχει αρχίσει να αδυνατίζει σημαντικά ενώ ακόμα υπάρχουν αρκετά ξύλα. Τότε μάλλον χρειάζεται να ανακατέψουμε τα ξύλα ώστε αυτά που δεν έχουν καεί ακόμα να πλησιάσουν στη φλόγα και να περάσει αέρας ανάμεσά τους.
  • Τα ξύλα μειώνονται. Αν θέλουμε να αναζωπυρώσουμε τη φλόγα προσθέτουμε οξιά ή δρυ ενώ αν θέλουμε να τη συντηρήσουμε και να της δώσουμε διάρκεια τοποθετούμε ελιά.
  • Η φωτιά φουντώνει περισσότερο από όσο επιθυμούμε. Με την ειδική λαβίδα απομακρύνουμε 1-2 κούτσουρα τοποθετώντας τα στο πλάι μέχρι να τα ξαναχρειαστούμε.

Ας απολαύσουμε και αυτόν το χειμώνα το τζάκι μας, συντροφιά με τους αγαπημένους μας μέσα σε ένα κλίμα θαλπωρής, άνεσης και ζεστασιάς!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !