Πώς θα ξεπεράσετε ένα χωρισμό…

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Μετά από ένα χωρισμό είναι φυσικό να νιώσουμε θλίψη, μελαγχολία, απόρριψη και άλλα αρνητικά συναισθήματα, που μοιάζουν ανυπέρβλητα τον πρώτο καιρό.

Θαυματουργή θεραπεία δεν υπάρχει … δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και ξαφνικά να νιώσουμε καλά ή να κερδίσουμε αυτοπεποίθηση, όσο και δυνατοί να είμαστε. Ο πόνος είναι φυσικό επακόλουθο, όταν μάλιστα πρόκειται για γάμο με παιδιά,  τότε οι δυσκολίες να το ξεπεράσουμε είναι ακόμα μεγαλύτερα, όπως άλλωστε και η ένταση της θλίψης.

Εμείς αναζητήσαμε τρόπους για να σας οδηγήσουμε σε ένα μονοπάτι συναισθηματικής ανάρρωσης. Υπάρχουν τρόποι για να ανασυνταχτείτε και να πάρετε δύναμη για να συνεχίσετε το όμορφο ταξίδι της ζωής σας.

Μην πιέζετε τα συναισθήματά σας

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να μπλοκάρετε την έκφραση των συναισθημάτων σας. Άλλωστε όπως υποστήριζε και ο Φρόυντ «Όταν κάποιος χωρίσει βιώνει έναν θάνατο και έναν κατακλυσμό αρνητικών συναισθημάτων, ειδικά όταν πρόκειται για πολυετή δεσμό. Για να αντεπεξέλθετε στη θλίψη μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας. Είναι αναπόσπαστο στάδιο της θεραπείας».

Ένα από τα μυστικά για να ξεπεράσετε έναν χωρισμό είναι να αφεθείτε να εκφράσετε το θυμό σας, το παράπονό σας, ακόμα και την αγανάκτησή σας. Μπορείτε να κλάψετε, να φωνάξετε, να «κάνετε ότι νομίζετε για να ελαφρύνει η ψυχή σας», όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας.

Αν δεν εκφράσετε τα συναισθήματά σας, απλά θα παρατείνετε το χρόνο απεξάρτησή σας.

Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας. Για να συνέλθετε απαιτείται χρόνος, είναι λογικό. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεστε για να θρηνήσετε, αποδεχθείτε την πραγματικότητα. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο, που σύμφωνα με την ψυχοσύνθεσή σας χρειάζεστε τη δύναμη για να το ξεπεράσετε.

Σπάστε τα δεσμά από τον πρώην σας

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε άμεσα τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα στον πρώην σύντροφό σας. Πρέπει να τον μπλοκάρετε από όλους τους λογαριασμούς σας, στα social media. Είναι σημαντικό να αποκόψετε κάθε δίαυλο επικοινωνίας για να μπορέσετε να προχωρήσετε. Τα πισωγυρίσματα μόνον τραυματίζουν… δεν βοηθούν. Δεν πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας την παραμικρή επαφή.

Έτσι θα το πάρετε απόφαση και εσείς και εκείνος αν σας ενοχλεί.

Θα σας φανεί ίσως σκληρό και δύσκολο, αλλά είναι υγιές, γιατί έτσι «σπάτε τα δεσμά», που σας ενώνουν με τον πρώην σας.

Μην κατακρίνετε τον εαυτό σας

Συνήθως μετά από έναν χωρισμό κάνουμε αρνητικές σκέψεις και το πρώτο λάθος είναι να κατακρίνουμε τον εαυτό μας. Σίγουρα σκεπτόμαστε «ένα ακόμα λάθος στη ζωή μου ή δεν μπορώ να κάνω σωστές επιλογές ή τι πάει λάθος με τον χαρακτήρα μου». Επίσης πολλές φορές συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους, που έχουν επιτύχει στο δεσμό τους ή στο γάμο τους.

Θα ήταν πιο εποικοδομητικό να σκεφτόμαστε τι έφταιξε στη διάλυση της σχέσης μας ή γιατί υπερτιμήσαμε το σύντροφό μας, που τελικά αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Οι φίλοι

Σε όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να επιδιώξετε να έχετε αγαπημένα πρόσωπα, φίλους, οικογένεια με το μέρος σας. Μιλήστε τους, δείξτε τα συναισθήματά σας, μοιραστείτε τους φόβους σας, ζητείστε την βοήθεια τους και την υποστήριξη τους. Τα λόγια και οι πράξεις αγαπημένων προσώπων θα σας κάνουν να νιώσετε δυνατοί και όχι μόνοι…

Είναι σημαντικό και είναι ένας από τους λόγους, που δεν πρέπει να αγνοούμε τους φίλους, όταν δημιουργούμε μια καινούργια σχέση. Οι φίλοι και η οικογένειά μας πρέπει να έχουν πάντα τη δική τους θέση στη ζωή μας και στην καρδιά μας.

Σωματική άσκηση

Κατά τη διάρκεια της άσκησης ο οργανισμός μας απελευθερώνει ενδορφίνες, που είναι οι ορμόνες της ευεξίας. Έτσι είναι ένας επιπλέον τρόπος ώστε να μειωθούν τα αρνητικά συναισθήματα και η θλίψη, που νιώθετε.

Επίσης με τη σωματική άσκηση προσφέρετε ωφελήματα στον οργανισμό σας.

Οι περίπατοι στη φύση επίσης αποφορτίζουν από το stress.

Βρείτε λοιπόν τη δραστηριότητα, που θα σας κάνει να αποδράσετε μόνοι ή μαζί με φίλους. Επιλέξτε λοιπόν γυμναστική, κολύμπι ή κάποιο ομαδικό άθλημα.

Νέα καθημερινότητα

Η αλήθεια είναι ότι ο χωρισμός μπορεί να ανατρέψει την καθημερινότητά σας και τις συνήθειες ρουτίνας της ζωής σας.

Ανακαλύψτε νέα ενδιαφέροντα ή κάποιο νέο συγκάτοικο ίσως τετράποδο, που θα σας προσφέρει αποφόρτιση και νέο ενδιαφέρον για να φροντίζετε ένα ζωάκι.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !