Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Όποια και αν είναι η αιτία που πρoκαλεί τη ναυτία, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα δυσάρεστο συναίσθημα.
Πολλές είναι οι αιτίες που την προκαλούν όπως η κύηση, ειδικά τους πρώτους μήνες, το άγχος, ένα ταξίδι με πλοίο ή αεροπλάνο, μια ίωση, προβλήματα του πεπτικού ή ακόμα και μια τροφική δηλητηρίαση.
Τα συμπτώματα είναι ζάλη, τάση για εμετό, δυσφορία και κάποιες φορές πόνο στην καρδιά και την πλάτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί συνεχείς εμέτους στον ασθενή και αυτό δημιουργεί μια δυσάρεστη κατάσταση.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων δημιουργεί και απώλεια όρεξης και αυτό δεν βοηθά την ανακούφιση της.
Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που κρατούν το κλειδί για να ξεπεράσουμε το δυσάρεστα συμπτώματα της ναυτίας.
Εάν όμως η ναυτία επιμένει θα πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας, για να μας δώσει τις ανάλογες συμβουλές ή θεραπεία.
Ποιες είναι οι τροφές που ανακουφίζουν την ναυτία;
Λεμόνι
Ο χυμός λεμονιού είναι γνωστό ότι διεγείρει τα ένζυμα του ήπατος και του παγκρέατος. Μπορεί να καταναλωθεί αραιωμένος με νερό κρύο ή βρύσης.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού, διαλυμένες σε λίγο νερό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αιθέρια έλαια δεν χρησιμοποιούνται στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Εξαίρεση αποτελεί το αιθέριο έλαιο λεμονιού.
Μέντα
Η μέντα σαν αφέψημα ή σαν αιθέριο έλαιο είναι ιδανικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ναυτίας.
Ειδικά η μέντα με τη μορφή του τσαγιού με έγχυση μερικών φρέσκων ή αποξηραμένων φύλλων μέντας σε ζεστό νερό ενδείκνυται σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή δυσπεψίας.
Η εισπνοή απευθείας από το μπουκαλάκι αιθερίου ελαίου μέντας, βοηθά πολύ στη μείωση των συμπτωμάτων ναυτίας.
Μπορούμε να βάλουμε και δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας πάνω σε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σε ένα κύβο ζάχαρης και να το φάμε και η ανακούφιση θα έρθει γρήγορα. Αυτή η τακτική αντενδείκνυται και στην εγκυμοσύνη.
Μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο ή βάλσαμο ή μελισσοβότανο έχει αντισπασμολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ακόμα βοηθάει πολύ στην οισοφαγική παλινδρόμηση και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Έτσι είναι σύμμαχός μας στη μάχη κατά της ναυτίας.
Μπορεί να φτιάξουμε αφέψημα μελισσόχορτου εμποτίζοντάς το σε ζεστό νερό, το οποίο μπορούμε να το πίνουμε αρκετές φορές την ημέρα.
Μάραθος
Ο μάραθος φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις και τις αντισπασμολυτικές ιδιότητες. Συμβάλλει και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης ο μάραθος έχει και διουρητικές ιδιότητες.
Σίγουρα ένα αφέψημα μάραθου θα βοηθά πολύ.
Η χρήση του στις σούπες, τις σαλάτες θα σας ανακουφίσει.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται και από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική σαν το καλύτερο συστατικό κατά της ναυτίας, οποιασδήποτε αιτιολογίας, ακόμα και στην περίπτωση της εγκυμοσύνης.
Μπορεί να καταναλωθεί με τη μορφή αφεψήματος ή μέσα σε πράσινο τσάι ή σαν χυμός ή ακόμα φρεσκοτριμμένο σε σαλάτες ή στο ρύζι, τις πατάτες, τα ζυμαρικά, μαγειρεμένα χωρίς σάλτσα θα ηρεμήσουν το στομάχι.
Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα
Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πεκάν, τα φουντούκια, τα κάσιους, όπως επίσης και τα αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα και δαμάσκηνα προσφέρουν ανακούφιση στη ναυτία. Απλά θα πρέπει να μην ξεπερνούν σε ποσότητα τις δύο κουταλιές της σούπας.
Γαλοπούλα ή στήθος κοτόπουλου
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι ότι καλύτερο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ναυτίας.
Ένα ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή ένα βραστό αυγό θα χαρίσουν ηρεμία στο στομάχι και τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Καλή ενυδάτωση
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει τους εμετούς, που προέρχονται από τη ναυτία, αλλά και την ισορροπία του, χρειάζεται καλή ενυδάτωση με νερό, χυμούς ή αφεψήματα.