Πως το παιδί σας θα αγαπήσει το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων; 

Tips

Το βιβλίο είναι ένα ανοικτό παράθυρο στον κόσμο… Βοηθά την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, διευρύνει τις γνώσεις και το λεξιλόγιο και αναπτύσσει τη φαντασία.

Στο πλαίσιο της «Ημέρας του βιβλίου» διοργανώνεται στις 7 Μαΐου, ο «Περίπατος βιβλίου», μια ομαδική βόλτα σε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες της πόλης, που διοργανώνεται από την Ένωση Ελληνικού βιβλίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδα. Πρόκειται για μια ομαδική βόλτα σε βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους και βιβλιοθήκες. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να ενημερωθούμε, να γνωρίσουμε συγγραφείς και να νιώσουμε την διαφορετική εμπειρία από την επαφή μας με το βιβλίο, που θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική μας ηλικία.

Πρέπει να βρείτε τρόπους τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα βιβλία… Το εγχείρημα δεν είναι τόσο εύκολο βέβαια θέλει προσπάθεια, γιατί ένας δέκτης τηλεόρασης ή μια οθόνη ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι πιο ελκυστική.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αρχίσουν να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία από τη μικρή ακόμα ηλικία.

Εμείς σας προτείνουμε τρόπους ώστε τα παιδιά από την πολύ μικρή ηλικία να αγαπήσουν το διάβασμα. Αν το κατορθώσετε τότε και σε μεγαλύτερη ηλικία θα είναι μια από τις αγαπημένες τους συνήθειες. Το διάβασμα ενός ενδιαφέροντος βιβλίου θα μπορεί να τα ξεκολλήσει από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή το άσκοπο σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

Είναι γνωστό ότι η αγάπη στα βιβλία, η γνώση και η καλλιέργεια ξεκινούν από την παιδική ηλικία. Αν οι γονείς είναι τύποι που τους αρέσει το διάβασμα… αν υπάρχει στο σπίτι βιβλιοθήκη, όπως περιγράφουν γλαφυρά ερευνητές, τότε σίγουρα είμαστε σε καλό δρόμο.

Τι είναι καλύτερο να κάνουμε με τα πολύ μικρά παιδάκια;

Τα βιβλία που θα τους αγοράσουμε θα πρέπει να είναι εντυπωσιακά με ζώα, λουλούδια, παιδιά και έντονα χρώματα. Όπως πηγαίνετε στα μαγαζιά για να διαλέξει τα παιχνίδια του προσπαθήστε με την αγορά κάθε παιχνιδιού να επιλέγουν και ένα βιβλίο.

Τα βιβλία για να είναι ελκυστικά θα πρέπει να τους τα διαβάζουμε με τρόπο θεατρικό και να τους τραγουδάμε περιμένοντας πάντα να υπάρχει χρόνος για την δική τους ανταπόκριση. Αν δεν την έχουμε πρέπει να βρούμε τρόπο να την επιζητούμε ανάλογα με τη ψυχοσύνθεση του παιδιού.

Ακούστε τα παιδιά σας και ενθαρρύνετε τις ερωτήσεις τους.

Μην τα πιέζετε να κάθονται ακίνητα την ώρα που διαβάζετε τα βιβλία. Κάντε το διάβασμα και την διήγηση μια διαδραστική εμπειρία.

Όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, παίξτε σκηνές ή χρωματίστε τη φωνή σας. Έτσι θα παρασύρετε τα παιδιά σας να σας ακολουθήσουν … στον μαγικό μικρόκοσμο των παραμυθιών.

Εάν το παιδί σας δεν προσέχει ή δείχνει να κουράζεται παραλείψτε μερικές σελίδες ή ξεκινήστε ένα άλλο βιβλίο.

Είναι προτιμότερο να βάζετε το παιδί να διαλέξει το βιβλίο ανάμεσα σε δυο τρία άλλα που θα του δείξετε.

Όταν πάμε τα παιδιά βόλτα μπορούμε να τους μιλάμε και να συνδέουμε τον περίπατο και το παιχνίδι,  με ανάλογα βιβλία. Προτείνετε επίσης να αγοράσετε βιβλία που μιλούν για τα συγκεκριμένα δένδρα, τα ζώα, τον τόπο…

Καθόλου τυχαίο που μέσα στα πάρκα του εξωτερικού έχουν μικρές παιδικές βιβλιοθήκες ακόμα και δανειστικές.

Τα βιβλία είναι ωφέλιμα για την καλλιέργεια του παιδιού σας εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο, διευρύνουν τους ορίζοντές του, ενδυναμώνουν τη φαντασία τους. Στον Εθνικό κήπο, στο Σύνταγμα, θα βρείτε μια κουκλίστικη βιβλιοθήκη που μπορείτε να επισκεφθείτε… θα του δώσουν χαρτί και χρώματα να ζωγραφίσει κάτι από το βιβλίο και θα βρεθεί με παιδάκια της ηλικίας του.

Εάν το παιδί σας ενδιαφέρεται για μια συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή, ταινία ή παιχνίδι, βρείτε ένα βιβλίο σχετικό με αυτό που βλέπει και το ενδιαφέρει.

Σε πολλές σειρές ειδικά τις παιδικές υπάρχουν  εικονογραφημένα βιβλία με τους ίδιους ή παρόμοιους χαρακτήρες.

Θα μπορούσατε μετά την τηλεόραση να δημιουργήσετε νέες ιστορίες των ηρώων και νέες περιπέτειες.

Επισκεφθείτε κάποια μεγάλη ή μικρότερη δανειστική βιβλιοθήκη ακόμα και τη σχολική αν υπάρχει και ζητήστε από τον βιβλιοθηκονόμο να σας προτείνει κάποια βιβλία με βάση την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Θυμηθείτε, αν το παιδί από μικρό συνηθίσει να διαβάζει  εξωσχολικά βιβλία, τότε το ενδιαφέρον αυτό θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί στην εφηβική και σε μεγαλύτερη ηλικία αντίστοιχα.

Είναι σημαντικό να συνηθίσουμε στα παιδιά μας να έχουν  μια απόδραση μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !