Πόση ώρα επιτρέπεται στα παιδιά να βρίσκονται μπροστά σε οθόνες

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας – μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρουν ότι ο χρόνος έκθεσης παιδιών ηλικίας 2-5 ετών σε οθόνες υπερβαίνει κατά πολύ τις επιστημονικές συστάσεις, γεγονός που επηρεάζει τη γνωστική τους ανάπτυξη.

Στα μικρά παιδιά, επιτρέπετε από τους γονείς, να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, σε tablet, σε smartphone, σε υπολογιστές από το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο.

Οι ώρες αυξήθηκαν θεαματικά κατά και μετά την περίοδο του covid.

Έρευνα που έγινε σε 18.000 παιδιά στη Γαλλία, έδειξε ότι ο χρόνος έκθεσης των παιδιών σε οθόνες υπερβαίνει κατά πολύ τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ορίζει ότι ο χρόνος έκθεσης για παιδιά ηλικίας από 2-5 ετών δεν πρέπει να ξεπερνά τη 1 ώρα, το πολύ την ημέρα.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες.

Ο ΠΟΥ συνιστά στους γονείς ότι τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να υπερβαίνουν αυτόν τον χρόνο έκθεσης στις οθόνες, επειδή δεν είναι ακίνδυνος για την υγεία τους.

Η υπερβολική έκθεσή τους σε οθόνες θα έχει αντίκτυπο στη γνωστική τους ανάπτυξη, όπως τονίζει το ερευνητικό κέντρο επιδημιολογίας και στατιστικής του Inserm.

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση και ευαισθητοποίηση για τον κίνδυνο που προειδοποιεί ο ΠΟΥ αφού πρόκειται για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Είναι καλύτερα να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά και να ευαισθητοποιήσουμε τους γονείς τους για τον κίνδυνο που διατρέχουν από την υπερβολική χρήση οθόνης.

Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η οθόνη δεν είναι παιχνίδι στα χέρια μικρών παιδιών  … αλλά μια απασχόληση που εγκυμονεί κινδύνους.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !