Πρόπολη … η θαυματουργός

Tips

H πρόπολη μας χαρίζεται από τις μέλισσες και είναι ένα από τα μυστικά της ευζωίας από την αρχαιότητα ακόμα…

Ο κ. Γιάννης Τσάκνης, ομότιμος καθηγητής Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είναι ο πλέον ειδικός για να μας «μυήσει» στα μυστικά της πρόπολης.

Aκατέργαστη πρόπολη

 

Τί είναι καταρχήν η πρόπολη;

Η πρόπολη είναι μια κολλώδης ουσία που παρασκευάζεται από τις μέλισσες, για να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης και να κλείνουν τις τυχόν ρωγμές που έχει η κυψέλη, ώστε να αποτρέπουν την είσοδο διάφορων εισβολέων.

 Oι μέλισσες πως φτιάχνουν την πρόπολη;

 Οι μέλισσες συλλέγουν την πρόπολη από τους βλαστούς διαφόρων φυτών και στη συνέχεια προσθέτουν κερί, γύρη, ένζυμα και διάφορες άλλες ουσίες μέχρι να γίνει κολλώδης.

Ανάλογα με το περιβάλλον που γίνεται η συλλογή της μπορεί να βρεθεί σε πολλές αποχρώσεις: πορτοκαλο-πράσινη, καφε-πράσινη ή κιτρινο-πράσινη, καστανή, σκούρα καφέ ή κόκκινη.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε στερεά μορφή ακατέργαστη, σε διάφορα σκευάσματα ή σε υγρή μορφή και πωλείται στα φαρμακεία ή σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Γνωρίζουμε τη χημική σύσταση της πρόπολης;

Βέβαια η πρόπολη περιέχει περισσότερες από 300 χημικές ουσίες, η ρητίνη αποτελεί περίπου 50%, το κερί 30%, τα διάφορα αιθέρια έλαια 10% και η γύρη 5%.

Επιπρόσθετα έχουν βρεθεί, αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένια, αλειφατικά οξέα, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες και βιταμίνες.

Γιατί η πρόπολη ονοματίζεται θαυματουργή;

Η σύγχρονη έρευνα έδειξε ότι οι δράσεις της πρόπολης είναι πολλές και τα αποτελέσματα σημαντικά. Η πρόπολη συμβάλει στη στοματική υγιεινή, στην υγεία του δέρματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιική δράση.

Πιο αναλυτικά θα έλεγα ότι:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας      

Τα οργανικά και ανόργανα συστατικά που περιέχει, βοηθούν στη γενικότερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ενδείκνυται για όσους θέλουν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους ενάντια σε ιώσεις, λοιμώξεις και εποχιακές αλλεργίες.

Λόγω της αντιβακτηριδιακής, αντιμυκητιακής, αντιφλεγμονώδους και αντιικής δράσης συνιστάται για την αντιμετώπιση της γρίπης, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά, καθώς και για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Επίσης εξουδετερώνει την τριχομονάδα.

Μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας.

Μειώνει την πίεση του ματιού και μας θωρακίζει από το γλαύκωμα.

Συμβάλει στη στοματική υγιεινή

Η βακτηριακή μικροχλωρίδα της στοματικής κοιλότητας συχνά οδηγεί σε διάφορες στοματικές ασθένειες.

Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι η πρόπολη, επειδή έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες περιορίζει την ανάπτυξη βακτηριακής πλάκας και των παθογόνων μικροοργανισμών, που ευθύνονται για την ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι το στοματικό διάλυμα πρόπολης, βελτιώνει την επούλωση των πληγών του στόματος και το προστατεύει από την ουλίτιδα.

Φροντίζει την υγεία του δέρματος

Eπειδή η πρόπολη έχει αντιμυκητιακές, αντιαλλεργικές και αντιοξειδωτικές δράσεις, επουλώνει τις πληγές του δέρματος.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι μειώνει σημαντικά τη δραστηριότητα των ελευθέρων ριζών και ενισχύει τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Επίσης, βελτιώνει την ακμή και δρα ευεργετικά σε εκζέματα και ελαφριά εγκαύματα.

Νεότερες μελέτες έδειξαν ότι βελτιώνει την επούλωση των βλαβών σε άτομα με έρπη των γεννητικών οργάνων.

Μου αναφέρατε ότι είχατε μια αξιοσημείωτη προσωπική εμπειρία από τη χρήση πρόπολης, θα θέλατε να μας πείτε κάτι περισσότερο;

 H συνάδελφος και φίλη Ιωάννα Χήνου, καθηγήτρια στο Φαρμακευτικό Τμήμα του ΕΚΠΑ, η οποία έχει κάνει μεγάλη έρευνα για την πρόπολη, μου συνέστησε να τη χρησιμοποιήσω για τη στοματική υγιεινή, γιατί είχα ουλίτιδα και ήμουν και καπνιστής. Τη χρησιμοποίησα λοιπόν, σε αιθανολικό διάλυμα και παρότι δεν ήμουν πολύ συνεπής στην επίσκεψη στην οδοντίατρο, αφού οι επισκέψεις μου ήταν μια φορά στα δύο χρόνια, η οδοντίατρος παρατήρησε ότι τα ούλα ήταν σε άριστη κατάσταση και τα δόντια λευκά.

Μάλλον την έπεισα και τη σύστηνε στη συνέχεια και στους άλλους ασθενείς. Πάντως προσωπικά τη χρησιμοποιώ κάθε βράδυ, μετά το πλύσιμο των δοντιών, περνώντας με μία μπατονέτα τα ούλα μου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !