Γεύση ευζωίας για τους vegan, τους vegetarian και όχι μόνον…
Ένα γλυκό ή κυρίως γεύμα superfood, που χαρίζει δύναμη και ενδυναμώνει τον οργανισμό μας. Μια γευστική δημιουργία που ξεχειλίζει βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Γεύσεις της γης, ξηροί καρποί, σταφίδες, ρόδι, ζάχαρη καστανή ή καρύδας και όλων των ειδών τους σπόρους.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκα φρούτα εποχής ή ακόμα και αποξηραμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα και τόσα άλλα.
Μια γευστική δημιουργία ευζωίας που αξίζει να την εντάξουμε στη διατροφή μας.
Σιτάρι της Αμάλθειας
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι
Υλικά
500 γρ. σιτάρι
1 φλιτζάνι. ζάχαρη καστανή ή 2 φλιτζάνια ζάχαρη καρύδας
1 φλιτζάνι σουσάμι
1φλιτζάνι σπόρους chia, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, παπαρουνόσπορους
1 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης ΠΟΠ
1 μεγάλο ρόδι καθαρισμένο
1 φλιτζάνι ανάμεικτες σταφίδες (άσπρες & μαύρες)
1 φλιτζάνι καρύδια, χοντροσπασμένα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα, χοντροσπασμένα
2 κ.γ κανέλα Κεϋλάνης
Τρόπος παρασκευής
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με κρύο νερό.
Την επόμενη μέρα το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και το καλύπτουμε με καθαρό νερό.
Το αφήνουμε να πάρει βράση. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι και αρχίσει να «σπάει», να ανοίγει το περίβλημά του.
Το στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.
Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μία καθαρή πετσέτα και απλώνουμε το σιτάρι να στεγνώσει πολύ καλά.
Το αφήνουμε για 3 – 4 ώρες ώστε να στεγνώσει τελείως και να μην έχει καθόλου υγρασία. Κατά διαστήματα το ανακατεύουμε για να στεγνώσει πιο εύκολα.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ εκτός από τη ζάχαρη γιατί σκληραίνει το σιτάρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε τη ζάχαρη λίγο πριν σερβίρουμε.
Ανακατεύουμε και πάλι και σερβίρουμε.
Αν περισσέψει το διατηρούμε καλυμμένο στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο μπολ για 2 ημέρες.