Γλυκό σταφύλι Εύβοιας

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το γλυκό του φθινοπώρου

Οι αμπελώνες είναι φορτωμένοι σταφύλια και το ωραιότερο γλυκό κουταλιού είναι το σταφύλι που γίνεται από σταφίδα ή σουλτανίνα ή το είδος σταφυλιού που μας αρέσει καλύτερα. Στην περίπτωση που έχουν κουκούτσια θα πρέπει να τα αφαιρέσουμε οπότε η διαδικασία γίνεται λίγο πιο περίπλοκη.

Η συνταγή της Βούλας Αγιοστρατίτη, είναι η πιο γευστική που δοκίμασα. Έτσι την επιλέξαμε για το βιβλίο «Ο Γαστρονομικός Χάρτης της Εύβοιας και της Σκύρου», που μόλις κυκλοφόρησε η ανανεωμένη του έκδοση, γιατί η προηγούμενη εξαντλήθηκε. Το βιβλίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει τις 100 αυθεντικές συνταγές της περιοχής, που καταγράφηκαν για να μην χαθούν.

Η συνταγή είναι εύκολη και απολαυστική με δροσερό γιαούρτι, παγωτό, για κέικ ή απλά για να συντροφεύσει αρμονικά τον καφέ ή το τσάι σας.

Γλυκό σταφύλι της Εύβοιας

Από τη Βούλα Αγιοστρατίτη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Εύβοιας

Υλικά

1 κιλό ρόγες από σταφύλι χωρίς κουκούτσια, σταφίδα

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή

1 ποτήρι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού

φλούδα από 1 λεμόνι ντόπιο

 Προαιρετικά

1 κούπα αμυγδάλα ολόκληρα, ξεφλουδισμένα

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά το σταφύλι και το στεγνώνουμε.

Από το βράδυ βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μια στρώση ζάχαρη, τα σταφύλια και λίγη ποσότητα από τον χυμό πορτοκαλιού και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλη την ποσότητα των υλικών.

Το πρωί τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά και μετά αφήνουμε τα σταφύλια «να σταθούν» για 1 ώρα.

Τα ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά, για να μην χαλάσει το χρώμα τους και τα ξαφρίζουμε με την κουτάλα. Μόλις αρχίσει να καραμελώνει το σταφύλι και να βγάζει φουσκάλες χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και 2 λεπτά πριν κατεβάσουμε το γλυκό ρίχνουμε το λεμόνι που βοηθά να μην ζαχαρώσει το γλυκό μας και χαρίζει επιπλέον άρωμα.

Τότε αν θέλουμε προσθέτουμε και το αμυγδάλου και ανακινούμε την κατσαρόλα.

Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει τα γυάλινα δοχεία, τα έχουμε πλύνει και τα έχουμε βάλει σε νερό που κοχλάζει για να αποστειρωθούν.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο «στεγνώνουμε» τα βάζα και όπως είναι καυτό το γλυκό τα γεμίζουμε «ξέχειλα» και τα κλείνουμε ερμητικά.

Τα αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ και την άλλη μέρα τα «κλείνουμε» στο ντουλάπι σε μέρος δροσερό για να «αιχμαλωτίσουμε» τις καλοκαιρινές γεύσεις.

Προηγούμενο άρθροΣιτάρι της Αμάλθειας ή Σπερνά
Επόμενο άρθροΏρα για trendy cocktail …

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Πώς θα ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας;

Η καθημερινότητα και η ρουτίνα κουράζει μικρούς και μεγάλους. Μπορούμε όμως να φέρουμε την ανατροπή χωρίς μεγάλο αγώνα… Το σίγουρο είναι ότι θα βάλετε...

Επιλέγουμε συμβατικά ή βιολογικά φρούτα και λαχανικά για μια detox θεραπεία του οργανισμού μας;

Οι θεραπείες detox γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο. Tα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι σύμμαχοί μας για να επανέρθουμε...

Ποια λάθη ταλαιπωρούν τα μαλλιά μας και αραιώνουν;  

Οι αιτίες που ευθύνονται για την τριχόπτωση είναι πολλές … Μπορεί να  ευθύνονται οι ορμόνες μας, ο θυρεοειδής, η αναιμία, η εποχή, η ψυχολογία...

Mαρμελάδα σμέουρο με καστανή ζάχαρη

Τα σμέουρα είναι πολύ νόστιμα φρούτα του δάσους,  πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χαμηλά σε θερμίδες. Πλημμυρίζουν τον οργανισμό μας με βιταμίνες ειδικά C και...

Ξηροδερμία… έχουμε τα μυστικά αντιμετώπισης 

Πολλές φορές το δέρμα μας αφυδατώνεται, γίνεται ξηρό και η  φαγούρα, κοκκινίλα και η απολέπιση είναι έντονες. Το χειμώνα γίνεται ακόμα πιο έντονη η...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !