Το γλυκό του φθινοπώρου
Οι αμπελώνες είναι φορτωμένοι σταφύλια και το ωραιότερο γλυκό κουταλιού είναι το σταφύλι που γίνεται από σταφίδα ή σουλτανίνα ή το είδος σταφυλιού που μας αρέσει καλύτερα. Στην περίπτωση που έχουν κουκούτσια θα πρέπει να τα αφαιρέσουμε οπότε η διαδικασία γίνεται λίγο πιο περίπλοκη.
Η συνταγή της Βούλας Αγιοστρατίτη, είναι η πιο γευστική που δοκίμασα. Έτσι την επιλέξαμε για το βιβλίο «Ο Γαστρονομικός Χάρτης της Εύβοιας και της Σκύρου», που μόλις κυκλοφόρησε η ανανεωμένη του έκδοση, γιατί η προηγούμενη εξαντλήθηκε. Το βιβλίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει τις 100 αυθεντικές συνταγές της περιοχής, που καταγράφηκαν για να μην χαθούν.
Η συνταγή είναι εύκολη και απολαυστική με δροσερό γιαούρτι, παγωτό, για κέικ ή απλά για να συντροφεύσει αρμονικά τον καφέ ή το τσάι σας.
Γλυκό σταφύλι της Εύβοιας
Από τη Βούλα Αγιοστρατίτη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Εύβοιας
Υλικά
1 κιλό ρόγες από σταφύλι χωρίς κουκούτσια, σταφίδα
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή
1 ποτήρι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
φλούδα από 1 λεμόνι ντόπιο
Προαιρετικά
1 κούπα αμυγδάλα ολόκληρα, ξεφλουδισμένα
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε καλά το σταφύλι και το στεγνώνουμε.
Από το βράδυ βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μια στρώση ζάχαρη, τα σταφύλια και λίγη ποσότητα από τον χυμό πορτοκαλιού και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλη την ποσότητα των υλικών.
Το πρωί τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά και μετά αφήνουμε τα σταφύλια «να σταθούν» για 1 ώρα.
Τα ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά, για να μην χαλάσει το χρώμα τους και τα ξαφρίζουμε με την κουτάλα. Μόλις αρχίσει να καραμελώνει το σταφύλι και να βγάζει φουσκάλες χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και 2 λεπτά πριν κατεβάσουμε το γλυκό ρίχνουμε το λεμόνι που βοηθά να μην ζαχαρώσει το γλυκό μας και χαρίζει επιπλέον άρωμα.
Τότε αν θέλουμε προσθέτουμε και το αμυγδάλου και ανακινούμε την κατσαρόλα.
Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει τα γυάλινα δοχεία, τα έχουμε πλύνει και τα έχουμε βάλει σε νερό που κοχλάζει για να αποστειρωθούν.
Σε καλά προθερμασμένο φούρνο «στεγνώνουμε» τα βάζα και όπως είναι καυτό το γλυκό τα γεμίζουμε «ξέχειλα» και τα κλείνουμε ερμητικά.
Τα αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ και την άλλη μέρα τα «κλείνουμε» στο ντουλάπι σε μέρος δροσερό για να «αιχμαλωτίσουμε» τις καλοκαιρινές γεύσεις.