Το ταπεινό σκόρδο έχει τη δική του ιστορία … χρησιμοποιείται εδώ και 5.000 χρόνια, ενώ υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι για 3.000 χρόνια χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Ιστορικά, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να την αντιμετώπιση της υπέρτασης, των λοιμώξεων και άλλων ασθενειών.
Του σκόρδου τα περίεργα
Η πρώτη απεργία έγινε στην Αίγυπτο περίπου πριν 3500 χρόνια, όταν ο Φαραώ Ραμσής Γ΄ διέκοψε την παροχή σκόρδων στους εργάτες που κατασκεύαζαν τις πυραμίδες. Από τότε το θεωρούσαν υπερτροφή…
Σε ποιες περιοχές καλλιεργείται;
Η μεγαλύτερη παραγωγή ελληνικού σκόρδου γίνεται στην Bύσσα στον Βόρειο Έβρο. Εκεί παράγεται το 60% του ελληνικού σκόρδου και ξεχωρίζει για την ποιότητά το. Πλέον οι καταναλωτές το αναζητούν με το όνομά του. Άλλες περιοχές παραγωγής είναι ο Πλατύκαμπος, η Εύβοια, η Τρίπολη.
Σκόρδο το πολυδύναμο αντιβιοτικό της φύσης
Το σκόρδο θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας. Ο Παστέρ πρώτος τεκμηρίωσε την αντιβακτηριδιακή δράση του σκόρδου το 1858 και του προσέδωσε τον χαρακτηρισμό «πενικιλίνη της φύσης».
Ο βολβός του σκόρδου χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αφυδατωμένο ή σαν εκχύλισμα. Το σκόρδο έχει υψηλή συγκέντρωση σε ενώσεις θείου, και το ενεργό συστατικό του η αλλισίνη, που διαθέτει μοναδικά οφέλη για την υγεία μας. Επίσης το σκόρδο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C. Aκόμα περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6 καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και σελήνιο. Η αλλισίνη είναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη.
Σύμφωνα με έρευνες, η αλλισίνη είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, τα οξέα του στομάχου και η θερμότητα εμποδίζουν την ενζυμική δράση της αλιινάσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μικρότερη ποσότητα αλλισίνης και κατά συνέπεια, το σκόρδο σε μαγειρεμένη μορφή να έχει λιγότερο ισχυρή θεραπευτική δράση.
Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί στην αλλισίνη. Οι αντινεοπλασματικές ιδιότητες είναι πιθανόν να οφείλονται στις ενώσεις θείου ή σε άλλα συστατικά αγνώστου χημικής σύστασης και δομής.
Μία πιο πρόσφατη ανάλυση δοκιμών που χρησιμοποίησε σκόνη σκόρδου σε τυποποιημένη μορφή, παρουσίασε σημαντική μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σε 8 έως 12 εβδομάδες.
Αντιυπερτασική δράση
Η ικανότητα του σκόρδου να μειώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης έχει μελετηθεί, αλλά παραμένει υπό αμφισβήτηση.
Αντιοξειδωτική δράση
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Κατανάλωση με προσοχή
Η κατανάλωση ενός έως δύο κομματιών ωμού σκόρδου ανά ημέρα θεωρείται ασφαλής για τους ενήλικες. Η πιο κοινή δυσάρεστη συνέπεια του σκόρδου είναι η μυρωδιά που προσδίδει στην αναπνοή και στο σώμα. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ωμού σκόρδου, ειδικά με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και αλλαγές στην εντερική κινητικότητα.
Έχουν υπάρξει αναφορές αλλεργικής δερματίτιδας, εγκαυμάτων, και εξανθημάτων από την τοπική εφαρμογή σκόρδου, που δεν έχει επεξεργαστεί.
Η χρήση στην κουζίνα μας
Για να γίνει πιο δραστική η αλισίνη και οι υπόλοιπες ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου αντί να χρησιμοποιήσετε τις σκελίδες ολόκληρες, μπορείτε να τις ψιλοκόψετε ή να τις χτυπήσετε στο γουδί. Το ξεφλούδισμα, το κόψιμο και η πολτοποίηση του σκόρδου απελευθερώνει το ένζυμο αλιινάση.
Είναι προτιμότερο λοιπόν να ψιλοκόψουμε ή να πολτοποιήσουμε το σκόρδο 10 λεπτά πριν το μαγειρέψουμε, για να αφήσουμε το ένζυμο να δράσει προς όφελός μας.
Το σκόρδο χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές της ελληνικής κουζίνας. Η μοναδική του γεύση διανθίζει το τζατζίκι, τη σκορδαλιά τη σαλάτα γιαουρτιού με γλιστρίδα, το ψητό κρέας, κυρίως το αρνί αλλά και τις σάλτσες ντομάτας ή το πέστο βασιλικού.
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα Πάσχα Πάσχα Πάσχα Πάσχα Πάσχα Πάσχα