Σωστό μαγείρεμα στη γάστρα

Tips

Το μαγείρεμα στη γάστρα έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, όταν το φαγητό μαγειρευόταν κλεισμένο σε πήλινα σκεύη μέσα σε χτιστούς ξυλόφουρνους. Από τότε άλλαξαν πολλά. Οι ξυλόφουρνοι στην πλειονότητά τους αντικαταστάθηκαν από τους ηλεκτρικούς φούρνους και οι πήλινες γάστρες με μεταλλικές, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλειφθεί ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος.

Τα πλεονεκτήματα το μαγειρέματος στη γάστρα είναι πολλά. Αρχικά, το μαγείρεμα γίνεται σε κλειστό σκεύος με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού να μην μπορούν να διαφύγουν. Χρησιμοποιείται ελάχιστο νερό, και το φαγητό βράζει στου ίδιους του τους χυμούς οπότε γίνεται πιο πλούσιο σε αρώματα και γεύση,  πιο μαλακό και τρυφερό.

Ποια όμως είναι τα μυστικά του σωστού ψησίματος στη γάστρα;

  • Ένα από τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι να προθερμάνουμε τον φούρνο σε πολύ δυνατή θερμοκρασία. Αυτό γίνεται προκειμένου να εισχωρήσει γρήγορα η ζέστη μέσα στο κλειστό σκεύος και να ξεκινήσει ο βρασμός του φαγητού μας χωρίς καθυστέρηση.
  • Αφήνουμε το φαγητό περίπου 20-30 λεπτά στην υψηλή θερμοκρασία και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Επειδή η γάστρα είναι σκεπαστή και ο βρασμός που επιτυγχάνεται εντός της είναι έντονος, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία αρκετά. Δηλαδή αν χωρίς γάστρα ψήναμε το φαγητό στους 190 με γάστρα ρυθμίζουμε στους 160.
  • Πριν βάλουμε το φαγητό στον φούρνο προσθέτουμε ελάχιστο ή και καθόλου νερό, ανάλογα πάντα με την παρασκευή, καθώς το νερό δεν διαφεύγει και υπάρχει κίνδυνος να βγει το φαγητό πολύ νερουλό.
  • Δεν ανοίγουμε συχνά το καπάκι για να μην χάνεται η θερμότητα, ιδιαίτερα κατά την πρώτη ώρα του ψησίματος .
  • Στο τέλος, αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 15 λεπτά χωρίς καπάκι ώστε να αποκτήσει πιο ρόδινο χρώμα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !