Μια σούπα υπερτροφή … ό,τι καλύτερο για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Η μπροκολόσουπα είναι αγαπημένη γιατί είναι πολύ ωφέλιμη και συνάμα γίνεται γρήγορα και εύκολα. Το μπρόκολο είναι λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας.
Να θυμίσουμε ότι μόλις μία κούπα μπρόκολο παρέχει πάνω από το 100% της καθημερινή ανάγκης του οργανισμού μας, για βιταμίνη C και βιταμίνη Κ. Επίσης αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος και καλίου. Έτσι θωρακίζει τον οργανισμό, κυρίως το ανοσοποιητικό, που είναι ευάλωτο τον χειμώνα λόγω των ιώσεων.
Στην Ελβετία συνηθίζουν να πασπαλίζουν τη σούπα με αμύγδαλα και κάσιους οπότε είναι ακόμα πιο ωφέλιμη. Μάλιστα τη σερβίρουν σε μεγάλα φλιτζάνια αχνιστή… Στην Γαλλία την ώρα που χτυπούν το μπρόκολο στο μπλέντερ, προσθέτουν και μερικά ωμά ντοματάκια. Η ντομάτα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης C, ενώ τα γαλακτοκομικά δεν βοηθούν καθόλου.
Τώρα αν θέλουμε κάτι υγιεινό, νόστιμο και με παιχνιδιάρικη παρουσίαση μπορούμε να τρίψουμε τυρί μπλε ή ροκφορ ή ακόμα μπορούμε να βάλουμε ελάχιστη κρέμα γάλακτος ή ένα κρεμώδες τυρί και να κάνουμε σχήματα με ένα πιρούνι.
Η Έφη μας προτείνει σούπα μπρόκολο με μπέικον καπνιστό και κρουτόν αρωματικά είναι λιγότερο υγιεινή λόγω του μπέικον αλλά πολύ νόστιμη…
Εσείς μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνταγή και να παίξετε με τις δικές γεύσεις σε ότι αφορά το φινίρισμα μιας μπροκολόσουπας με την δική σας υπογραφή…
Σούπα μπρόκολο
Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος
Υλικά
1 ½ κιλό μπρόκολο, κομμένο σε φουντίτσες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 πράσο, ψιλοκομμένο το λευκό μέρος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου, ζεστό
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
5 φέτες μπέικον καπνιστό
Τρόπος παρασκευής
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο μέχρι να γίνουν διάφανα για 3 λεπτά.
Από τις φουντίτσες του μπρόκολου κόβουμε και τα κοτσάνια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε και το ζεστό ζωμό κοτόπουλου και σκεπάζουμε το μπρόκολο και δύο δάκτυλα πιο πάνω από την επιφάνειά του.
Σιγοβράζουμε σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 20 λεπτά και στη συνέχεια χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ ή μεταφέρουμε τη σούπα στο μπλέντερ για να λιώσει εντελώς το μπρόκολο, το πράσο και τα κρεμμυδάκια και να αποκτήσει η σούπα μας βελούδινη υφή.
Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένα πιπέρια ή καπνιστή πάπρικα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο ψήνουμε το μπέικον.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με κομμάτια μπέικον και κρουτόν αρωματικά.