Sacher – torte ή Ζάχερ Τόρτε

Τα μυστικά των Chef

Το τουρτοκέικ σύμβολο της Βιέννης έχει τη δική του ιστορία… Βελούδινη γεύση που δένει αρμονικά με σαμπάνια.

Ο ευφάνταστος ζαχαροπλάστης Φρανς Ζάχερ μαθητευόμενος στην κουζίνα του πρίγκιπα Μέτερνιχ, έφτιαξε αυτή την τούρτα χρησιμοποιώντας την αγαπημένη του μαρμελάδα βερίκοκο και την «έκλεισε» σε στρώμα σοκολάτας. Το τελικό φινίρισμα της συνταγής έγινε από τον γιό του Εντουαρντ πολύ αργότερα και είναι μια από τις πιο διάσημες τούρτες του κόσμου. Την ιδιαίτερη γεύση δίνει η μαρμελάδα από το ξακουστό βερίκοκο Marillen, της κοιλάδας Wachaou, δίπλα στο Δούναβη, με γεύση και άρωμα εκπληκτικά. Τα βερίκοκα φύονται ανάμεσα στους αμπελώνες, είναι αυτό που υποστηρίζουν οι Αυστριακοί ότι έχουν άρωμα σταφυλιού.

Η συνταγή της τούρτας είναι μυστικό επτασφράγιστο και η γεύση συγκινεί…

sachertorte
Η δημοσιογράφος μας Σίσσυ Νίκα απολαμβάνει την αυθεντική Sacher Torte

 

Την δοκιμάσαμε σαν προσκεκλημένοι, στο περίφημο ξενοδοχείο Sacher στη Βιέννη, τον ναό της γαστρονομίας, πριν λίγο καιρό. Κάποιος μας ψιθύρισε τη συνταγή … στο αυτί ονόματα δεν λέμε…Το ξενοδοχείο θεωρείται το αγαπημένο των Βασιλικών οικογενειών και των Vips του κόσμου. Ακόμα και ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ επισκεπτόταν το εστιατόριο του Sacher και η υπογραφή του κοσμεί την ιστορική κουρτίνα του ξενοδοχείου και τα menu σημαντικών δεξιώσεων, το κάθε ένα έργο τέχνης, βρίσκονται στο μουσειακό τμήμα του ξενοδοχείου.

Η υπογραφή του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ και άλλων βασιλέων και ευγενών
Το menu από γαμήλια δεξίωση ευγενών το 1904, κάθε menu ένα ξεχωριστό ζωγραφικό έργο

 

Η πολύτιμη τούρτα σφραγίζεται σε κουτάκια με βουλοκέρι Sacher. Υπολογίζεται ότι 300.000 Sacher Torte ταξιδεύουν ετησίως σε όλο τον κόσμο… ένα δώρο με αξία που γεννά νοσταλγικές αναμνήσεις.

Sacher Torte ή Ζάχερ Τόρτε

Υλικά

180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

180 γρ. βούτυρο αγελάδας, παγωμένο σε κυβάκια

80 γρ. άχνη ζάχαρη

150 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

6 ασπράδια

6 κρόκους

200 γρ. εκλεκτή κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας, ψιλοκομμένη

550 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

Για το γλάσο

240 γρ. ζάχαρη

300 ml νερό

90 ml ζεστό νερό

300 γρ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας, ψιλοκομμένη

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τη σοκολάτα στο μπεν μαρί να λιώσει.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και τους κρόκους των αυγών έναν έναν και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να «αφρατέψουν»

Αμέσως μετά αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.

Καθαρίζουμε τον κάδο και με το σύρμα και χτυπάμε τη ζάχαρη με τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Αδειάζουμε την λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα του βουτύρου, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας και προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα.

Σε ρηχό ταψί βάζουμε ένα τσέρκι με διάμετρο 24 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50-60 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και κόβουμε το κέικ οριζόντια σε δύο ίσα μέρη.

Στο ένα κομμάτι κέικ απλώνουμε με τη μαρίζ τη μισή ποσότητα μαρμελάδας και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι.

Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.

Ετοιμάζουμε το γλάσο.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα 300 ml νερό μαζί με τη ζάχαρη μέχρι η θερμοκρασία του σιροπιού να φτάσει στους 115ο C διαπιστώνουμε ότι το σιρόπι θα αρχίσει να καραμελώνει.

Αδειάζουμε το σιρόπι πάνω από τη λιωμένη σοκολάτα και προσθέτουμε και το ζεστό νερό ανακατεύοντας καλά.

Περνάμε με γλάσο το κέικ και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες, μέχρι να σκληρύνει το γλάσο.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με σαντιγί.

Η prive τραπεζαρία του ξενοδοχείου για τους Vips

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !