Σούπα σελινόριζας με πράσινο μήλο και κάστανο 

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Γιορτινή βουνίσια γεύση

Στο Διχώρι, το όμορφο πέτρινο χωριό, που βρίσκεται στην καρδιά των Βαρδουσίων, μέσα σε ένα ελατόδασος σπάνιας βιοποικιλότητας, θα απολαύσετε γεύσεις αυθεντικά μοναδικές. Δημιουργός τους  η Μαρίνα, η μοναδική κάτοικος του χωριού το χειμώνα, μια κοπέλα που γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα, αλλά από επιλογή μένει στο ένδοξο χωριό των παππούδων της, που λατρεύει.

Vardousia
Η λίμνη του Μόρνου την ανατολή, ομίχλη και χιόνι, μια ζωγραφιά

Στην πλατεία έχει το «Μαγαζί του χωριού», που ετοιμάζει γεύσεις φευγάτες από κυνήγι και βουνίσιες γεύσεις μέχρι τα βελούδινα ξακουστά γαλακτομπούρεκα του παππού της, που θεωρείται μύστης του γαλακτομπούρεκου και ήταν από τους πρώτους ζαχαροπλάστες της Αθήνας του χθες. Το Διχώρι είναι το χωριό των Βαρδουσίων που λόγω της Μαρίνας ζει στιγμές δόξας…αφού πολλές φορές έχει γίνει θέμα στα ΜΜΕ. Οι  γευστικές δημιουργίες της Μαρίνας ξαφνιάζουν… το σίγουρο είναι ότι η παραδοσιακή κουζίνα στο Διχώρι δοξάζεται … Κάποιες φορές η Μαρίνα δημιουργεί για τους φίλους κάτι ξεχωριστό.

Maria Koutsopoulou
Η Μαρίνα Κουτσοπούλου των Βαρδουσίων

Πέρσι τέτοια εποχή λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μας ετοίμασε μια σούπα σελινόριζας με πράσινο μήλο και τα δικά τους κάστανα… Το ψωμάκι από ξυλόφουρνο και η γεύση σου ζεσταίνει την καρδιά… Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη σούπα είναι υψηλής διατροφικής αξίας, οπότε έχουμε κάθε λόγο να την προσφέρουμε στους δικούς μας.

Αν θέλετε να δώσετε ακόμα πιο Χριστουγεννιάτικη άποψη στο πιάτο μπορείτε να κόψετε λίγα ψημένα κάστανα και ίσως καρύδια θα με θυμηθείτε.

Σούπα σελινόριζας με πράσινο μήλο και κάστανο 

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού», Διχώρι Βαρδούσια Φωκίδα

Υλικά

1200 γρ. σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια

400 γρ. πατάτες, καθαρισμένες σε κομμάτια

1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο το λευκό μέρος

2 πράσινα μήλα, τριμμένα

60 γρ. κάστανα, βρασμένα

2 φλιτζάνια γάλα ζεστό

31/2  φλιτζάνια ζωμό λαχανικών, καυτό

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Φρεσκοτριμένα πιπέρια

Αλάτι

Για το φινίρισμα

1 κ.σ. κρέμα γάλακτος

2 σχοινόπρασα ψιλοκομμένα

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το πράσο για 3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη σελινόριζα, το μήλο, τις πατάτες, τα κάστανα, το σκόρδο, το αλάτι, τα πιπέρια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας και πάλι.

Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά έχοντας μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.

Αφαιρούμε ένα φλιτζάνι από το υγρό της σούπας και το αφήνουμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στη κατσαρόλα με το ραβδομπλένερ τη σούπα και τη διατηρούμε ζεστή σε σιγανή φωτιά.

Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε από το υγρό που έχουμε κρατήσει, μέχρι να πάρει η σούπα βελούδινη υφή.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Σε κάθε πιάτο ρίχνουμε σταγόνες από την κρέμα γάλακτος και φινίρουμε τα πιάτα με σχοινόπρασο, που ψιλοκόβουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Πώς να επιλέξω μαγιό αν έχω μεγάλη περιφέρεια;

Αν η περιφέρειά σου είναι κάπως μεγαλύτερη από το επιθυμητό, δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα. Κανένα σώμα δεν είναι τέλειο και λίγο πολύ οι...

Αυθεντική Λαδόπιτα

Το παραδοσιακό γλυκό ή αλλιώς το γλυκό της χαράς, του γάμου και όλων των σημαντικών στιγμών στη ζωή των Πρεβεζάνων… Τελευταία εκτιμάται πολύ και από...

Πώς ψήνω σε σκεύη σιλικόνης;

Τα σκεύη σιλικόνης έχουν εισχωρήσει για τα καλά στις κουζίνες μας. Είναι ελαφρά και εύκαμπτα και μπορείς να τα αποθηκεύσεις εύκολα, ενώ αντέχουν σε...

Πώς αποστειρώνω τα ρούχα του μωρού;

Το δέρμα των βρεφών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ερεθίζεται πολύ εύκολα. Για αυτό τον λόγο ό,τι έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα τους κατά...

Τί να κάνω για να ξεμυρίσει το μπάνιο;

Όπου υπάρχει υγρασία και μικρόβια υπάρχουν και δυσάρεστες οσμές. Το μπάνιο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρου που συχνά σε προβληματίζει καθώς ενώ το διατηρείς...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !