Σούπα σελινόριζας με πράσινο μήλο και κάστανο 

Tips

Γιορτινή βουνίσια γεύση

Στο Διχώρι, το όμορφο πέτρινο χωριό, που βρίσκεται στην καρδιά των Βαρδουσίων, μέσα σε ένα ελατόδασος σπάνιας βιοποικιλότητας, θα απολαύσετε γεύσεις αυθεντικά μοναδικές. Δημιουργός τους  η Μαρίνα, η μοναδική κάτοικος του χωριού το χειμώνα, μια κοπέλα που γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα, αλλά από επιλογή μένει στο ένδοξο χωριό των παππούδων της, που λατρεύει.

Vardousia
Η λίμνη του Μόρνου την ανατολή, ομίχλη και χιόνι, μια ζωγραφιά

Στην πλατεία έχει το «Μαγαζί του χωριού», που ετοιμάζει γεύσεις φευγάτες από κυνήγι και βουνίσιες γεύσεις μέχρι τα βελούδινα ξακουστά γαλακτομπούρεκα του παππού της, που θεωρείται μύστης του γαλακτομπούρεκου και ήταν από τους πρώτους ζαχαροπλάστες της Αθήνας του χθες. Το Διχώρι είναι το χωριό των Βαρδουσίων που λόγω της Μαρίνας ζει στιγμές δόξας…αφού πολλές φορές έχει γίνει θέμα στα ΜΜΕ. Οι  γευστικές δημιουργίες της Μαρίνας ξαφνιάζουν… το σίγουρο είναι ότι η παραδοσιακή κουζίνα στο Διχώρι δοξάζεται … Κάποιες φορές η Μαρίνα δημιουργεί για τους φίλους κάτι ξεχωριστό.

Maria Koutsopoulou
Η Μαρίνα Κουτσοπούλου των Βαρδουσίων

Πέρσι τέτοια εποχή λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μας ετοίμασε μια σούπα σελινόριζας με πράσινο μήλο και τα δικά τους κάστανα… Το ψωμάκι από ξυλόφουρνο και η γεύση σου ζεσταίνει την καρδιά… Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη σούπα είναι υψηλής διατροφικής αξίας, οπότε έχουμε κάθε λόγο να την προσφέρουμε στους δικούς μας.

Αν θέλετε να δώσετε ακόμα πιο Χριστουγεννιάτικη άποψη στο πιάτο μπορείτε να κόψετε λίγα ψημένα κάστανα και ίσως καρύδια θα με θυμηθείτε.

Σούπα σελινόριζας με πράσινο μήλο και κάστανο 

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού», Διχώρι Βαρδούσια Φωκίδα

Υλικά

1200 γρ. σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια

400 γρ. πατάτες, καθαρισμένες σε κομμάτια

1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο το λευκό μέρος

2 πράσινα μήλα, τριμμένα

60 γρ. κάστανα, βρασμένα

2 φλιτζάνια γάλα ζεστό

31/2  φλιτζάνια ζωμό λαχανικών, καυτό

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Φρεσκοτριμένα πιπέρια

Αλάτι

Για το φινίρισμα

1 κ.σ. κρέμα γάλακτος

2 σχοινόπρασα ψιλοκομμένα

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το πράσο για 3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη σελινόριζα, το μήλο, τις πατάτες, τα κάστανα, το σκόρδο, το αλάτι, τα πιπέρια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας και πάλι.

Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά έχοντας μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.

Αφαιρούμε ένα φλιτζάνι από το υγρό της σούπας και το αφήνουμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στη κατσαρόλα με το ραβδομπλένερ τη σούπα και τη διατηρούμε ζεστή σε σιγανή φωτιά.

Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε από το υγρό που έχουμε κρατήσει, μέχρι να πάρει η σούπα βελούδινη υφή.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Σε κάθε πιάτο ρίχνουμε σταγόνες από την κρέμα γάλακτος και φινίρουμε τα πιάτα με σχοινόπρασο, που ψιλοκόβουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !