Στεγνωτήριο. Πόσο επηρεάζει τον  λογαριασμό ρεύματος;

Tips

Οι λόγοι για τους οποίους έχουμε αγοράσει ή θέλουμε να αγοράσουμε στεγνωτήριο είναι πολλοί.  Τα ρούχα στεγνώνουν γρήγορα και υγιεινά, αποστειρώνονται, βγαίνουν απαλά και πουπουλένια, ενώ δεν χρειάζεται να καθυστερούμε τα πλυντήρια λόγω καιρού. Επιπλέον δεν επιβαρύνουμε το σπίτι μας με υγρασία απλώνοντας μέσα λόγω κακοκαιρίας ή αιθαλομίχλης.

Οι λόγοι για να το χρησιμοποιούμε είναι πολλοί, ο λόγος για να μην το τολμάμε ένας: Η μεγάλη(;) κατανάλωση ρεύματος.

Ας δούμε όμως τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση και ας μιλήσουμε με αριθμούς.  Το στεγνωτήριο καταναλώνει από 2-8 κιλοβατώρες σε κάθε κύκλο λειτουργίας (περίπου 2 ώρες) και αυτό εξαρτάται κυρίως από την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει. Αν ανήκει στην ανώτερη ενεργειακή κλάση, καταναλώνει λιγότερο από ένα μάτι κουζίνας , τουλάχιστον 2 φορές λιγότερο από τον ηλεκτρικό φούρνο και 4 φορές λιγότερο από τον θερμοσίφωνα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα νοικοκυριά διαθέτουν χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης στεγνωτήρια ας υπολογίσουμε μια μέση τιμή στις 5 κιλοβατώρες ανά κύκλο λειτουργίας.

Αν όμως σκεφτούμε ότι χρησιμοποιώντας το στεγνωτήριο δεν σιδερώνουμε το 80% των ρούχων μας, γλιτώνουμε από μία ώρα σιδερώματος και εξοικονομούμε περίπου 2 κιλοβατώρες.

Επιπλέον, αν κατά τη διάρκεια του χειμώνα στεγνώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι με τη βοήθεια ενός αφυγραντήρα που λειτουργεί με ισχύ 220W για 10 ώρες, καταναλώνουμε 2,2 κιλοβατώρες ακόμα.

Και κάπου εδώ, θα πρέπει να αναφερθούμε και στην οικονομία που κάνουμε στα ρούχα. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να αγοράζουμε αμέτρητες αλλαξιές για τα μωρά ή τα παιδιά μας όταν γνωρίζουμε  ότι τα λερωμένα τους ρούχα σε 3 ώρες μπορούμε να τα έχουμε πάλι πλυμένα, στεγνωμένα και ατσαλάκωτα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !