Τα επτασφράγιστα μυστικά για να πετύχει το τσουρέκι από τον βραβευμένο private chef Κώστα Γεωργατζά

Tips

Για να πετύχει το τσουρέκι, θέλει αγνά, φρέσκα και εκλεκτά υλικά, καθώς και 8 μυστικά κόλπα που μοιράστηκε μαζί μας ο βραβευμένος private chef Κώστας Γεωργατζάς.

  1. Η μαγιά θέλει κόλπο

Όταν διαλύουμε τη μαγιά σε νερό ή γάλα θα πρέπει η θερμοκρασία να μην είναι μεγαλύτερη από 50οC, αλλιώς θα καταστραφούν οι ζυμομύκητες και άδικα θα περιμένουμε να φουσκώσει. Για την ζαχαροπλαστική χρειαζόμαστε θερμόμετρο για να ελέγχουμε τις θερμοκρασίες.

  1. Το ζύμωμα θέλει μαεστρία

Για να γίνει το τσουρέκι αφράτο θα πρέπει στο μίξερ να ξεκινήσουμε αργά στη χαμηλή ταχύτητα ή αργά και σταθερά με το χέρι. Η ζύμη αλλάζει υφές στην αρχή κολλάει στα τοιχώματα ή στα χέρια και συνεχίζοντας βλέπουμε ότι γίνεται ελαστική και ξεκολλά με ευκολία, αυτή είναι η ένδειξη ότι η ζύμη είναι έτοιμη για το επόμενο στάδιο.

  1. Το φούσκωμα θέλει χρόνο

Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί, μάλιστα οι παλιές νοικοκυρές έκαναν τη ζύμη μια μπάλα και δημιουργούσαν με το χέρι ένα σταυρό πιέζοντας. Η παράδοση θέλει έτσι να φεύγουν τα κακά πνεύματα και να ευλογείται το τσουρέκι της Ανάστασης. Το σκέπαζαν με ζεστή πετσέτα και το άφηναν να φουσκώσει σε ζεστό μέρος της κουζίνας.
Μετά από 2 ώρες ελέγχουμε και αν ο σταυρός δεν φαίνεται τότε καταλαβαίνουμε ότι έχει φουσκώσει όσο πρέπει. 

  1. Δεύτερο ζύμωμα

Ξαναζυμώνουμε για λίγο, αφού έτσι φεύγει ο αέρας και μετά πλάθουμε για να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε.

  1. Τελικό σχήμα

Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρά κορδόνια και αναλόγως δίνουμε σχήμα στρογγυλό, κουλούρας ή πλέκουμε τα κορδόνια και κάνουμε πλεξούδα. Σκεπάζουμε και πάλι το τσουρέκι με πετσέτα σε ζεστό μέρος κα το αφήνουμε άλλες 2 ώρες να φουσκώσει.

  1. Αλείφουμε το τσουρέκι

Κάνουμε στη ζύμη μια γουβίτσα και βάζουμε το αυγό χωρίς να τρυπήσουμε ή να κόψουμε τη ζύμη. Με πινέλο αλείφουμε το τσουρέκια με λίγο κρόκο αυγού και γάλα προσεκτικά. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τότε βάζουμε το τσουρέκι να ψηθεί.

  1. Το ψήσιμο θέλει τρόπο…

Ανάβουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα και τοποθετούμε στη βάση του ένα πυρέξ με ζεστό νερό για να έχουμε υγρασία.

Ψήνουμε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά, ενώ στα 20 λεπτά βγάζουμε με πολλή προσοχή, το πυρέξ με το ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !