Επιτέλους έφθασαν οι διακοπές και οι περισσότεροι από εμάς θα είναι κοντά στη θάλασσα και τα φρέσκα ψάρια είναι πιο εύκολα προσβάσιμα.
Ο Γιάννης μας δίνει την απίθανη συνταγή για ταρτάρ σφυρίδας, που αναδύει φρεσκάδα, αρώματα και είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της και μας πλημμυρίζει Ω3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Μπορείτε αντί για σφυρίδα να χρησιμοποιήσετε μαγιάτικο, στείρα και άλλα ψάρια.
Εμείς την απολαύσαμε σε ένα τραπέζι πάνω στη θάλασσα στο εστιατόριο Τρίαινα, στο απίθανο ξενοδοχείο Wyndham Poseidon Resort, στο Λουτράκι, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα…
Χρόνος παρασκευής 15 λεπτά / Χρόνος Μαριναρίσματος 30 λεπτά / Πολύ εύκολο
Ταρταρ Σφυρίδας
Από τον διακεκριμένο Γιάννη Μπρατσολιά, executive chef του Wyndham Loutraki Poseidon Resort
Υλικά για 2 άτομα
Για το ταρτάρ
250 γρ φιλέτο σφυρίδας, χωρίς την πέτσα
30 γρ. μάνγκο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε μικρό καρέ
15 γρ. τσίλι πιπεριά, κομμένη σε μικρά κομμάτια
30 γρ. ρώγες κόκκινου σταφυλιού, κομμένες στα 4
40 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
15 γρ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
10 ml χυμό ροζ γκρέιπφρουτ
10 ml χυμό lime
10 ml χυμό πορτοκάλι
15 ml ελαιόλαδο αρωματισμένο με τζίντζερ και δυόσμο
20 γρ. ανθό αλατιού
Για το φινίρισμα
10 γρ. passion fruit
10 γρ. αβοκάντο
Χυμό lime
Φυλλαράκια κόλιανδρου
Φύτρες
Ραπανάκι σε φέτες
Βατόμουρα κομμένα στη μέση
Αγγούρι
Τρόπος παρασκευής
Ελέγχουμε προσεκτικά το φιλέτο σφυρίδας με το δάχτυλο, μήπως έχει κάποιο κόκαλο. Kόβουμε το φιλέτο σε λωρίδες κατά μήκος και στη συνέχεια κάθετα, ώστε να δημιουργηθούν μικρά καρέ κομμάτια, περίπου μισού εκατοστού.
Για το μαρινάρισμα
Σε μπολ βάζουμε τα καρέ από το φιλέτο της σφυρίδας και προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά, εκτός από το αβοκάντο και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλάτι, τους χυμούς γκρέιπφρουτ, lime, πορτοκαλιού και το αρωματικό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε και πάλι.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να μαριναριστεί ελαφρά το φιλέτο της σφυρίδας.
Παράλληλα κόβουμε το αβοκάντο, αφαιρούμε το κουκούτσι και με κουτάλι βγάζουμε όλη τη σάρκα και την κόβουμε και αυτή σε μικρά καρέ.
Ρίχνουμε λίγο χυμό lime και ανθό αλατιού και το αβοκάντο είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το ταρτάρ από το ψυγείο και το σερβίρουμε σε πιάτο χρησιμοποιώντας τσέρκι, για να του δώσουμε ένα σχήμα αν θέλουμε, χωρίς τα υγρά της μαρινάδας.
Φινίρουμε επιλεκτικά με αβοκάντο, ρόγες σταφυλιού, passion fruits, φυλλαράκια κόλιανδρου, φύτρες, αγγούρι, ραπανάκι ή βατόμουρο και σερβίρουμε αμέσως.
Μικρά μυστικά
Πως φιλετάρουμε τη σφυρίδα;
Από την ουρά βάζετε διαγώνια ένα κοφτερό μαχαίρι και ξεχωρίζετε τη σάρκα απ τη πέτσα της σφυρίδας. Πιάνετε την άκρη της πέτσας και με το μαχαίρι με μικρή γωνία προς την επιφάνεια, αποκολλάται σταδιακά τη σάρκα του φιλέτου από την πέτσα σπρώχνοντας το μαχαίρι προς το πάνω μέρος του φιλέτου.