Test για τις συσκευασίες αποθήκευσης τροφίμων

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Επικοινωνιολόγος

Είναι γνωστό ότι οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας και στο περιβάλλον.

Eπειδή έχουμε μεγάλη ευαισθησία με τα θέματα βιωσιμότητας σκεφθήκαμε να ασχοληθούμε και με τις συσκευασίες αποθήκευσης τροφίμων.

Έχετε ποτέ σκεφθεί ποια είναι η συσκευασία που είναι πια ασφαλής για την αποθήκευση τροφίμων;

Κάποιες συσκευασίες περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες η δισφαινόλη A και Β, τα μικροπλαστικά και οι φθαλικές ενώσεις, που μπορούν διεισδύουν στα τρόφιμα.

Κάποιες από αυτές τις ουσίες τις υποπτεύονται ότι δυνητικά μπορεί να είναι καρκινογόνες.

Εμείς θα σας βοηθήσουμε να διακρίνεται ποια είναι η πιο κατάλληλη συσκευασία για την ασφάλεια και υγιεινή σας.

Λαδόκολλα

Η λαδόκολλα είναι ασφαλής για χρήση στην αποθήκευση και τη συσκευασία τροφίμων. Έτσι είναι ασφαλής για την υγεία μας.

Κάποιες λαδόκολλες είναι επικαλυμμένες με ένα λεπτό στρώμα σιλικόνης για να είναι αντικολλητικές.

Μπορείτε να χρησιμοποιείται λαδόκολλα στο ψήσιμο για επικάλυψη του φαγητού ή να ψήνεται μέσα σε αυτήν, όμως από πάνω πρέπει να βάζετε αλουμινόχαρτο για να προστατεύεται.

Μην ξεχνάτε ότι σε υψηλές θερμοκρασίες ακάλυπτη κινδυνεύει να καεί και αυτό δεν το θέλουμε.

Αλουμινόχαρτο

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε το αλουμινόχαρτο, το χρησιμοποιούσαμε πάρα πολύ στην κουζίνα, στη αποθήκευση και διατήρηση των τροφίμων, αλλά και του μαγειρεμένου φαγητού σε καθημερινή βάση.

Όμως τελικά αποδείχθηκε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη. Ο λόγος είναι ότι όταν το αλουμίνιο έρχεται σε άμεση επαφή με όξινα ή αλμυρά τρόφιμα, μπορεί να «περάσει» στο φαγητό σε μικρές ποσότητες.

Ειδικά όταν ζεσταίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες το αλουμινόχαρτο τότε τα σωματίδια μπορεί να περάσουν εύκολα στο φαγητό, αν αυτό δεν καλύπτεται με λαδόκολλα.

Συνιστάται ο περιορισμός της χρήσης αλουμινόχαρτου, γιατί η υπερέκθεση μπορεί να είναι τοξική, ειδικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Το καλύτερο υλικό για αποθήκευση και χρήση είναι το γυαλί, το πυράντοχο γυαλί, το κρύσταλλο και η λαδόκολλα. Αν θέλετε να είστε ήσυχοι επιλέξτε αυτά.

Διαφανής πλαστική μεμβράνη

Η μεμβράνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση και τη συσκευασία τροφίμων.

Όμως δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με λίπος, βούτυρο ή μαγιονέζα κλπ. για αρκετή ώρα. Ο λόγος είναι ότι ορισμένα τοξικά σωματίδια μπορούν να δεσμευτούν από αυτές τις λιπαρές ουσίες.

Μάλλον θα ήταν καλύτερα να επιλέξετε ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, όπως μεμβράνη τροφίμων από πολυπροπυλένιο (PP) ή κερί μέλισσας, που είναι αβλαβείς για την υγεία.

Τώρα γνωρίζετε ποιες συσκευασίες πρέπει να επιλέξετε για την ασφάλεια της υγείας σας και το περιβάλλον.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !