Βιωσιμότητα και αποτύπωμα του άνθρακα

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Επικοινωνιολόγος

Τελευταία όλο πιο συχνά ακούμε τον όρο βιωσιμότητα ή sustainability και εννοείται βιωσιμότητα του πλανήτη, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση…

Εμείς λοιπόν που έχουμε ευαισθησία ιδιαίτερη σε αυτό το θέμα, θα  δημοσιεύουμε μια σειρά άρθρα με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε καθένα από εμάς, ώστε να ζούμε καλύτερα ενώ παράλληλα θα νοιαζόμαστε για το περιβάλλον και τον πλανήτη γη…

Η διασφάλιση της υγείας του κλίματος, των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της Γης είναι απαραίτητη για την ευημερία όλων των ανθρώπων. Χρέος μας είναι να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο, να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων, προστατεύοντας τα δάση, τη θάλασσα, τη βιοποικιλότητα, την πανίδα και τη χλωρίδα.

Το φαγητό που τρώμε, το νερό που πίνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, όλα προέρχονται από τη φύση και χρέος μας είναι να την προστατέψουμε με κάθε μέσον.

Προστατεύοντας τη φύση προστατεύουμε τον άνθρωπο και τον εαυτό μας.

Τελευταία ακούμε όλο πιο συχνά για το αποτύπωμα άνθρακα.

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το αποτύπωμα άνθρακα;

Aπό το μαγείρεμα του αγαπημένου μας ριζότο μέχρι τη μετακίνησή μας στο γραφείο, την απόδραση του Σαββατοκύριακου και την καθημερινότητά μας, αφήνουμε ένα σημάδι στο περιβάλλον.

Το αποτύπωμα άνθρακα είναι ένας απλός τρόπος έκφρασης αυτού του αντίκτυπου. Το μέγεθος του αποτυπώματος άνθρακα εξαρτάται βέβαια από πολλούς παράγοντες. Ο κυριότερος είναι η ποσότητα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από μια δεδομένη δραστηριότητα.

Οι άνθρωποι, τα ζώα, τα προϊόντα, οι βιομηχανίες έχουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα.

Το προσωπικό μας αποτύπωμα περικλείει τις εκπομπές από διάφορες πηγές όπως το φαγητό σας, τις μετακινήσεις σας, τα απορρίμματα που δημιουργείτε, τα ρούχα που πετάτε κ.α.

Όσο μεγαλύτερο είναι το προσωπικό μας αποτύπωμα τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Για να μην δυναμιτίσουμε την κλιματική κρίση και να αποφύγουμε τις επιπτώσεις, πρέπει να στραφούμε σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να προστατεύσουμε τους καλύτερους φυσικούς μας συμμάχους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που είναι τα δάση, τα λιβάδια, τα βουνά, τα ποτάμια που κρύβουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα.

Ο περιορισμός εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απαιτεί από όλους να μειώσουμε κατά πολύ το αποτύπωμα άνθρακα.

Πως όμως μετριέται το αποτύπωμα άνθρακα;

To αποτύπωμα άνθρακα υπολογίζει τον συνολικό όγκο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή εκείνων των αερίων στην ατμόσφαιρά που παγιδεύουν και απελευθερώνουν θερμότητα και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει την απελευθέρωση διαφορετικών αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη, και τα αποτελέσματα εκφράζονται σε όρους ισοδυναμίας διοξειδίου του άνθρακα CO2. H μέτρηση ισοδυναμίας διοξειδίου του άνθρακα CO2 επιτρέπει συγκρίσεις που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να συγκριθούν τουλάχιστον άμεσα.

Εμείς θα βρίσκουμε τρόπους να σας ευαισθητοποιούμε ζώντας μια πιο έξυπνη καθημερινότητα που θα προσφέρει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα για ένα καλύτερο αύριο….

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !