Πώς θα ζούμε με οικολογικά πρότυπα στην καθημερινότητά μας;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Επικοινωνιολόγος

O πλανήτης κινδυνεύει … οι διεθνείς οικολογικές οργανώσεις ήδη έχουν σημάνει alert και εσύ ακόμα να αλλάξεις συμπεριφορά;

Μην καθυστερείς το οφείλεις στα παιδιά σου, αλλά και στον εαυτό σου. Ήδη η κλιματική κρίση, μας δείχνει τα δόντια της και τα καιρικά φαινόμενα, μας υπενθυμίζουν ότι τώρα πρέπει να δράσουμε, όχι αύριο ή μεθαύριο…

Πρέπει λοιπόν να αφυπνίσουμε τις οικολογικές μας ευαισθησίες και είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας, ένα μοντέλο οικολογικής συμπεριφοράς.

Εμείς μελετήσαμε όλες τις πρόσφατες έρευνες για το κλίμα και έχουμε να σας προτείνουμε μικρές ή μεγαλύτερες δράσεις ατομικές, που μπορεί να βοηθήσουν το σύνολο.

Υιοθετώντας έναν πιο φιλικό, προς το περιβάλλον τρόπο ζωής, επηρεάζουμε και εμπνέουμε την οικογένεια, τους συναδέλφους και τον περίγυρό μας, να κάνουν το ίδιο.

Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την ανταλλαγή γνώσεων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά μπορούμε να το κατορθώσουμε…

Οι συνέπειες των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον είναι κάθε μέρα και πιο ορατές. Βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με  απώλεια της  βιοποικιλότητας και υποβάθμιση των οικοσυστημάτων.

Αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και να συμβάλουμε στη διατήρηση του πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.

Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε … τι κάνουμε;

Mια πρώτη προσέγγιση για να συμβάλουμε στην διάσωση του πλανήτη είναι η διαχείριση των απορριμμάτων μας και η ανακύκλωση

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια σημαντική αξία του οικολογικού τρόπου ζωής. Για να τα μειώσουμε, πρέπει να μάθουμε να επαναχρησιμοποιούμε τα ανθεκτικά προϊόντα και ότι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο.

Σύμφωνα με μια έκθεση από το Ίδρυμα Ellen MacArthur, «μέχρι το 2050, θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στους ωκεανούς παρά ψάρια». Η χρήση υφασμάτινων τσαντών για τα ψώνια, η επιλογή επαναχρησιμοποιήσιμων μπουκαλιών και δοχείων νερού, αντί για πλαστικά μπουκάλια και η επιλογή προϊόντων με μεγάλη διάρκεια ζωής συμβάλλουν στη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος.

Μια άλλη οικολογική πρακτική, που πρέπει να υιοθετηθεί είναι η κομποστοποίηση. Η αλήθεια είναι ότι μετατρέποντας τα οργανικά μας απορρίμματα σε λίπασμα, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον κήπο μας ή τις ζαρντινιέρες του μπαλκονιού μας, μειώνοντας παράλληλα την ποσότητα των απορριμμάτων, που στέλνονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Άλλωστε γνωστό είναι το mottο «Το καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν υπάρχει».

Μαθαίνουμε να ανακύκλωνουμε κάποια προϊόντα, που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ μπορούν με ευρηματικούς τρόπους να επαναχρησιμοποιηθούν.

Εννοείται ότι είναι σημαντικό να ανακυκλώνουμε σωστά τα απορρίμματα μας. Γνωρίζοντας τους κάδους διαλογής, ανακυκλώνουμε υλικά όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλο και έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στη μείωση των απορριμμάτων.

Μικρές δράσεις με σημαντικά αποτελέσματα

Μειώνουμε τις παρορμητικές αγορές, έτσι φθάνουμε στο supermarket πάντα με λίστα προκειμένου να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες χωρίς να παρασυρόμαστε σε περιττές αγορές.

Συμμετέχουμε σε εθελοντικές πρωτοβουλίες υποστηρίζοντας περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Προωθούμε την υπεύθυνη και ισορροπημένη διατροφή καταναλώνοντας τοπικά και εποχιακά προϊόντα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα, που προέρχεται από τις αλόγιστες μεταφορές.

Επιλέγουμε βιολογικά κατά το δυνατόν τρόφιμα που συμβάλλουν στη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων και δεν βλάπτουν τη βιοποικιλότητα.

Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος και προτιμάμε κρέας ελληνικό μικρών ζώων, που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα.

Επισκευάζουμε μικροέπιπλα και αντικείμενα του σπιτιού, αντί να τα πετάξουμε και να τα αντικαταστήσουμε με άλλα, που φαίνονται πιο όμορφα, αλλά είναι ίσως χαμηλής ποιότητας ξύλου κλπ.

Ας γίνουμε οπαδοί του μινιμαλισμού αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση και αγοράζοντας μόνον ανθεκτικά και ποιοτικά προϊόντα, που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ξεκινήστε το φτιάχνετε πράγματα μόνοι σας… Το σίγουρο είναι ότι θα σας αρέσει και μπορείτε να βρείτε πολλές ιδέες στο διαδίκτυο ή στα περιοδικά. Θα καμαρώνετε με κάποια χρηστικά πράγματα του σπιτιού, που θα έχουν τη δική σας υπογραφή.

Κάποιες φορές οι αποδράσεις σε κοντινά πάρκα σε απόσταση μικρή από το σπίτι μας, κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις και μπορούμε να περάσουμε υπέροχα διοργανώνοντας ακόμα και πικ νικ στη φύση. Έτσι δεν χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες αποστάσεις με το αυτοκίνητο, αντίθετα μπορούμε θαυμάσια να χρησιμοποιούμε και ποδήλατο.

Πείτε όχι στα τοξικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο σπίτι για καθαρισμό και όχι μόνον…

Καθαρίζετε τακτικά το mail σας και μην αποθηκεύετε pdf ή φωτό υψηλής ανάλυσης, όταν δεν τις έχετε πραγματικά ανάγκη. Να θυμάστε ότι οτιδήποτε διατηρούμε, αποθηκεύεται σε διακομιστές, που έχουν πολύ υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADEME από το 2019: «ο ψηφιακός τομέας ευθύνεται μέχρι στιγμής για το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε στάση και να υιοθετήσουμε έναν οικολογικά υπεύθυνο τρόπο ζωής στο σπίτι μας καθημερινά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !