Τηγανίτες της παράδοσης  

Τα μυστικά των Chef

Μελένια νοστιμιά

Στην Εύβοια οι τηγανίτες δηλώνουν το παρόν σε κάθε γιορτή, αλλά και σε κάθε ευκαιρία, που θέλουμε να ευχαριστήσουμε κυρίως τα παιδιά. Τρατάρονται ακόμα και με τσίπουρο.

Τις συναντάμε σε δύο εκδοχές την γλυκιά και την αλμυρή με μπόλικο τριμμένο τυρί ή κρέμα τυριού.

Μόλις φτιαχτούν οι τηγανίτες τις περιχύνουμε με μέλι αρωματικό ή πετιμέζι και τις πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς κυρίως αμύγδαλα σπασμένα και καρύδια.

Αν θέλετε τις περιχύνετε και με σοκολάτα λιωμένη και πασπαλίζουμε με καρύδια.

Τηγανίτες της παράδοσης

Από τον Τάσο Πάλλη, της ομώνυμης ταβέρνας,  Συκιές Εύβοιας  

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 αυγό

1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο εκλεκτό

2 φλιτζάνι του καφέ νερό

1 πρέζα ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο

2 κ.γ. κοφτά baking powder

1 πρέζα μαγιά ξερή

Τρόπος παρασκευής

Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί.

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αυγό, το ελαιόλαδο, το ζαχαρόνερο, το αλάτι και το γάλα. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το baking powder και το αλάτι.

Ζυμώνουμε δυνατά όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια.

Αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο χοντρό.

Με ένα πιατάκι του καφέ χωρίζουμε σε στρογγυλές τηγανίτες.

Σε βαθύ τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο τις τηγανίζουμε, γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές προσεκτικά.

Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα τότε τις αραδιάζουμε σε πιατέλα, στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε έτσι για 2 λεπτά.

Τις σερβίρουμε σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι ή πετιμέζι και ξηρούς καρπούς.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !