Τραγανές πλεξούδες κανέλας

Tips

Γεύση «ανελαστική» με άρωμα κανέλας… Γίνονται εύκολα και αρέσουν πολύ. Με τον καφέ, με το πρωινό ακόμα και για το πικ νικ στη φύση. Ένα υπέροχο σνακ που το φτιάχνετε σε μπουκίτσες ή μεγαλύτερες. Επιλέγω κανέλα Κεϋλάνης και εκλεκτό βούτυρο. Αν θέλουμε την νηστίσιμη ή vegan εκδοχή αντικαθιστούμε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.

Χρόνος παρασκευής 15 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα / Χρόνος Ψησίματος 20 λεπτά / Εύκολη

Τραγανές πλεξούδες κανέλας  

 Υλικά για 30 πλεξούδες μεσαίου μεγέθους

500 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

10 γραμ. μπέικιν πάουντερ

275 γρ. βούτυρο αγελάδας, εκλεκτό

165 γρ. ζάχαρη άχνη

Μισό φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

1 κρόκο φρέσκου αυγού

3 αυγά

1 στίκ βανίλιας ή βανιλίνη

1 κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

Για την επικάλυψη

Καστανή ζάχαρη ή κρυσταλλική και κανέλα Κεϋλάνης

Τρόπος Παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να «αφρατέψει».

Σε μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και τον κρόκο προς μια κατεύθυνση από δεξιά προς τα αριστερά.

Αμέσως μετά τα ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα του μίξερ.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτοντας το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Ρίχνουμε το αλεύρι βροχηδόν στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Την τελευταία στιγμή βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα  για άρωμα και λεπτή γεύση.

Το μυστικό μας είναι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Αφήνουμε την ζύμη μας να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα στο ψυγείο σε χαμηλό ράφι.

Στην συνέχεια πλάθουμε όμορφες πλεξούδες και τις «περνάμε» από τη ζάχαρη κανέλας, που έχουμε απλώσει σε μια πιατέλα.

Στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και βάζουμε τις πλεξούδες σε μια απόσταση μεταξύ τους .

Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC  για 20 λεπτά.

Αφήνουμε σε σχάρα τις πλεξούδες να κρυώσουν καλά, χωρίς να τις σκεπάσουμε.

Τις διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί φρέσκες και τραγανές τουλάχιστον για 1 εβδομάδα… αν προλάβουμε.

Συνταγή : Mαρίνα Κουτσοπούλου, περίφημη μαγείρισσα, Διχώρι Φωκίδας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !