Τρόποι για να Χρησιμοποιείς Λιγότερο Λάδι στην Κουζίνα

Tips

Η μείωση του λαδιού στο μαγείρεμα κάνει τα γεύματά σου πιο υγιεινά και ελαφριά, χωρίς συνήθως να θυσιάζεται η γεύση. Αν θέλεις να περιορίσεις το λάδι στην κουζίνα, υπάρχουν εύκολοι και αποδοτικοί τρόποι να το πετύχεις.

Δες παρακάτω τις συμβουλές μας για να το καταφέρεις:

Χρησιμοποίησε Αντικολλητικά Σκεύη

Τα αντικολλητικά τηγάνια και κατσαρόλες επιτρέπουν να μαγειρεύεις με ελάχιστο ή και καθόλου λάδι, αφού τα τρόφιμα δεν κολλάνε στην επιφάνεια.

Φρόντισε να χρησιμοποιείς μόνο μαλακά σκεύη (όπως σπάτουλες σιλικόνης) για να προστατεύσεις την αντικολλητική τους επιφάνεια.

Επένδυσε σε Ένα Λαδωτήρι με Σπρέι

Ένα μπουκάλι σπρέι για λάδι σου επιτρέπει να ψεκάζεις τα σκεύη ή τα τρόφιμα με μικρή ποσότητα, χωρίς να ρίχνεις κουταλιές λάδι.

Έτσι, ελέγχεις την ποσότητα που χρησιμοποιείς και περιορίζεις τις περιττές θερμίδες, διατηρώντας τη γεύση.

Χρησιμοποίησε Ζωμό ή Νερό για Σοτάρισμα

Για σοτάρισμα αντί για λάδι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου. Δίνει γεύση χωρίς τα επιπλέον λιπαρά.

Για να σοτάρεις λαχανικά ή κρέας, πρόσθεσε ζωμό ή λίγο νερό και δες πόσο ζουμερά και γευστικά παραμένουν τα υλικά σου!

Δοκίμασε το Ψήσιμο στον Φούρνο ή το Air Fryer

Αντί να τηγανίζεις, προτίμησε το ψήσιμο στον φούρνο ή το Air Fryer. Το Air Fryer χρησιμοποιεί κυκλοφορία ζεστού αέρα και πετυχαίνει τραγανή υφή στα φαγητά με ελάχιστο λάδι.

Είναι ιδανικό για ψάρι, κρέας, πατάτες, λαχανικά, κοτομπουκιές και άλλα που συνηθίζονται στο τηγάνισμα. Με μόλις μία κουταλιά λάδι (ή και λιγότερο), το Air Fryer επιτυγχάνει αποτέλεσμα παρόμοιο με το τηγάνι, με πολύ λιγότερες θερμίδες.

Χρησιμοποίησε Φόρμες Σιλικόνης για Ψήσιμο

Οι φόρμες και τα σκεύη από σιλικόνη είναι αντικολλητικά και δεν χρειάζονται λάδωμα πριν το ψήσιμο. Αυτό είναι εξαιρετικό για γλυκά, κέικ και μπισκότα.

Έτσι, μπορείς να αποφύγεις το λάδι και το βούτυρο που θα χρειαζόταν για να μη κολλήσουν τα γλυκά σου στις φόρμες.

Πρόσθεσε το Λάδι στο Τέλος του Μαγειρέματος

Για σούπες, σάλτσες και σαλάτες, πρόσθεσε το λάδι στο τέλος, αφού έχεις μαγειρέψει τα υλικά. Έτσι, χρειάζεσαι λιγότερο λάδι και διατηρείς περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Ειδικά στις σαλάτες, μπορείς να ελέγχεις τη γεύση με ελάχιστο λάδι, προσθέτοντας μπαχαρικά ή λεμόνι για επιπλέον νοστιμιά.

Μαρινάρισε τα Τρόφιμα για Πρόσθετη Γεύση

Μαρινάρισε τα κρέατα, τα ψάρια και τα λαχανικά σε μπαχαρικά, λεμόνι ή ξίδι για να τους δώσεις επιπλέον γεύση χωρίς πολύ λάδι.

Αυτό είναι ιδανικό και για το μαγείρεμα με Air Fryer, καθώς μπορείς να προσθέσεις γεύση στα φαγητά πριν τα ψήσεις, πετυχαίνοντας τραγανή υφή χωρίς να χρειάζονται περιττά λιπαρά.

Ανακίνησε τα Τρόφιμα Κατά τη Διάρκεια του Μαγειρέματος στο Air Fryer

Για να ψήνονται ομοιόμορφα, ανακίνησε το καλάθι ή γύρισε τα τρόφιμα στη μέση του μαγειρέματος. Έτσι αποφεύγεις να προσθέσεις παραπάνω λάδι και πετυχαίνεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μπορείς επίσης να ψεκάσεις ελαφρά με σπρέι λαδιού για ακόμη πιο ομοιόμορφη κατανομή του λαδιού.

Επίλεξε Παρθένο Ελαιόλαδο και Μέτρησε με Ακρίβεια

Το παρθένο ελαιόλαδο έχει πλούσια γεύση και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελάχιστη ποσότητα για να δώσεις γεύση. Χρησιμοποίησε κουταλιές για να μετρήσεις ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεσαι αντί να το ρίχνεις απευθείας από το μπουκάλι.

Αν θέλεις να αποφύγεις το λάδι, δοκίμασε να το αντικαταστήσεις με άλλες πηγές γεύσης, όπως λεμόνι, μουστάρδα ή ξίδι, που θα προσθέσουν νοστιμιά χωρίς λιπαρά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !