Τρόποι για να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση

Tips

Γνωρίστε τον εαυτό σας και τους άλλους

Γνωρίστε τον εαυτό σας, τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες, τα ελαττώματα σας, τους φόβους σας. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση. Αφήστε να αναδειχθούν τα δυνατά σας σημεία στο γραφείο, στην οικογένεια, στους φίλους.

Μην ξεχνάτε ότι αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες σας μπορείτε να δουλέψετε πάνω σε αυτό. Ο απολογισμός της ζωής σας, των επιτευγμάτων σας θα βοηθήσει να νοιώσετε μοναδικοί και κυρίως σίγουροι.

Μάθετε να παρατηρείτε τους άλλους για να τους γνωρίσετε καλύτερα. Βρείτε εσείς τις αδυναμίες τους ή τα δυνατά τους σημεία.

Το σίγουρο είναι ότι θα σας εκτιμήσουν οι γύρω σας και αυτό θα σας δώσει μια γερή δόση αυτοπεποίθησης.

Βγείτε από το καβούκι σας…

Βγείτε από το καβούκι σας που νοιώθετε ασφαλείς. Πιέστε τον εαυτό σας και κυρίως μην τρομάζετε και ιδρώνουν τα χέρια σας.

Η ανάληψη νέων προκλήσεων, η προσέγγιση νέων ανθρώπων, η εναλλακτική δραστηριότητα είναι ότι καλύτερο για να ξανοιχθείτε. Η προσαρμογή σε ένα άγνωστο μέχρι τώρα περιβάλλον μπορεί να σας επιτρέψει να αναπτύξετε άλλες δεξιότητες και να μάθετε ακόμη περισσότερα για τον εαυτό σας. Όσο μεγαλύτερα είναι τα βήματα που γίνονται, τόσο μεγαλύτερη η υπερηφάνεια, η ασφάλεια που θα αρχίσετε να νοιώθετε και η χαρά που θα πάρετε…

Διεκδικείστε …

Η αυτοπεποίθηση περνά μέσα από την αντίληψη σας για τον εαυτό σας, αλλά και από το την εντύπωσή σας, για το πώς σας βλέπουν οι άλλοι. Είναι βασικό λοιπόν να στηρίζετε τον εαυτό σας και να προβάλετε στους άλλους τις αξίες σας, τις δυνατότητές σας, τις απόψεις και τις επιλογές σας. Εάν κάποιος σας πληγώνει με τη συμπεριφορά του σταματήστε να σιωπάτε… Πείτε του ευγενικά ότι δεν δέχεστε αυτή του τη συμπεριφορά. Μην αφήνετε στους άλλους τα περιθώρια για μια κακοπροαίρετη κριτική, προσβλητικά σχόλια και τοξικότητα.

Η αυτοεκτίμηση κατακτιέται και μέσα από τη διεκδικητική συμπεριφορά σας.

Η γλώσσα του σώματος μπορεί να σας αδικεί…

Η αυτοπεποίθηση φαίνεται μέσα από τη στάση του σώματός μας και το βλέμμα μας. Κρατήστε την πλάτη σας ίσια, τους ώμους ψηλά, το κεφάλι ψηλά και περπατήστε με σίγουρο βήμα, που δείχνει αποφασιστικότητα.

Χαμογέλασε περισσότερο και κοιτάτε τον άλλον στα μάτια όταν μιλάτε. Μην αποφεύγετε το βλέμμα του και μην κοιτάτε κάτω, δείχνει αδυναμία.

Με την μη λεκτική επικοινωνία οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν μηνύματα λάθος… και βέβαια θα φταίτε εσείς. Παρατηρείστε δυνατούς ανθρώπους με αυτοπεποίθηση και προσπαθήστε και εσείς να τους μοιάσετε.

Θυμηθείτε ένα συνεχές κούνημα του κορμού ή του ποδιού και ένα κάθισμα στην άκρη της καρέκλας δίνει αρνητικά μηνύματα για εσάς. Πολλοί έχουν αποβληθεί από μια υποψηφιότητα για ανάληψη εργασίας μόνον από αυτό.

Παρατηρείστε και εκπαιδευτείτε…

Μάθετε να αποδέχεστε φιλοφρονήσεις

Σκεφθήκατε πόσες φορές φίλοι σας έφεραν κάποιο δωράκι όταν τους καλέσατε σπίτι και εσείς είπατε «Ευχαριστώ δεν χρειαζόταν» ή ακόμα σε κάποιο κομπλιμέντο «τι ωραίο είναι το φόρεμά σου» και απαντήσατε «α φθηνό είναι το πήρα πέρσι δεν είναι καινούργιο». Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στη δουλειά σας. Σταματήστε αμέσως την κακιά συνήθεια. Μάθετε να λαμβάνετε και να κάνετε κομπλιμέντα και να εκτιμάτε αυτή τη θετική ανατροφοδότηση.

Είναι μια ενθάρρυνση ώστε να αξιοποιήσετε τις δυνάμεις σας.

Εκμεταλλευτείτε το για να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !