Βασιλόπιτα με καραμελωμένα φιστίκια Αίγινας

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Απίθανη βασιλόπιτα και πανεύκολη

Μια βασιλόπιτα ξεχωριστή μας ετοίμασε ο Λαέρτης με φιστίκια Αιγίνης.

Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και μπορούμε εκτός από τις γιορτές να την απολαμβάνουμε και σαν κείκ με τον καφέ μας.

Είμαστε σίγουρη ότι θα την «υιοθετήσετε» …

Η συνταγή δική σας.

Vasilopita me fistiki

Βασιλόπιτα με καραμελωμένα φιστίκια Αίγινας

Από τον Λαέρτη Οικονόμου, executive chef Terra Petra, Θέατρο Πέτρας

Υλικά 

200 γρ. βούτυρο

400  γρ. ζάχαρη

5 αυγά

140 ml γάλα φρέσκο

480 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

15 γρ μπέικιν πάουντερ

60 γρ φιστίκια Αιγίνης, χοντροαλεσμένα

Χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 βανίλια

1 γρ. μαστίχα σε σκόνη

1 γρ. μαχλέπι σε σκόνη

Για τα καραμελωμένα φιστίκια 

180 γρ φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα

60 γρ καστάνη ζάχαρη

Σταγόνες λεμονιού

Για το πασπάλισμα

Άχνη ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο που έχουμε μαλακώσει και τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα σε μέση ταχύτητα για 2 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε στην ίδια ταχύτητα  για 5 λεπτά ακόμα να «αφρατεψουν».

Χαμηλώνουμε ταχύτητα ρίχνουμε το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Βγάζουμε το σύρμα και αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας ανάλαφρα με μια μαριζ μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση τους.

Μεταφέρουμε  σε στρογγυλό ταψί αφού νωρίτερα το έχουμε βουτυρώσει και πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην μας κολλήσει .

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά,  στους 170 ° με 180°

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρουμε.

Βάζουμε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και σταγόνες λεμόνι σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.

Μόλις ξανθύνει η καραμέλα αποσύρουμε και περιχύνουμε πάνω από τη βασιλόπιτα δημιουργώντας ένα λεπτό φίλμ καραμέλας.

Απλώνουμε άμεσα τα καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης για να κολλήσουν στην επιφάνεια.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !