Βασιλόπιτα με καραμελωμένα φιστίκια Αίγινας

Tips

Απίθανη βασιλόπιτα και πανεύκολη

Μια βασιλόπιτα ξεχωριστή μας ετοίμασε ο Λαέρτης με φιστίκια Αιγίνης.

Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και μπορούμε εκτός από τις γιορτές να την απολαμβάνουμε και σαν κείκ με τον καφέ μας.

Είμαστε σίγουρη ότι θα την «υιοθετήσετε» …

Η συνταγή δική σας.

Vasilopita me fistiki

Βασιλόπιτα με καραμελωμένα φιστίκια Αίγινας

Από τον Λαέρτη Οικονόμου, executive chef Terra Petra, Θέατρο Πέτρας

Υλικά 

200 γρ. βούτυρο

400  γρ. ζάχαρη

5 αυγά

140 ml γάλα φρέσκο

480 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

15 γρ μπέικιν πάουντερ

60 γρ φιστίκια Αιγίνης, χοντροαλεσμένα

Χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 βανίλια

1 γρ. μαστίχα σε σκόνη

1 γρ. μαχλέπι σε σκόνη

Για τα καραμελωμένα φιστίκια 

180 γρ φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα

60 γρ καστάνη ζάχαρη

Σταγόνες λεμονιού

Για το πασπάλισμα

Άχνη ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο που έχουμε μαλακώσει και τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα σε μέση ταχύτητα για 2 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε στην ίδια ταχύτητα  για 5 λεπτά ακόμα να «αφρατεψουν».

Χαμηλώνουμε ταχύτητα ρίχνουμε το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Βγάζουμε το σύρμα και αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας ανάλαφρα με μια μαριζ μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση τους.

Μεταφέρουμε  σε στρογγυλό ταψί αφού νωρίτερα το έχουμε βουτυρώσει και πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην μας κολλήσει .

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά,  στους 170 ° με 180°

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρουμε.

Βάζουμε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και σταγόνες λεμόνι σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.

Μόλις ξανθύνει η καραμέλα αποσύρουμε και περιχύνουμε πάνω από τη βασιλόπιτα δημιουργώντας ένα λεπτό φίλμ καραμέλας.

Απλώνουμε άμεσα τα καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης για να κολλήσουν στην επιφάνεια.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !