Ένα steak από μια πολύ διάσημη φυλή βοοειδών καθαρά κρεοπαραγωγική, από τη Σκωτία, που εξάγεται σε 60 χώρες. Τα μαύρα μοσχαράκια δίνουν νόστιμο κρέας με πλούσια γεύση.
Ο Σίμος το συνδυάζει με δυό πολύ ξεχωριστές σάλτσες με πινελιές εξωτικές και πικάντικες. Απόλυτη αρμονία…
Χρόνος παρασκευής 15 λεπτά / Για τις σάλτσες μαρινάρισμα 1 ημέρα / Πολύ εύκολο
Βlack Angus Rib steak με σάλτσες χαρίσα και τσιμιτσούρι
Από τον χαρισματικό chef Σίμο Τριανταφύλλου, Balcony Restaurant, Koυκάκι
Υλικά για 4 άτομα
4 Black Angus rib steaks, 200-300 γρ. το καθένα
ανθό αλατιού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα χαρίσα
30 γρ. πελτέ ντομάτας
30 γρ. μπούκοβο
200 ml νερό
30 γρ. ψητό σκόρδο
15 γρ. κόλιανδρο σε σκόνη
25 γρ. κύμινο σε σκόνη
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
25 φύλλα δυόσμου
Για τη σάλτσα τσιμιτσούρι
1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 πρέζες ρίγανη
20 ml λευκό ξίδι
20 ml χυμό λεμονιού
6 γρ. αλάτι
5 γρ. κόκκινη πιπερίτσα χαλαπένιο
50 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
200-250 ml ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα τσιμιτσούρι σε μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε τη σάλτσα στο ψυγείο, όπου διατηρείται έως για 4 ημέρες.
Προσοχή: Είναι προτιμότερο να ετοιμάσουμε τη σάλτσα τσιμιτσούρι την προηγούμενη ημέρα από αυτή που σκοπεύουμε να την καταναλώσουμε.
Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα χαρίσα στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε μία λεία σάλτσα. Τη διατηρούμε σε κλειστό βάζο στο ψυγείο για 1 μήνα.
Αφήνουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.
Ζεσταίνουμε καλά το σχαροτήγανο ή τη σχάρα και ψήνουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Το γυρίζουμε με λαβίδα και από τις δύο πλευρές.
Αποσύρουμε το σχαροτήγανο από τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 3-4 λεπτά.
Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνοδεύουμε με τις δύο σάλτσες, πατάτες βραχάκια και λεμόνι καμένο με φλόγιστρο ή στη σχάρα.