Ποια είναι η ενδεδειγμένη θερμοκρασία για το σπίτι μας ;

Tips

Tα αποτελέσματα έγκριτων ιατρικών μελετών προτείνουν για καλή υγεία, να διατηρούμε στο εσωτερικό του σπιτιού λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία, ώστε να διευκολύνεται η αναπνοή, να έχουμε υγεία και έναν ξεκούραστο ύπνο. Έτσι εκτός από υγεία θα έχουμε και μείωση των λογαριασμών ενέργειας, οπότε θα μένουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι μας … Επιπλέον θα έχουμε μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον μας.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Elisabeth Born έκανε έκκληση στους πολίτες της να μην θερμαίνουν τα σπίτια τους πάνω από 19°C. Αυτή η ανακοίνωση δεν έχει να κάνει μόνον με την εξοικονόμηση ενέργειας,  αλλά βασίζεται σε αποτελέσματα ερευνών σχετικά με την υγεία και τον ύπνο. Η συγκεκριμένη θερμοκρασία συνιστάται για τα άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας και αφορά όλο το φάσμα των ηλικιών, εξαιρουμένων των πολύ ηλικιωμένων και των βρεφών.

Πράγματι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ύπνου και Επαγρύπνησης των ΗΠΑ, που οι απόψεις συμπίπτουν με αυτές του Γαλλικού Ινστιτούτου Ύπνου, με μια μικρή παρέκκλιση μίας μονάδες, συνιστούν να επιδιώκουμε θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο μεταξύ 16 – 18°C.

Ο λόγος είναι ότι μια θερμοκρασία υψηλότερη, κατά τη διάρκεια του ύπνου εμποδίζει τη μείωση της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος και διαταράσσει την διαδικασία ύπνου σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης η προτεινόμενη θερμοκρασία διευκολύνει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Για χώρες με εύκρατο ή ψυχρότερο κλίμα, έχει προταθεί σαν γενική εσωτερική θερμοκρασία της κατοικίας μας εκείνη των 18°C. Θεωρείται ότι η θερμοκρασία αυτή είναι ασφαλής και ισορροπημένη για την προστασία της υγείας των γενικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το αντίστοιχο ινστιτούτο της Ελβετίας εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τη συγκεκριμένη προτεινόμενη θερμοκρασία και αντιπροτείνει γενική θερμοκρασία μέχρι τους 22ο C.  Έτσι θεωρούν ότι αποφεύγεται η αυξανόμενη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει καθώς το κρύο στενεύει τα αγγεία και έτσι αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά εάν οι υπάρχουσες ασθένειες δεν αντιμετωπίζονται σωστά …

Παράλληλα προειδοποιούν για τους κινδύνους της έκθεσης παιδιών και ηλικιωμένων και στο εξωτερικό περιβάλλον σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι γνωστό ότι το κρύο οδηγεί σε αυξημένη μυϊκή ένταση με απουσία κίνησης. Εάν αυτό είναι παρατεταμένο, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη και ερεθισμούς των τενόντων, ακόμη και σε κήλη δίσκων.

Τώρα γνωρίζετε σφαιρικά τα δεδομένα. Έτσι αξιολογώντας  την κατάσταση υγείας σας και την ηλικία σας, θα μπορέσετε να επιλέξετε την κατάλληλη θερμοκρασία για το σπίτι σας και το υπνοδωμάτιό σας. Έτσι θα έχουμε και υγεία και οικονομία…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !