Βοήθησε το παιδί σου να μαθαίνει πιο εύκολα

Tips

Κάθε παιδί σχολικής ηλικίας καλείται να κατανοήσει, να μάθει και να εμπεδώσει ένα ευρύ φάσμα διδακτέας ύλης. Ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται όλα τα παιδιά με ευκολία σε αυτή την πρόκληση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποια να κουράζονται, να απογοητεύονται και εντέλει να εγκαταλείπουν την προσπάθεια χαρακτηρίζοντάς την ως μάταιη.

Υπάρχει άραγε τρόπος να τα βοηθήσουμε να μαθαίνουν πιο εύκολα; Υπάρχει και μπορούμε, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιδιού μας, να το βοηθήσουμε με διαφορετικό τρόπο. Αρχικά όμως θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιας διαταραχής που να το δυσκολεύει γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε βοήθεια ειδικού.

Θέτουμε στόχους με μέτρο και σύνεση

Ένα παιδί που δυσκολεύεται στη μάθηση αλλά θέλει να προσπαθήσει περισσότερο, θα ικανοποιηθεί πολύ αν ανταποκρίνεται επιτυχώς σε ολοένα και πιο απαιτητικούς στόχους. Για παράδειγμα από τη μάθηση ενός μαθήματος με απλά και περιληπτικά λόγια να προχωρήσει στην εκμάθηση όλου του νοήματος με πιο σύνθετες εκφράσεις.

Μειώνουμε τους περισπασμούς

Αν έχουμε εντοπίσει ότι στον χώρο που μελετάει το παιδί μας υπάρχουν στοιχεία που του τραβούν την προσοχή από το διάβασμα τότε φροντίζουμε να τα απομακρύνουμε προσωρινά. Τέτοια μπορεί να είναι το κινητό τηλέφωνο, η τηλεόραση, κάποιο κατοικίδιο, ένα γραφείο γεμάτο αντικείμενα που δεν έχουν κάποια πρακτική χρήση σχετική με το διάβασμα.

Δίνουμε προτεραιότητα στην κατανόηση

Δεν μπορούμε να ζητάμε από ένα παιδί να μάθει ένα μάθημα αν πρώτα δεν το έχει κατανοήσει. Είναι χαμένος χρόνος και κόπος. Το παιδί μέσα σε λίγες ημέρες θα το έχει ξεχάσει και δεν θα έχει κανένα όφελος η προσπάθειά του. Για αυτό και πρέπει να σιγουρευόμαστε ότι πριν επιχειρήσει να μάθει το μάθημά του, το έχει ήδη κατανοήσει. Πώς; Θέτοντάς του ερωτήσεις κατανόησης και όχι γνώσεων.

Κάνουμε συχνές επαναλήψεις

Καθώς η ύλη θα προχωράει είναι σκόπιμο να κάνουμε συχνές επαναλήψεις τόσο για να θυμηθεί το παιδί μας τα παλιά και να κλείσει ενδεχόμενα κενά, όσο και για να κάνει τη σύνδεση των πιο παλιών γνώσεων με τις νέες και να καταλάβει με ποιους τρόπους συνδέονται.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !