Βρώσιμα λουλούδια. Ποια είναι και πώς τα χρησιμοποιούμε;

Tips

Η χρήση των λουλουδιών στη μαγειρική χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, από τους Κινέζους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Τα λουλούδια, εκτός από το να διακοσμούν και να ομορφαίνουν τους κήπους και τα μπαλκόνια μας, μπορούν να αποτελέσουν μια άριστη πρώτη ύλη για το φαγητό και να δώσουν μια διαφορετική διάσταση στις συνταγές μαγειρικής.

Τα βρώσιμα λουλούδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ συνδυάζουν εκπληκτική γεύση με ελάχιστες θερμίδες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε περίσταση.

Ιβίσκος

Ο ιβίσκος είναι γνωστός για τις μαγειρικές και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα μικρά του φύλλα τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή μαγειρεμένα με άλλα λαχανικά, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αρωματική ουσία σε κέικ, σούπες, μαρμελάδες, σάλτσες και τουρσιά. Σε πολλές χώρες φτιάχνουν αφέψημα από ιβίσκο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τη υγεία καθώς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ καβουρδισμένος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του καφέ.

Τριαντάφυλλα

Υπάρχουν περισσότερα από 150 είδη τριαντάφυλλων στη φύση και είναι σχεδόν όλα βρώσιμα. Τα ροζ πέταλα που προτιμώνται στη μαγειρική έχουν μια αρωματική ελαφρώς γλυκιά γεύση και μπορείς να τα καταναλώσεις ωμά σε διάφορες σαλάτες ή να φτιάξεις ένα γλυκό του κουταλιού με εξαιρετικό άρωμα και χρώμα. Μπορείς ακόμα να τα απολαύσεις με ζελέ, με γιαούρτι, σε παγωτό ή ως πρώτη ύλη για λικέρ.

Πασχαλιά

Η πασχαλιά έχει όμορφα, ανοιξιάτικα και λιλά άνθη που προτιμώνται σε επιδόρπια, μπορούν να εγχυθούν σε μέλι ή να γίνουν κρέμες, μπισκότα, μαρμελάδες και πουτίγκες.

Βιολέτες

Τα άνθη της βιολέτας χρησιμοποιούνται σε έλαια με καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές ιδιότητες. Δοκίμασε να φτιάξεις λικέρ βιολέτας με ασυναγώνιστη γεύση ή πρόσθεσέ τη σε κοκτέιλ για ντελικάτο άρωμα και μοναδική γεύση. Γενικά η βιολέτα μπορεί να απογειώσει τη γεύση σε πολλά γλυκά και για αυτό οι ζαχαροπλάστες την προτιμούν.

Γαρύφαλλα

Τα γαρύφαλλα έχουν ζωντανή και πιπεράτη γεύση και μπορούν να προσθέσουν χρώμα και ένταση σε ένα πιάτο. Μπορείς να πασπαλίσεις ψιλοκομμένα πέταλα σε πράσινες σαλάτες ή ως γαρνίρισμα σε κέικ ή παραδοσιακά σιροπιαστά επιδόρπια.

Πανσέδες

Ο πανσές βγαίνει σε ποικιλία χρωμάτων και έχει μια λεπτή, ντελικάτη γεύση. Είναι μια ευέλικτη προσθήκη σε οποιοδήποτε πιάτο, αλμυρό ή γλυκό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γαρνιτούρα σε πράσινες σαλάτες, σε φρουτοσαλάτες και μέσα σε παγάκια για να δώσει χρώμα και άρωμα στα κοκτέιλ.

Γλαδιόλες

Όπως τα περισσότερα βρώσιμα λουλούδια, έτσι και οι γλαδιόλες μπορούν να καταναλωθούν με φυλλώδεις πράσινες σαλάτες ή ως βρώσιμο ντεκόρ σε πιάτα θαλασσινών με σάλτσα. Επίσης είναι ιδανικές για την παρασκευή σάλτσας και μους τόσο αλμυρές, όσο και γλυκές.

Καπουτσίνο

Τα φύλλα του καπουτσίνο προέρχονται από το ομώνυμο καλλωπιστικό φυτό με τα πορτοκαλί ή κιτρινωπά λουλούδια. Τόσο τα φύλλα, όσο και τα λουλούδια είναι βρώσιμα, με πικάντικη γεύση και μπορούν να μπουν σε σάλτσες ή ωμά σε σαλάτες αφού η γεύση του θυμίζει το κάρδαμο. Εκτός από νόστιμος είναι και πλούσιος σε βιταμίνες A,C και D με θεραπευτικές ιδιότητες. Οι άγουροι σπόροι του συλλέγονται και γίνονται τουρσί, αντικαθιστώντας την κάππαρη, ενώ ο ώριμος σπόρος μπορεί να αλεστεί και να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του πιπεριού.

Τα βρώσιμα λουλούδια μπορούν να απογειώσουν τη μαγειρική σου αλλά χρειάζεται προσοχή στο ποια θα επιλέξεις ώστε η κατανάλωσή τους να είναι ασφαλής και ιδιαίτερα για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Προτίμησε βιολογικά λουλούδια που καλλιεργούνται για αυτό το σκοπό και επίλεξε εκείνα που έχουν ζωηρά χρώματα και γερά πέταλα, ενώ μην αμελήσεις το πλύσιμο πριν τα χρησιμοποιήσεις. Τα συγκεκριμένα λουλούδια καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, αλλά μπορείς να παρατείνεις για λίγες μέρες τη διάρκεια ζωής τους αν τα τοποθετήσεις σε αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία στο ψυγείο, στη ζώνη των λαχανικών.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !